Olemme jo pitkään miettineet, kuinka paljon hevosemme liikkuvat päivässä ja päätimme mitata niiden liikkeitä GPS:n avulla. Asensimme Repen huppuun GPS:llä varustetun puhelimen ja käynnistimme ViewRanger -nimisen sovelluksen, jolla pystyy tallentamaan kuljettuja reittejä kartalle. Puhelin laitettiin minigrip-pussiin, joka sujautettin nahkaiseen kiikarikoteloon. Kiikarikotelon ompelimme kiinni hupun niskaosaan karhunlangalla.
GPS-paikannus aloitettiin eilen illalla noin klo 19. Tänä aamuna kahdeksan aikoihin kävimme tarkistamassa oliko puhelimessa vielä akkua. Hämmästys oli suuri, kun huomasimme Repen liikkuneen jo illan ja yön aikana yhteensä 9 kilometriä! Akku näytti kestävän puhelimessa oikein hyvin, joten päätimme jatkaa mittausta vielä seuraavaan iltaan saakka. Tänään kuuden aikoihin testijakso päättyi. Mitä vajaan vuorokauden mittainen GPS-testaus sitten kertoi Repen liikkeistä?
Repe liikkui 23 tunnin aikana GPS-paikantimen mukaan noin 17,37 kilometriä. Mittaustulos ei välttämättä ole ihan tarkka, sillä vikapaikannuksiakin saattaa tulla. Ainakin kerran GPS oli paikantanut Repen sijainnin virheellisesti aitauksen ulkopuolelle (mikä ei toivottavasti pidä paikkaansa, heh).
GPS ei mittaa nopeutta luotettavasti lyhyillä pyrähdyksillä, mutta käppyrän mukaan välillä on löntystetty hitaammin ja välillä nopeudessa on taas piikkejä. Olisi seuraavaksi mielenkiintoista kokeilla toisella sovelluksella, mitä askellajeja päivään sisältyy ja missä suhteessa.
Repe oli pysynyt lähes koko testausajan liikkeessä. Se oli käyttänyt melkein kaikkia tarhan osia, mutta eniten viihtynyt heinälaatikon ja makuuhallin ympäristössä sekä rannassa. Pari retkeä oli tehty kaukaisempiin tarhan kolkkiin. Kaikkein perimmäinen nurkka oli jätetty kokonaan väliin.
Hevonen tarvitsee unta noin 4-6 tuntia vuorokaudessa ja makuullaan tapahtuvan REM-unen määrä on vain pieni osa siitä ajasta. Olen huomannut, että hevosemme nukkuvat usein aamuyöstä ja toisen kerran aamupäivällä tai puolen päivän aikaan. Jos hevonen saa valita, yökin on sille suurimmaksi osaksi aktiivista aikaa. On ajatuksia herättävää, miten paljon aktiivista liikkumisaikaa karsinassa asuva hevonen menettää viettäessään yöt sisällä!
Toki myös tarhan koko, muoto, pohja sekä lauma vaikuttavat siihen, miten paljon hevonen tahtoo liikkua. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta rakentaa hevosilleen kolmen hehtaarin metsätarhaa, mutta pienemmässäkin tarhassa hevosta voi innostaa liikkumaan esimerkiksi kujien, alueen epäsäännöllisen muodon ja resurssien sijoittelun avulla.
Meillä ratsastus- ja talutuslenkkien pituus on yleensä 4-7 kilometriä, sillä pidempiä reittejä emme ole vielä täältä päin löytäneet. Tämän testin myötä on helppo huomata, että ihmisen hevoselle tarjoama liikunta on vain pisara meressä. Jos Sapriinan tai Repen liikutus jää joskus väliin, ei ainakaan tarvitse potea kovin huonoa omaatuntoa.
Liikutan silti molempia hevosia lähes päivittäin. Karkea arvio Sapriinan ja Repen päivittäisestä liikkumisesta on noin 20-25 kilometrin luokkaa, kun ihmisten tarjoama liikunta lasketaan mukaan. Ainakin meillä hevoset tuntuvat nauttivan ihmisten kanssa työskentelystä ja tulevat aina innolla portille kutsusta. Kun joskus on ollut päiviä, etten ole ehtinyt hevosten kanssa puuhailemaan, ne ovat kyllä muistuttaneet olemassaolostaan huutelemalla tarhasta ihan selvästi, että ”Heeei! Tehtäisiinkö jotain kivaa?”
Olen huomannut, että Sapriina ja Repe pysyvät rauhallisempina ja rennompina, kun niiden kanssa touhutaan päivittäin edes hetken aikaa; joko ratsastetaan, tehdään jotain maasta käsin, ihan vain hoidetaan tai harjoitellaan vaikka temppuja. Hevoset tykkäävät, kun saavat vähän käyttää aivojaan ja opetella uusia asioita. Ongelmanratkaisu, jumppaaminen sekä uusien liikeratojen opettelu ihmisen ohjauksessa on ihan erilaista kuin vapaana metsässä kirmaaminen. Sillekin on tärkeä sijansa, mutta isompi rooli on sillä, mitä hevonen tekee sen loput 23 tuntia päivässä.
En enää tämän testin jälkeen ihmettele yhtään sitä, että Sapriinan paino lähti putoamaan niin tehokkaasti pihattoon muuttamisen jälkeen. Repe vaikutti jossain vaiheessa laihtuvan vähän turhankin paljon, mutta nyt se on taas saanut massaa masuunsa ehkä hieman liikaakin. Varsat kasvavat aina vähän jaksoittain – välillä selvästi korkeutta, sitten taas leveyttä. En ainakaan vielä ota mahasta mitään stressiä, sillä se todennäköisesti sulaa viimeistään sään kylmetessä, kun energiankulutus kasvaa, etenkin pihattohevosella, jota ei juuri loimiteta.
Oman pihaton myötä olen huomannut, että hevoset elävät ihan omassa rytmissään, kun saavat itse valita mitä tekevät. Siihen kuuluu lähes jatkuva liikkuminen ja samalla ruoan etsiminen. On uskomatonta, miten näin 25 vuoden hevostelukokemuksen jälkeenkin tuo vapaaehtoisen liikkumisen määrä tuntuu minusta uskomattomalta. Kai siihen on vähän turtunut, että on ikänsä nähnyt hevosten pääosin seisovan pienehköissä tarhoissa turpa kiinni heinäpaalissa tai tylsistyneinä toistensa loimia repien.
Ei mikään ihme, että karsinassa asuvilla ja lyhyitä aikoja pienissä tiloissa tarhaavilla hevosilla esiintyy käytöshäiriöitä, räjähdysherkkää käytöstä ratsastaessa ja ajaessa tai painonhallintaongelmia. Harva omistaja pystyy tarjoamaan hevoselle 15 kilometrin lenkkejä päivittäin. Hevonen haluaisi liikkua suurella alueella ja mahdollisimman vapaasti itseään toteuttaen ympäri vuorokauden. Toivottavasti tulevaisuudessa yhä useampi hevonen saisi siihen mahdollisuuden.
Vielä muutama vuosi sitten minullekin oli arkipäivää keksiä keinoja virtaa keräävän lohikäärmeeni selässä pysymiseen. Futura vietti tarhassa päivänsä jyrsien aidat, seinät ja heinälaatikon tuusannuuskaksi. Olisin halunnut viedä senkin pihattoon, mutta kohtuullisen matkan päästä ei silloin löytynyt sopivaa paikkaa.
Joskus mietin vieläkin, olisivatko Futuran nivelongelmat pysyneet kurissa pihatossa tai olisiko se voinut paremmin, jos olisi päässyt tällaiseen paikkaan asumaan. Turha sitä on oikeastaan enää miettiä. Nyt yritän tehdä Sapriinan ja Repen elinoloista mahdollisimman mukavat, jotta ne pysyisivät terveinä ja iloisina vielä pitkään.
Kaikki kuvat ©Mikko Kauttu
Liikutushevoseni on 20 vuotias jolla on nivelrikkoa toisessa takapolvessa, ja huomaa heti jo yhden vapaapäivän jälkeen, miten liikkuminen on alkuun jäykkää. Tästä johtuen hevosta liikutetaan 7 kertaa viikossa, ei tietenkään joka liikutuskerta ole hiki hatussa treenaamista, vaan välillä talutetaan tai vain kävellään selästä käsin. Hevonen on tällä hetkellä paljon paremmassa lihaskunnossa kuin tallin kilpailevat hevoset. Kesällä ei tarvinnut niin stressata jos päivä jäi väliin, kun hevonen oli laitumella 18 tuntia päivässä ja liikkui todella hyvin, mutta eihän se nyt liiku mihinkään kun on talvitarhassa. Vaikka tilaa olisi, mutta ruoka on suoraan portin vieressä. Tottahan se on, että hevoset ovat tottuneet liikkumaan ja välillä jopa säälittää hevosten inhimillistäminen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Näyttää tosi epätarkalta tuo sovellus jota käytitte. Tuossa voi ihan hyvin olla 10km ylimääräistä vain siksi, että sijainnin mittaaminen on ollut epätarkka ja sijainti on sen takia hypännyt sivuun, siitä aiheutuu nuo kaikki piikkimäiset kuviot reitissä. Näyttää myös siltä, että tuo sovellus paikantaa sijainnin tietyin väliajoin jatkuvan paikannuksen sijaan. Eli se hakee joka kerta satelliitit uudestaan ja tuntuu tyytyvän suht pieneen määrään satelliitteja tallentaessaan sijainnin, jolloin paikannus jää epätarkaksi.
TykkääTykkää
Varmasti heittoja voi tulla, mutta voi niitä tulla toiseenkin suuntaan, eli jos hevonen kulkee paikasta A paikkaan B, mutta ei mene paikannusvälin aikana suorinta reittiä, mitattu matka voikin lyhentyä. Aiotaan kokeilla tätä vielä uudestaan eri sovelluksilla. Tuota samaa ollaan aikaisemmin käytetty ratsastuslenkkien mittaamiseen ja siinä on vaikuttanut luotettavalta. Mutta kuten tekstissäkin sanoin, heittoja voi olla. Aiotaan testata myös niin, että käytetään jatkuvaa paikannusta. Tarkistettiin vielä, että lähes kaikki nuo piikkimäiset kuviot on aitauksen alueella, eli mahdollisuus on kyllä ollut tuohon liikkumismäärään.
TykkääTykkää
Tämä oli tosi mielenkiintoista, kiitos! Heti, kun löydän vanhan aktiivisuusrannekeeni jostain, aion laittaa sen Muulin jalkaan mittaamaan askeleita. Se tarhailee ihan normitarhassa kahden kaverin kanssa, joten liikuntaa ei varmasti tule noin paljon, mutta näyttäähän se jotain. Samoin sillä näkee, jos se on ollut karsinassa levoton yöllä. Sellaisia merkkejä ei tosin ole jos tarkastellaan aamulla karsinan siisteyttä. Minulla oli kesällä kissoilla mökeillä GPS-panant, jotka myös piirtävät reittiä. Ne olivat todella epätarkat, näyttivät, että kissat olivat käyneet myös uimassa monta kertaa. Mutta luulen vian johtuvan siitä, että paikannus on ”landella” kai hieman heikompaa, kuin kaupunkiolosuhteissa. Lisäksi mökillä oli paljon puita. Tallialueemme ei ole niin syrjässä, eikä ole puitakaan, joten se saattaisi olla tarkka myös gps:llä mitattuna. Ainakin, kun olen joskus retsastanut kentällä sports tracker päällä, on se piirrtänyt ihan oikein. Ratsastin muuten eri hevosella 45 minuutissa 1,6 kilometriä kentällä. Menimme ihan vain kouluratsastusta, eikä kovin vauhdikkaasti.
TykkääTykkää
Jee, odotan innolla testituloksia Muulista! 😁 Meidänkin pitää ehdottomasti testailla uudestaan, niin saadaan tarkempia tuloksia. Mielenkiintoista on myös, paljonko tarhaan jäävä hevonen liikkuu kun kaveri lähtee lenkille. Ramppaavat silloin paljon rannan ja pihan välillä katsomassa, missä kaveri menee.
Puut voivat meilläkin haitata paikannusta. Loppupeleissä kilometrimäärää tärkeämpää on mielestäni nähdä, että hevoset ovat tosiaan aktiivisia ympäri vuorokauden ja liikkuvat yöllä yhtä paljon kuin päivällä. Kun hevonen tarvitsee unta ihmistä huomattavasti vähemmän, voisi olla fiksua siirtyä talleilla erilaiseen rytmiin ja pitää hevoset öisin ulkona ja päivisin vain muutaman tunnin sisällä.
Veikkaan, että monet yöulkoiluun tottumattomat kuitenkin vierastavat ajatusta ja pitävät sitä turvattomana. Sapriina oli kyllä kasvattajallaankin paljon öitä ulkona. Tarha vain oli huomattavasti pienempi siellä.
TykkääTykkää
Tää on hieno tutkimus vaikka vasta yksi testi. Niinkuin Kaktukin sanoi, harvalla on mahdollisuus 3ha metsätarhaan🥰. Todellisuus kuitenkin täällä lähempänä pk seutua että pihatot todella pieniä tarhoja😟. Itsellä noin 0,6ha per polle joka jo aika luxusta 25min hesan keskustasta😊
Nyt taidan Kaktun houkuttelemana kaivaa vanhan aktiivisuusrannekkeen myös naftaliinista ja pistää ensin tuon kohta 30v orin jalkaan👍🤣
TykkääTykkää
Pk-seudun tuntumasta oli tosiaan ihan mahdotonta löytää hyvää pihattopaikkaa, kun joskus yritin Futuralle etsiä. Teillä on kyllä hyvät ja isot tarhat 😁👍
TykkääTykkää
Vapaa liikunta on hevosen psyykkeelle ja keholle tosi tärkeä juttu. Kuitenkin valitettavan pienissä tiloissa hevosia pidetään etenkin kaupunkialueella. Kysehän on loppujen lopuksi ihmisen harrastuksesta eikä mistään välttämättömyydestä, joten olen usein miettinyt, olisiko parempi olla hankkimatta hevosta, jos sille ei pysty tarjoamaan lajityypillisiä olosuhteita.
Toisaalta pienetkin muutokset tekevät paljon! Esimerkiksi aiemmalla tallilla hevoseni ulkoiluaika oli 9-10 tuntia melko pienessä tarhassa (varmaan kuitenkin isompi kuin useimmissa kaupunkitalleissa). Uudella tallilla ulkoiluaika oli noin 16 tuntia vuorokaudessa aitauksessa, joka houkutteli liikkumaan. Hevosen liikkuminen ratsastaessa parani ja yleisilme kirkastui. Kesäisin ympärivuorokautisesti ulkoilu paransi sen kuntoa entisestään.
TykkääTykkää
Sääliksi kyllä käy hevosia, jotka tarhaavat pienissä tarhoissa ja yksinään. Vaikka itse haluaisi järjestää toisin, joillain talleilla se on hankalaa, kun hevosenomistajana täytyy luovia tallinpitäjän ja muiden hevosenomistajien sekä erilaisten hevosten tarpeiden ja käytäntöjen mukaan. Futuraakin olisin pitänyt mieluusti laumassa, mutta joillain talleilla se ei ollut mahdollista. Onneksi viimeiset 4 vuotta saimme olla talleilla, joissa Futura pääsi olemaan kavereiden kanssa ja tarhaamaan pitkään. Pihattoelämä olisi varmasti ollut sillekin paras ratkaisu, mutta hyviä pihattoja oli ainakin silloin pk-seudun tuntumassa tosi harvassa. Olen tosi kiitollinen ja onnellinen, kun nyt on mahdollisuus järjestää omille hevosille tällaiset olot,. Ei ole mikään itsestäänselvyys.
TykkääTykkää
Mielenkiintoista! Oletteko tehneet lisämittauksia?
Jäin miettimään Aleksin kommenttia. Virheen suuruutta voisi tutkia laittamalla puhelimen mittaamaan samalla tavalla mutta laittamalla sen vuorokaudeksi ulos jonnekin paikalleen. Katsoa tuleeko kilometrejä silti.
TykkääTykkää
Ei päästy tekemään, kun seuraavassa mittauksessa puhelin tippui, tallaantui ja hajosi, eikä kalliimpia puhelimia raaski uhrata😅 Nyt talvella hevoset ovat kyllä selvästi liikkuneet vähemmän, eli luulen että muutamaa kilometriä enempää ei varmaan päivässä kerry. Pitäisi kokeilla jollain ihan kunnon GPS-paikantimella jossain vaiheessa.
TykkääTykkää