Minulta toivottiin kysymyspostausta ja nyt päätin sellaisen toteuttaa. Pyysin kysymyksiä Instagramin kautta, sillä siellä niitä on helppo ja näppärä lähettää. Vastasin myös lyhyempiin kysymyksiin Instagram Storyn kautta. Jos postauksen luettuasi tulee vielä mieleen jokin kysymys tai vastaus omaan kysymykseesi jäi näkemättä IG:ssä, kysy kommenttikentässä, niin vastaan sitten!

Miksi halusit ostaa juuri lämminverisen varsaksi?

En itse asiassa etsinyt mitään tiettyä rotua. Laitoin vain Facebookiin ilmoituksen, että etsin hevosta. Repe oli ensimmäinen, jota tarjottiin ja koska olin jo pitkään miettinyt, että olisi mukava päästä kouluttamaan itselle hevonen ihan alusta lähtien, 2-vuotias Repe alkoi kiinnostaa. Ja kun kävin sitä sitten katsomassa, heti tuli sellainen tunne, että tuo on minun pieni hevoseni. Kiinnostuin Repestä siis yksilönä ja sen sopivan iän takia. Rodulla ei ollut merkitystä valinnassa, vaikka tykkäänkin lämminverisistä kovasti.

Tuliko pihaton rakennuksessa virheitä tai tekisittekö jotain nyt toisin?

Jotain pieniä asioita jäi tekemättä, mutta ne on jo korjattu. Hoitotilaan tehtiin lankkulattia vasta jälkikäteen, koska tasainen betoni oli liian liukas Sapriinalle. Lisäksi unohtui kokonaan, että joskus saattaisi tulla tarve sulkea hevoset hetkellisesti pihaton ulkopuolelle tai sisälle pihattoon. Tätä varten kuitenkin laitettiin hevosten kulkuovelle kevyt porttiratkaisu jälkikäteen.

Voi olla, että vielä talven aikana tulee mieleen jotain muutakin tarpeellista. Sinänsä kamalasti ei tarvinnut miettiä kun rakennus oli jo valmiina ja eristetty ja siellä on mm. koneellinen ilmanpoisto, jonka voi laittaa tarvittaessa päälle.

Oletko laskenut paljonko teillä maksaa hevosenpito kuukausitasolla?

En ole laskenut paljonko esimerkiksi sähköä tai vettä kuluu hevosiin. Sähköä tuskin kovin paljon, sillä pihatossa ei ole lämmöt päällä (sähkölämmitys rakennuksessa kyllä on olemassa, jos sattuu joskus tarvitsemaan). Vesi tulee samasta paikasta kuin ihmisten vesi, eikä meidän vesimaksu mitenkään päätä huimaa.

Heiniin kuluu tällä hetkellä noin 180€/kk kahta hevosta kohden, jos lasketaan pikkupaalien hinnan mukaan. Todennäköisesti talvella otamme myös säilöpaaleja, jolloin hinta tai kulutus voi muuttua. Tuota heinän hintaa ei tule arjessa juuri mietittyä, sillä olemme maksaneet kaikki tähän mennessä hakemamme heinäpaalit kerralla.

Muihin rehuihin on mennyt ehkä enintään 60€/kk, kun lasketaan molempien hevosten rehut. Kengitykseen menee noin 200€/kk kahta hevosta kohden. Kengitysväli on nyt ollut vain 4-5 viikkoa, koska varsinkin Sapriinan kaviot kasvavat tosi nopeasti.

Karkea arvio on, että hevosen ylläpito maksaa meillä kotitallissa vähän reilu 200€/kk/hevonen. Hinta ei tietystikään ole sama vuoden ympäri, sillä kesäkuukausina heinää menee huomattavasti vähemmän. Tuohon rehujen ja kavionhuollon päälle tulee tietysti mm. mahdolliset varustehankinnat, madotukset sekä muut eläinlääkärikulut.

Ikävin puoli omassa tallissa on se, että asioita joutuu maksamaan isoina könttäsummina. Kuiviketta olemme lisänneet pihattoon vasta kerran, enkä osaa arvioida kuivikkeiden hintaa, sillä ensimmäisen erän purua saimme omasta metsästämme sahatuista puista. Käytämme kuivikkeena purupellettiä ja 500kg suursäkin hinta Hankkijalla on noin 150€, eli kuivikkeisiin on mennyt nyt vajaan puolen vuoden aikana vasta sen verran rahaa.

Mikä on haaveammattisi?

En oikeastaan haaveile nyt mistään uudesta ammatista. Olen töissä IT-alan firmassa palveluvastaavana. Teen asiakaspalveluun, markkinointiin ja viestintää liittyvää työtä ja asiakkainamme on erilaisia järjestöjä. Nykyinen työni on mukavan joustava ja siihen on helppo sovittaa kaikki vapaa-ajan menot. Tällä hetkellä haaveilen lähinnä siitä, että nykyisessä työssäni saisin kehitettyä työnkuvaani monipuolisempaan ja mielenkiintoisempaan suuntaan.

Oletteko ajatelleet tehdä kunnollista hiekkakenttää ratsastustarkoitukseen?

Ei hiekkakenttää, mutta sahajauhosta olisi tarkoitus tehdä kenttä mahdollisesti ensi keväänä! Instagramista sain yhdeltä seuraajalta tällaisen vinkin ja myös Facebookin Talliniksit-ryhmästä löytyi lisätietoa siitä, kuinka sahajauhosta voi tehdä toimivan kentän savimaalle ilman pohjatöitä. Sellainen ratkaisu sopisi meille ihan täydellisesti, joten ei auta muu kuin testata!

Millaisia virheitä teit Futuraa kouluttaessa ja miten pyrit välttämään niitä Sapriinan ja Repen kanssa?

Vaadin liikaa, liian aikaisin ja pidin liian vähän taukoja koulutustilanteissa. Kuuntelin liikaa muiden ihmisten mielipiteitä. En myöskään käyttänyt äänimerkkiä, vaikka käytin ruokapalkkaa. Varmasti olisi tullut parempia ja nopeampia tuloksia Futurankin koulutuksessa, jos olisin toiminut edes vähän selkeämmin ja järjestelmällisemmin. Nyt yritän Sapriinan ja Repen kanssa pyytää vähemmän kerrallaan, pitää enemmän taukoja, edetä hitaammin ja olla selkeämpi ja johdonmukaisempi kouluttajana. En anna ainakaan herkästi muiden ihmisten mielipiteiden vaikuttaa tapaani toimia.

Elätkö mielestäsi ekologisesti ja ajatteletko ympäristöä valinnoissasi?

Varmaan kovin moni hevosenomistaja ei voi sanoa elävänsä täysin ekologisesti, mutta itse elän mielestäni melko ekologisesti. Olen hyvin maltillinen kuluttaja ja ostan vaatteita ja hevosvarusteita pääasiassa käytettyinä. Vettä kulutamme taloudessamme aika vähän, sillä peseydymme useimmiten saunassa, jossa on kantovesi järvestä. Pyrin koko ajan syömään enemmän kasvisruokaa, mutta olen virallisesti sekasyöjä. Julkista liikennettä en oikein voi käyttää työmatkoihin, eli minun täytyy huristaa autolla 2,5 tuntia suuntaansa kahdesti viikossa, jotta pääsen toimistolle. Muuten teen etätöitä.

Kumpi on suosikkisi; Sapriina vai Repe?

Molemmat ovat aivan ihania omalla tavallaan! Mutta Repe on minua ajatellen meille hankittu ja se on selvästi reaktionopeudeltaan ja herkkyydeltään sen tyyppinen hevonen, joka sopii minulle. Sapriina on aivan ihana luonteeltaan ja oikea hyvän mielen nallekarhu, mutta sen energiataso on ratsastaessa minun makuuni turhan matala ja liikkeet hitaita. Futuraan tottuneena Sapriina tuntuu välillä aivan käsittämättömän hitaalta, vaikkei se ole varsinaisesti laiska. Itse olen aina ratsastanut säpäkämmillä hevosilla ja pidän niistä enemmän kuin hitaammista diesel-mallin ratsuista, joten noista kahdesta Repe on suosikkini.

Onko Mikko ennen ratsastanut, kun näyttää niin luonnolliselta hevosen selässä?

Mikko on alkanut ratsastamaan vasta kun Sapriina tuli meille. Sitä ennen hän oli kerran aikaisemmin kokeillut ratsastusta. Mikko ehti ehkä 10 kertaa käydä Sapriinan selässä kevään aikana kasvattajan luona ja kesällä remontin takia ratsastus jäi vähiin. Nyt vasta Mikko on päässyt ihan ajan kanssa pidemmillekin ratsastuslenkeille. Keventäminen onnistuu jo hyvin, mutta laukkaamisessa on vielä harjoiteltavaa. Tosi nopeasti ja luontevasti Mikko on kyllä oppinut kaikki hevoshommat ja olen tosi ylpeä.

Millaiset fiilikset sulla jäi vuosista Futuran kanssa?

Tosi hyvät. Osasin olla kiitollinen Futurasta jo sen elinaikana ja nauttia lähes jokaisesta yhteisestä hetkestä. Ei ole jäänyt kaduttamaan tai harmittamaan mikään. Jos Futuraa ei olisi lopetettu, en varmasti olisi nyt tässä elämäntilanteessa. Olen siis kiitollinen Futuralle siitä ajasta, jonka sain sitä omanani pitää. Vieläkin kyllä mietin Futuraa melkein päivittäin. Viimeksi tänään kaipasin sitä.