Leather Equitation – valjas- ja satulaseppä Liza Aura teki Sapriinalle blogiyhteistyön merkeissä aivan ihanat kuolaimettomat suitset. Sidepullin ja kapsonin yhdistelmä sopii niin ratsastukseen kuin maastakäsittelyynkin ihan loistavasti. Suitset ovat englantilaista, vahattua suitsinahkaa ja aivan äärettömän pehmeät. Niskahihnan anatominen muotoilu on vähän erilainen, kuin yleensä olen anatomisissa suitsissa nähnyt, mutta saa suitset istumaan niskasta oikein hyvin. Niskahihna tosin näkyy harmittavan huonosti näissä kuvissa, kun Sapriinalla on tuota tukkaa ihan kiitettävästi.

Sapriinalle on ollut todella hankala löytää suitsia, jotka eivät painaisi poskiluuta. Vaikka nämä suitset tehtiin Sapriinalle mittatilaustyönä, oikeiden säätöjen löytäminen vaati muutamia kokeilukertoja. Alussa en oikein löytänyt turpahihnalle sopivaa kireyttä ja se nousi aina ratsastaessa liian ylös.

Kirjoittelin näistä suitsista jo aikaisemmin Instagramissa, mutta silloin oli tehty vasta ensimmäinen sovitus ja niskahihnaa pidennettiin vielä sen jälkeen. Liza toimitti minulle nopeasti pidemmän niskahihnan ja suitset pääsivät taas käyttöön. Voin ehdottomasti suositella Lizan palveluita. Toimitus oli äärimmäisen nopea ja työn jälki todella kaunista ja laadukasta. Erityisen ihana yksityiskohta on niskahihnan lisäksi kaunis otsapanta, jossa on punottu, ruskea nahkakoriste.

Hieman haasteita näiden uusien suitsien aktiiviselle käyttöönotolle asetti harmikseni muutto ja ympäristönvaihdoksen myötä esille tulleet Sapriinan puskajyräystaipumukset. Ehdin käyttää suitsia vain muutaman kerran ennen muuttoa ja Sapriina tuntui toimivan niillä oikein kivasti. Pian muuton jälkeen piti kuitenkin hetkeksi vaihtaa kokonaan hackamoreen, jotta vältyimme kulkemasta Sapriinan valitsemia ryteikköreittejä. Sidepull on sen verran pehmeä viritys, ettei sillä saanut kontrollia päättäväisesti puskaan haluavaan suomenhevoseen. Ehdin jo säikähtää, pitääkö nuo kauniit suitset jättää pitkäksikin aikaa naulaan pölyttymään. Ei onneksi tarvinnut!

Sapriinan hampaat raspattiin alkuviikosta, mikä vaikutti erittäin positiivisesti ratsastettavuuteen. Vaikka ratsastaisi kuolaimettomilla suitsilla, remmit voivat painaa hampaita ulkoa päin ja tämä voi olla epämukavaa hevoselle, jos suussa on hammaspiikkejä. Sapriinan suusta löytyi melko kookkaat hammaspiikit, mutta muuta vikaa siellä ei ollut. Raspauksen jälkeen vastustelu on vähentynyt huomattavasti ja meno on ollut rentoa ja rauhallista myös sidepull-suitsilla.

Sapriina mukeltaa vielä vähän suullaan, mutta kuitenkin huomattavasti aikaisempaa vähemmän. Sidepulleilla mukeltaminen on vähäisempää kuin hackamorella. Mieluiten käyttäisinkin juuri sidepull-suitsia Sapriinalla, koska niillä se on rennompi, vaikka toisaalta painuu herkemmin etupainoiseksi. Uskoisin, että hackamoren ja sidepullin välillä vaihtelu toimii hyvin Sapriinan tapauksessa ainakin toistaiseksi.

Kaikki kuolaimettomat suitset toimivat vähän eri tavoin ja niiden istuvuuden näkee kunnolla vasta ratsastaessa. Kuolainten kanssa turpahihna tai mikään muukaan remmi ei liiku samalla tavalla, koska kuolain on hevosen suussa ja se pääsee liikkumaan ylöspäin tasan sen verran kuin hevosen suupieli antaa periksi. Kuolaimettomien suitsien turpa- ja poskihihnat pääsevät liikkumaan melko paljon ja siksi kuolaimettomien suitsien huolellinen sovitus on tärkeää.

Suitsia sovittaessa kannattaa olla joku maasta käsin katsomassa miten suitset käyttäytyvät, sillä ratsastajan on hankala nähdä hevosen päätä kokonaan. Kuvat ja videot ovat sovitustilanteessa hyödyksi. Eilen useiden videoiden ja kuvien syynäämisen ja muutaman eri säätökokeilun myötä selvisi, millaiset säädöt juuri näillä suitsilla toimivat parhaiten. Lopulta saimme suitsia säädettyä siten, että turpahihna ei nouse ratsastaessa herkästi poskiluuhun asti – tai jos nousee, ainakaan mikään metalliosa ei paina poskiluuhun.

Ja voi miten kivasti ja rennosti Sapriina näillä kulkeekaan! Mikkokin ratsasti eilen ja Sapriina kuunteli kokemattomampaakin kuskia oikein nätisti niin käynnissä kuin ravissakin, vaikka menohalujakin olisi vähän ollut. Tänään ratsastin itse ja Sapriina kulki rauhallisesti ja rennosti pitkälläkin ohjalla – ilman mitään aikomuksia poiketa haluamaltani reitiltä.

Tästä on meillä suunta vain ylöspäin. Edelleen kuolaimetta ja namipalkalla, rapsutuksilla ja kehuilla mennään, vaikka muut sanoisivat mitä ❤