Viime aikoina kilpahevosten suuvaurioista on ollut tavallista enemmän julkista keskustelua ja se on herättänyt myös itseni miettimään entistä tarkemmin syitä siihen, miksi en halua enää käyttää hevosillani kuolaimia.
Olen aina yrittänyt pysyä mahdollisimman neutraalina tämän aiheen suhteen ja pyrkinyt siihen, etten kritisoi kenenkään kuolainten käyttöä. Hevonen voi olla kuolaimen kanssa tyytyväinen, jos kuolain on sovitettu oikein, suu on terve, hampaat huollettu asianmukaisesti ja ratsastaja on pehmeäkätinen. Itse olen todennut, että suurempi osa hevosista on kuitenkin rennompi ilman kuolainta ja yhtä hyvin – ellei jopa paremmin – hallittavissa kuin kuolaimellakin.
Kuolaimettomuus lähti minulla entisen hevoseni Futuran kanssa esiintyneistä ongelmista. Ensimmäisinä vuosina käytin sillä erilaisia kuolaimia. Kuuma hevonen oli hankalasti hallittavissa esteillä ja maastossa, joten laitoin vain enemmän ja kovempaa rautaa suuhun. Perustelin tämän sillä, että menon pitää olla turvallista. Aina en kuitenkaan saanut jarruja läpi kuolaimenkaan kanssa ilman kovempia otteita.

Futura ei meinannut millään hyväksyä kuolaimella tasaista tuntumaa ja sain jatkuvasti netissä kuvia ja videoita julkaistessani ikäviä kommentteja, joissa minua syytettiin siitä, että yritän ”sahaamalla” saada hevoseni peräänantoon. Tosiasiassa jouduin vuorotellen myötäämään kummastakin ohjasta, jotta Futura rentoutuisi. Se toki näytti sahaamiselta ulkopuolisten silmissä. Kärsin kovasti siitä, että minua syytettiin hevoseni pahoinpitelystä – olihan se minulle maailman rakkain ja tärkein olento, jota en missään tapauksessa halunnut satuttaa.
Kävin eri valmentajilla etsiäkseni vinkkejä siihen, kuinka saisin Futuran hyväksymään tasaisen tuntuman. Mikään neuvo ei tuntunut auttavan. Lopulta ratsastus alkoi tuntua tappelulta ja pakkopullalta. Halusin kokeilla jotain aivan muuta ja kokeilin kuolaimetonta LG Bridleä. Heti ensimmäisellä kerralla oli nähtävissä uudenlaista rentoutta ja ratsastus alkoi taas tuntua mukavalta. Kuukausien ja vuosien myötä yhteistyömme eteni täysin uudelle tasolle.
Myöhemmin minulle selvisi vanhoista eläinlääkäripapereista, että Futuralla oli ollut ravikäytössä ollessaan ongelmia suun kanssa. Suusta oli vuotanut verta ajaessa ja raspausvälin piti olla normaalia tiheämpi. Suussa oli paljon arpikudosta raviaikojen ongelmien jäljiltä. Minulla ollessaan Futuran suusta ei koskaan vuotanut verta, mutta voin kuvitella, ettei kuolain tuntunut ollenkaan mukavalta vanhojen vammojen takia. Ei siis ihme, että Futura vastusteli, eikä hyväksynyt tuntumaa. Kuolaimettomien käytön ja tiheämmän hammashuollon myötä Futuran suu saatiin lopulta hyvään kuntoon.
© Mikaela Andersson
Mikäli kuolaimettomat suitset esimerkiksi hankaavat tai istuvat huonosti, se on silmin nähtävissä. Kuolaimen istuvuutta tai etenkin kuolaimen aiheuttamia vaurioita on taas haastavampi tarkistaa. Itse koen edelleen huonoa omaatuntoa siitä, että sain tietooni Futuran ongelmat vasta sen jälkeen, kun olin jo vuosia käyttänyt sillä kovia kuolaimia. Hevoset ovat upeita, herkkiä ja anteeksiantavaisia eläimiä. Olen kiitollinen Futuralle siitä, että se antoi minulle vielä mahdollisuuden ja huoli minut ystäväkseen ja kumppanikseen, vaikka olin varmasti tuottanut sille tietämättömyyttäni paljon kipua vuosien aikana.
© Pirita Pesu
Hevosen suussa ei ole luonnostaan tilaa kuolaimelle. Repen suun korkeus on eläinlääkärin mukaan 22 mm. Jos sillä käyttäisi 10-15 mm paksua kuolainta, kielelle jäisi tilaa enintään yksi sentti. Kaikilla hevosilla ei ole noin pieni suu, mutta voi vain kuvitella, kuinka epämiellyttävältä kuolain tuntuu tuon kokoisessa suussa.
Repellä oli viime viikolla silmätulehdus ja silmää piti huuhdella ja lääkitä neljän tunnin välein. Jotta terävä ruisku ei olisi osunut silmään, oli pakko saada hevonen pysymään täysin paikallaan toimenpiteen ajan. Aluksi käytimme tähän huulipuristinta, mutta Repe alkoi nopeasti kiukutella sen laitossa niin paljon, että päätin kokeilla toista taktiikkaa. Laitoin riimunnarun sen suuhun ja se riitti. Suussa oleva pehmeä riimunnaru, josta ei edes kukaan repinyt tai aiheuttanut juuri painettakaan sai Repen pysymään rauhallisemmin paikallaan ikävän toimenpiteen ajan.
Ilman narua silmää ei olisi saanut hoidettua millään. Tämä kertoo mielestäni siitä, että Repe tiesi vastustelun aiheuttavan kipua tai epämukavuutta. En haluaisi, että jokapäiväisessä arjessa koko ratsastuksen ajan hevonen kokisi, että se kohtaa kipua tai epämukavuutta aina vastustaessaan pyyntöjäni ja tottelisi minua vain rangaistuksen pelossa. Toki joissain tilanteissa epämukavuuttakin voi olla, mutta haluan kuitenkin hevosen nauttivan työskentelystä kanssani. Uskon sen tapahtuvan suuremmalla todennäköisyydellä, kun kuolainta ei käytetä.
© Mikko Kauttu
Sapriina taas vastusteli kuolainta alusta asti niin paljon, ettei ohjia voinut ottaa tuntumalle ollenkaan. Sen kanssa ei kuitenkaan voi ihan joka asiassa olla yhtä pehmeä ja kukkahattu, kuin Repen kanssa. Iso ja vahva suomenhevonen vaatii selvästi määrätietoisemmat otteet ja vahvemmat hallintavälineet. Ilman kuolainta olemme kuitenkin pärjänneet sen kanssa hyvin ja uskallan väittää, että suurin vaikutus on ollut palkkaamisella ja motivoinnilla.
Haluan, että hevonen toimii yhteistyössä kanssani, pysyy rentona ja kokee työskentelyn palkitsevana. Mielestäni tämä toteutuu varmimmin ilman kuolainta. Hampaat ja limakalvot ovat herkempiä kuin turvan päällä olevat luut, joiden päällä on nahkaa ja karvaa suojana. Kuolaimettomat suitsetkin täytyy tietysti sovittaa huolellisesti, jotta ne eivät esimerkiksi paina hermoja tai mene lähelle silmiä kääntäessä.
Jotkut enemmän hevosten lajityypilliseen elämään perehtyneet ovat jo sitä mieltä, että ratsastuksesta kannattaisi luopua kokonaan ja antaa hevosten elää onnellista elämää laumassa ihan keskenään, ilman ihmisten odotuksia. Tällaisia pohdintoja olen nähnyt viime aikoina somessa harvinaisen paljon. Itse olen sitä mieltä, että ratsastaen on helppo tarjota hevoselle monipuolista ja riittävän rasittavaa sekä tehokkaasti lihaksia kehittävää liikuntaa. Tärkeintä on huolehtia siitä, ettei hevoselta vaadita kerralla liikaa ja että se pääsee palautumaan rauhassa sekä liikkumaan riittävästi myös tarhassa ollessaan.
Sen lisäksi, etten käytä kuolaimia, en myöskään koskaan käytä juoksuttaessa tai ratsastaessa minkäänlaisia apuohjia. Hevonen kyllä alkaa liikkua ihan itsestäänkin selkäänsä käyttäen, kunhan sen saa rentoutumaan ja palkitsee pienestäkin oikeaan suuntaan tapahtuvasta edistyksestä. En halua vetää hevosia väkisin nippuun, vaan opettaa ne liikkumaan itse aktiivisesti ja rennosti eteenpäin.
Itse olen varma siitä, että Sapriina ja Repe todella nauttivat tarjoamastamme liikunnasta ja lähtevät aina hommiin mielellään. Ne tulevat kutsusta portille vaikka toisella puolella laidunta ollessaan. Vaikka ne olisivat juuri minuutti sitten lähteneet makuuhallilta alas metsään, ne saa kutsuttua luokse viheltämällä. Tätä käytöstä on toki vahvistettu ruokapalkalla, mutta usein kutsu sisältää riskin ”joutua” kengittäjän tai eläinlääkärin kynsiin sekä vielä useammin riskinä on päätyä ratsastettavaksi, juoksutettavaksi tai ohjasajoon. Kuitenkin ne tulevat aina kutsusta iloisina ja höristen.
Mikään ei voisi olla parempi palkinto meille ihmisille. Hevonen, joka tulee aina iloisena kutsusta luokse kertoo, että se haluaa olla ihmisen kanssa vapaaehtoisesti. Jos hevonen kokisi sen epämiellyttävänä ja kannattamattomana, se ei tulisi.
Mielestäni kilparatsastuksen sääntöjä tulisi radikaalisti uudistaa ja sallia kuolaimettomuus kaikissa kilpailuissa. Lisäksi hevosten suut tulisi tarkastaa säännöllisesti eläinlääkärin toimesta ja tarvittaessa määrätä taukoa kuolainten käytöstä tai kilpailukieltoa. Jos hevoset opetettaisiin heti varsasta saakka toimimaan kuolaimettomilla, vaaratilanteita ei varmasti aiheutuisi yhtään sen enempää kuin nytkään. Jopa vähemmän, kun vältyttäisiin suun vaurioiden takia tapahtuvalta protestikäyttäytymiseltä.
Itse en halua enää käyttää kuolaimia. En silti aio mitenkään tuomita kuolaimia käyttäviä ratsastajia. Toivon, että jokainen kuolaimia käyttävä vaivautuisi kuitenkin selvittämään, millainen kuolain oman hevosen suuhun sopii, sitoutuisi tarkastuttamaan ja hoidattamaan hevosensa suuta säännöllisesti ja vaivautuisi opettamaan hevosensa toimimaan myös kuolaimettomilla, jotta suu saisi välillä levätä kuolainten käytöstä. Kuolaimettomillakin suitsilla ratsastaja voi tarpeeksi repiessään satuttaa hevosta, joten tietysti jokaisen ratsastajan vastuulla on opetella ratsastamaan pehmeillä avuilla ja hevosta kuunnellen.
Käytitpä kuolaimia tai et, Mirjami Miettisen tutkimus kuolaimen ja turpahihnan valinnan, sovituksen ja käytön merkityksestä ratsuhevosen suun terveydelle kannattaa mielestäni ehdottomasti jokaisen hevosihmisen lukea ajatuksella läpi.
Olipa mielenkiintoinen postaus! Kirjoitit todella fiksusti ja järkevästi, eikä ainakaan mulle tullut sellaista oloa että jotenkin tuomitsisit kuolaimia käyttäviä ratsastajia. Itse oon ratsastanut isolla suomenhevosruunalla hackamoreilla ja se toimi kuin unelma niillä. Kuitenkin myös kuolaimilla sillä pystyi ratsastamaan, mutta ero oli huomattavissa. Se vänkäsi enemmän vastaan ja hermostui heti paineesta. Huomattavaa oli kuitenkin, että kyse oli myös ratsastajasta. Sillä oli ennen ratsastettu kovalla kädellä ja tällä kyseisellä hevosella oli myöskin ravitaustaa. Hevosen omistaja ja hänen tyttönsä saivat hevosen kulkemaan todella nätisti, mutta yllätyin kuinka hyvin se kulki myös mun alla. Oon aina ollu tosi lempeä ratsastaja ja ratsastanut herkällä ja pehmeällä kädellä. Noin viikko takaperin kävin mun serkun kanssa ratsastamassa Oulussa yhdellä tallilla jossa hän käy. Opettaja oli todella nuori ja mulla ei jäänyt hirveän hyvä fiilis hänestä. Järkytyin kun hän sanoi että ”ei se hevonen oo lasista tehty, voit sä vetää sitä suusta niin paljo ku tykkäät, se kyllä kestää sen” en ollut ikinä ennen kuullut mitään vastaavaa. Musta on kamalaa miten ratsastuskoulujen hevoset aika usein turrutetaan avuille ja sen jälkeen kaikki joudutaan vetämään pakolla läpi. Tietenkin näissäkin on eroja.
TykkääTykkää
Kiitos kivasta kommentista! Harmillista, jos opettaja kannustaa vetämään hevosta suusta tai muuten ratsastamaan kovakouraisesti 😐Ratsastuskouluhevoset kyllä herkästi turtuvat, kun ratsastajat vaihtuvat niin tiheään tahtiin ja kaikki käyttävät erilaisia apuja.
TykkääTykkää
Itsekin olen lopettanut jo vuosia sitten kaikenlaisten apuohjien käyttämisen ja toisella hevosellani ratsastan käytännössä pelkillä kuolaimettomilla, mutta toinen hevoseni jännittyy kuolaimettomilla ratsastaessa todella pahasti ja en saa siihen mitään kontaktia. Olisiko vinkkejä miten totuttaa sekin kuolaimettomiin😬?
TykkääTykkää
Kannattaa testailla erilaisia kuolaimettomia. Kaikilla hevosilla ei toimi samanlaiset. Voi vaikka ihan maasta käsin kokeilla suitset päässä, mihin kohtaan tulevan paineen hevonen sietää parhaiten. Jotkut eivät vain tykkää turvan päälle kohdistuvasta paineesta. Ja joillain hevosilla pään hermotus on herkempi kuin toisilla. Kokeilemalla selviää, mikä toimii ja mikä ei 😊
TykkääTykkää
Tää oli kiva postaus ja kiitos tutkimuksen linkkaamisesta, oli mielenkiintoinen! Omalla hevosellani oon käyttänyt vähän molempia, välillä kuolaimia ja välillä ilman, kummastakin tykätään, hevosella on kuitenkin kilpaillaan niin täysin kuolaimetta ei voi mennä, juurikin noiden sääntöjen takia. Siinä olen samaa mieltä myös että saisi sääntöjä uudistaa 🤔
TykkääTykkää
Kiitos paljon!😊
TykkääTykkää
Veit sanat suustani. Meilläkin hevonen oli piinaavan kuuma maastossa, laukassa lähti lapasesta ja repiessä tuntui lisäävän vauhtia. Oli niin jännittynyt kuolaimien takia että sen korvat tuntuivat olevan naamassani kiinni. Toki sitten kun oikeasti kunnolla kiskoi ja sahasi että sattui niin hidasti. Siirryttiin vähitellen 100% kuolaimettomuuteen (LG ja sidepull) ja on toki melkoinen vauhtihirmu edelleen ja käsistä lähtemisen riski on aina läsnä. Silti pidättäessä kuuntelee sata kertaa paremmin, eikä hevosen korvat ole suussani niin kuin kuolaimilla.
Onnea sulle kahdesta mahtavasta kaviokkaasta ja tsemppiä tuleviin haasteisiin! Oma pihatto ja omat hevoset ovat kyllä IHAN PARASTA ♡
TykkääTykkää
Kiitos kovasti!❤ Kuulosti tuo sinun kertomuksesi kyllä ihan samalta kuin meidän vaiheet Futuran kanssa😅
TykkääTykkää
Joskus uteliaisuuttani kokeilen ylläpitohevosen kanssa kumman se valitsee, kuolaimet vai kuolaimettomat. Vaihtoehdot eivät kumpikaan olleet niitä pehmeimpiä (adhd-suokkiorin kanssa joku sidepull ei ihan ollu se paras idea esim vauhtimaastoon…), vaan suora, kumisella suuosalla oleva ohut hissikuolain ja hackamore. Hissikuolainta käytin kaiken kaikkiaan ehkä pari kertaa, muuten mentiin aina kuolaimetta. Hevosen suu oli hoidettu asian mukaisesti ja mä olen pehmeä käsistäni. Kuolain oli suussa ratsastaessa pääsääntöisesti vain lepäämässä hevosen kielen päällä, siitä ei jatkuvasti vivuttu tai pidetty tuntumalla, eli hevosella ei voinut olla kuolaimesta varsinaisia tieten tahtoen aiheutettuja ikäviä muistijälkiä. Silti, jos se sai itse valita, se ei antanut laittaa kuolainsuitsia edes päähänsä. Kuolaimettomien kanssa se ei erotellut, laitetaanko hackis vai sidepull vai naruriimu, kaikki kävi.
Tääkin hevonen oli toki ex-ravuri, jolla oli käytetty kovia, vahvoja kuolaimia ja ajettu kovalla kädellä. Myös aikaisemmista kokemuksista oon huomannu sen, että moni kovalla raudalla ratsastettu tai ajettu hevonen rentoutuu ja rauhoittuu, kun kovempien kuolaimen ja useampien remmien lisäämisen sijaan siltä repiikin kaiken ylimääräisen pois ja alottaa ihan puhtaalta pöydältä, ja mielellään ihan ilman kuolaimia siellä suussa.
Jatkossa, jos mulla heppa tai heppoja tulee olemaan, ne ovat kuolaimettomia, kiipeän satulaan sitten kerran päivässä tai kerran vuodessa.
TykkääTykkää
Hyvä ja selkeä kirjoitus, kiitos!
Itselleni oli kova paikka oman hevosen kanssa huomata että kuolaimettomuus ei toimi. Ennen tätä hevosta olin ratsastanut noin 13 vuotta pääsääntöisesti ilman kuolaimia ja haaveissa oli omalla hevosella mennä myös ilman kuolaimia.
Hevonen tuli minulle ja ensimmäinen vajaa vuosi ratsastusta oli todella arvaamatonta. Pienikin kosketus ohjasta ja hevonen lähti keulimaan. Kokeilin niin niitä kuolaimettomia kuin aluksi myös mukana tulleita niveliä. Aina sai pelätä että etuosa nousee. Kuolaimettoman kanssa hevonen lisäksi nosti turpaa ja ravisteli, nakkaili niskaansa ja oli muuten edestä levoton vaikka ratsastin löysällä/pitkällä ohjalla. Käytössä oli sekalainen kokoelma erilaisia pehmeitä, kovia, painavia, kevyitä piuhoja, pehmusteilla ja ilman. Ongelmia pahensi vielä se, että hevonen oli oppinut ennen minulle tuloa pelkäämään varusteita (ensimmäistä kertaa näyttäessäni satulan hyppäsi päin seinää, suitset nähdessään tärisi vielä vuodenkin päästä vaikka olin antanut hevosen kasvaa puoli vuotta & aloitin koulutuksen alusta).
Sitten aloin etsiä muutosta ihan vakavasti. Olin saanut hevoselle mukaan myös ohuen varsinivelen ja käytin tätä suussa ihan ’huvikseni’ suitsimistreeneissä. Yllättäen normaalia minuutin-parin mälläämistä ei tullutkaan. Vaikka käyttämäni nivel oli myös ohut (bridong/ponimalli) niin ero oli huomattava. En kuitenkaan halunnut ratastaa nivelillä, sillä olin melko varma ettei matalan suun kanssa se ollut paras vaihtoehto näin raa’an hevosen kanssa. Otin googlen käteen ja aloin tutkia kuolaimia, lähtien tavallisista kolmipalanivelistä. Löysin kuolaimen, joka oli ohut, suora ja hevosen liikutettavissa. Mikä parasta, sitä suositeltiin päänviskojille. Meille tuli peewee ja hevonen muuttui heti. Pää rauhoittui, hevonen rentoutui. Suitsiminen helpottui: tärinä poistui, hevonen otti itse kuolaimen.
Tämä oli kohta 6 vuotta sitten. Nykyään ratsastan hevosta samalla peeweellä, mutta myös satunnaisesti sillä alkuperäisellä nivelellä (koska kilpailusäännöt…) ja nykyään yhä enemmän porttikangella (!), jolla hevonen on myös hyvin tyytyväinen. Yllättäen hevonen on nykyään ’ihan ok’ nivelellä, vaikka selkeästi huonompi kuin näillä muilla kuolaimilla. Kankiprojekti oli myös luku sinänsä: luulin että se suora olisi ollut hänestä paras, mutta eihän toki…
Viime vuonna jouduin ratsastamaan taas kuolaimettomalla ja hevonen oli niin tyytymätön että lopetti mm. siistin laukkaamisen, laukanvaihdoista puhumattakaan.
Koska haluaisin säästää suuta, olen kaikki nämä vuodet pyrkinyt pitämään säännöllisiä kuolaimettomia päiviä. Olen kyllä miettinyt että voisi olla parempi jos ei. Ihan mentaalisesti. Tämä hevonen vetää nyrpeäksi jo heti jos pukee riimun. Siis ihan taluttamistarkoituksessa. Hän on tyytyväisempi kokonaan ilman tai jos on ihan pakko niin kaulanarulla.
Liekö sitten syynä tämän pään erittäin (yli)herkkä hermotus vai mikä, niin kuolaimeton ei vain toimi. Pakko se on uskoa. On kyllä minun kokemuksellani se ainokainen poikkeus joka on näin selkeästi ja radikaalisti kuolaimettoman kanssa huonompi. En osannut kuvitellakaan ostaessani hevosen. Ostin heti sidepullit ja haaveilin kevyestä, rauhallisesta ja iloisesta puksuttajasta ja sainkin vastaanpainavan, arvaamattoman luimijan jonka liikesuunta oli jatkuva arvoitus.
On vaikeaa olla kukkahattutäti kun otus kategorisesti kieltäytyy olemasta kukkahattutädin hevonen. 😫😉
TykkääTykkää
Pystyykö kuolaimeen puremista estää mitenkään? Hevonen on jo vanha, silti energinen ja vauhtia riittäisi. Oon kuullut, että ravurit oppii kiihdyttämään suusta vedettäessä ja tämän kohdalla pitää paikkansa. Vauhti pysyy tasaisena kun ohja on ihan löysä. Hetken aikaa antaa pitää kevyen tuntuman mutta taas yhtäkkiä puree kiinni, vetää pään suoraa eteenpäin ja puskee eteenpäin. Saattaa purra kuolaimeen myös ilman tuntumaa. Pidätys menee kyllä läpi jos sen tekee ultrakevyesti, jos pidätät väärin, puree kiinni, pää suoraa eteenpäin ja puskee eteenpäin. Suitsissa on ohut nivel ja meksikolainen turpis. Hevonen ei ole omani. Mietin kuitenkin, josko olisi joku muu vaihtoehto, kuolain, turpahihna kuolaimettomuus jne niin kokeilisimme. Osaisitko neuvoa eteenpäin?
TykkääTykkää
Jos hevonen haluaa vetää rynnäkköt paikkaan X niin sillähän ei ole v*tunkaan väliä kuinka vahva rauta siellä on suussa. Turhaa kipua vaan eläimelle.
Ikionnellinen oisin että ratsastuskouluillakin alettais suosimaan kuolaimettomia metodeja.
TykkääTykkää
Tämän huomasin Futuran kanssa. Monet kerrat se kuskasi minua 6-0 vahvoilla kuolaimilla. Kuolaimettomilla oli rennompi ja harvemmin otti mitään pahempia rynnäkkölähtöjä. Aloittelevilla ratsastajilla kuolaimettomat ovat kyllä ihan ykkösvaruste.
TykkääTykkää