Nyt rakennusprojektiin on tullut edistystä ja oikein urakalla. Saimme nimittäin viikonloppuna rakennettua pihaton makuuhallin lähes valmiiksi! Alkuviikosta saimme ison kasan puutavaraa tuohon pihalle ja sen jälkeen ei ollut enää mitään esteitä aloittaa rakentamista. Aloitimme rakentamisen siitä, että irrotimme seinästä yhden ikkunan ja teimme sen tilalle pari metriä leveän kulkuoven hevosia varten. Isosta ovesta oli helppo kuskata rakennustarvikkeet sisään halliin ja aloittaa aitojen pystyttäminen. Tällainen siitä sitten tuli!

Moni on kysellyt, miksi rakensimme makuuhallin sisälle aidat. Yksinkertaisesti siksi, että hallissa on useita, suuria ikkunoita ja turvallisuussyistä niihin olisi joko pitänyt laittaa kalterit tai jotenkin muuten estää hevosia pääsemästä ikkunoiden lähelle. Päädyimme siihen ratkaisuun, että aitaamme hevosille hallista oman tilan, johon tulee portit hoitotilaan, huolto-ovelle, sairaskarsinaan ja hevosten kulkuovelle.

Halli on sen verran iso, että hevosille jää joka tapauksessa tilaa yli 50 neliötä. Tällaisessa pihatossa saisi pitää ainakin kuutta hevosta, mutta meille hevosia on tulossa toistaiseksi vain kaksi. Niille jää siis hyvin tilaa väistää toisiaan. Pihatossa on vain yksi kulkuovi hevosia varten, mutta koska ovi on leveä ja muualla makuuhallissa on hyvin tilaa, uskoisin sen riittävän hevosmäärän ollessa pieni. Toista ovea ei olisi oikein pystynyt järkevästi sijoittamaan, sillä heti pihaton päätyseinän takana on iso kivi, joka tekisi kulkuväylästä liian ahtaan. Pihaton toiselta seinustalta ei sen sijaan saisi kovin helposti tehtyä reittiä tarhaan.

Aidatun makuutilan ympärille jätettiin noin metrin levyinen käytävä, paitsi pihan puoleiselle seinustalle, johon tilaa jäi noin kaksi metriä. Siinä tilassa on tarkoitus säilyttää esimerkiksi moottorikelkkaa, pikkutraktoria tai muita huoltovälineitä. Pikkutraktorimme on kylläkin ennemmin ruohonleikkuri, eli mitään kunnon traktoria pihaton tyhjentämiseen meillä ei ole. Tyhjennämme pihaton todennäköisesti käsipelillä näin alkuun ja arvioimme sitten ensimmäisen kerran jälkeen, tarvitaanko siihen koneellista apua. Pihatto tyhjennetään todennäköisesti kerran vuodessa ja muuten harrastetaan ylläpitosiivousta talikot tanassa.

Lantalan virkaa tulee todennäköisesti hoitamaan naapurista saatava kärry ja muutenkin lanta-asioista saamme sovittua naapureiden kanssa. Sapriinan kasvattajat lupasivat ottaa meiltä lantaa pelloilleen. Huolto-oven teemme pihattoon vasta sitten, kun selviää tarkemmin mihin sijoitamme lantakärryn. Yritämme saada sen sellaiseen paikkaan, että pihatosta voisi tehdä rampin suoraan kärrylle siten, että kärry olisi mahdollisimman alhaalla. Sitten lantaa kuskatessa ei tarvitsisi puskea painavaa kärryä ylöspäin, vaan voisi rallatella iloisesti alamäkeen lasketellessaan.

Vähän pihan tunnelmaa viime kesältä. Aluskasvillisuutta on ihan mukavasti kahden hevosen syötäväksi metsätarhassakin, mutta silti varaudumme syöttämään lisäheinää myös kesäisin.

Tarhan rakentamisen jätämme odottamaan lumien sulamista. Täällä on vielä melko paljon lunta, mutta eiköhän se tässä parin viikon sisällä sula pois. Tarhan alue täytyy vielä ennen hevosten tuloa tutkia perusteellisesti ja varmistaa, ettei siellä ole mitään hevosille vaarallista. Koska tämä paikka on ollut aiemmin leirikeskuksena, ei voi olla ihan varma siitä, mitä leiriläiset ovat vuosien varrella metsään heittäneet.

Hevosille rakennetaan ainakin yksi ja mahdollisesti kaksi ruokintapistettä mahdollisimman kauas makuuhallista, jotta ne aktivoituisivat liikkumaan tarhassa. Yhtä ruokintapistettä varten meillä on jo valmiina paanukattoinen katos, jonka ”kähvelsimme” päärakennuksen takana olevalta ulkoalttarilta. Ei täällä mitään alttaria enää tarvita, vaan hevosille ruokintapaikka, johon ei sada!

Tuo metsä odottaa hevosia asukkaikseen.

Tarhasta tulee epäsäännöllisen muotoinen ja lähes koko alue on metsää. Pari pientä niittyäkin sieltä löytyy. Suurin osa tarhan alueesta on koivu- tai sekametsää, mutta mahtuu sinne yksi varjoisa kuusimetsäkin, jossa hevoset varmaan nauttivat olostaan kesähelteillä. Koska pihatto on betonirakenteinen, myös makuuhalli on varmasti mukavan viileä kesäisin.

Mitään erityisiä muutoksia rakennukseen ei hevosia varten enää vaadita nyt kun lattian betonipinta saatiin kuorittua esiin, aidat rakennettua ja hevosten kulkuovi tehtyä. Rakennuksessa oli jo ennestään koneellinen ilmanvaihto, jonka voi tarvittaessa laittaa päälle, mutta ensisijaisesti ajatuksena on tuulettaa rakennusta avaamalla ikkunoita aina mahdollisuuksien mukaan.

Tämä portti on hevosten kulkuoven kohdalla ja mahdollistaa tarvittaessa hevosten sulkemisen makuuhallin esim. kuivatuksen ajaksi.

Pihattoon rakennetaan myös sairaskarsina ja satulahuone. Jotta sairaskarsinan voi rakentaa, meidän täytyy purkaa hallin nurkassa oleva takka. Sairaskarsinalla ei kuitenkaan ole nyt mitään kiirettä, sillä tarvittaessa tilavaatimustenkin puitteissa sellaisen saisi rakennettua vaikka nykyisen makuutilan sisäpuolelle. Sairaskarsinan lisäksi makuuhallista ja hoitotilasta puuttuu vielä muutama karbiinihaka porteista ja hevosten kiinnitysköydet hoitotilasta. Lisäksi hevosten kulkuoven kynnys pitää vielä viimeistellä ja maata hieman täyttää kulkuoven edestä. Laitamme kulkuoveen tuulensuojaksi räsymatot.

Meidän Sapriina ❤️ Vähän ollaan jo treenattu kaulanarujuttujakin!

Hevoskuvioihimme tuli viime viikon myötä suuria muutoksia. Ensinnäkin teimme Sapriinasta vihdoin paperit! Ostamme sen meille ikiomaksi ja kauppakirjakin tehtiin jo, mutta virallisesti Sapriina siirtyy nimiimme vasta kahden vuoden kuluttua. Vielä ei siis voi onnitella Sapriinan osalta varsinaisesta hevosen omistamisesta, mutta kyllä tässä jo ihan vakavasti otettava, pitkän tähtäimen kavioliitto on kyseessä.

Sapriinan kaveriksi meille piti tulla ylläpitoon kaverini poni Fiona, mutta muutaman muuttujan yhteissummana päätin perua koko jutun ilman mitään tietoa siitä, mistä löytäisimme toisen hevosen Fionan tilalle. Tietysti sovitun asian peruminen aiheutti jonkin verran stressiä, mutta jo heti päätöksen tehtyäni olo oli niin helpottunut, että uskon tehneeni juuri oikean ratkaisun. Nyt voin paljastaa sen verran, että sopiva hevonen löytyi nopeammin kuin olisin koskaan voinut kuvitella!

Meillä ei ollut ajatuksena ostaa toista omaa hevosta ihan sen takia, että pihattoon, päärakennuksen remonttiin ja meidän elokuussa pidettäviin häihin saa kulumaan jo ihan riittävästi rahaa. Nyt kävi kuitenkin tuuri, kun sattui löytymään budjettiimme sopiva pieni hevonen, joka on muutenkin juuri sellainen, mitä olen itselleni halunnut. Huomenna käymme tekemässä siitä kauppakirjat ja sen jälkeen uskallan kertoa asiasta enemmän. On melkeinpä epätodellinen olo, kun asiat etenevät niin vauhdilla ja loksahtavat paikoilleen kuin itsestään!

Mutta takaisin rakennushommiin! Mikko urheasti uurasti viikonloppuna kumpanakin päivänä aamusta iltaan, kun minä ryökäle olin lauantaina puolet päivästä katsomassa uutta hevosehdokasta. Sen reissun jälkeen keskittyminen rakentamiseen oli aluksi lähes nolla, kun odotin malttamattomana puhelin kädessä, hyväksytäänkö tarjouksemme. Hyväksyttiinhän se, joten loppuillan hyppelehdin innoissani tanssiaskelin ympäri makuuhallia.

Sunnuntaina olin lähes koko päivän mukana rakennushommissa, mutta illemmalla kiukuttelin nälkäisenä, kun hallissa oli niin kova tuuli, ettei nauloja kertakaikkiaan saanut hakattua suoraan (tai sitten vika oli siellä vasaran toisessa päässä…)! Ja huolestuneille tiedoksi: ei siellä hallissa oikeasti tuule yhtään. Onneksi minulla on ehkä maailman kärsivällisin mies. Lopulta itsekin löysin syömisen jälkeen ripauksen kärsivällisyyttä jostain kiven kolosta ja kuin ihmeen kaupalla naulaaminen alkoi taas onnistua.

Tässä on vielä lopuksi time lapse -video pihaton rakennuksesta. Aloimme videoimaan projektia vasta hevosten kulkuoven tekemisestä lähtien, eli koko purkuvaihe ei suinkaan näy videolla. Kuten videolta huomaa, valmistelut veivät paljon aikaa ja varsinainen rakentaminen kävi hurjan nopeasti. Videon viimeisen kahden minuutin aikana näyttää tapahtuvan oikeastaan kaikki!