Tämän postauksen kirjoitan ainoastaan purkaakseni omia ajatuksiani tästä Repen tilanteesta, nimittäin niitä risteilee päässä aivan älytön määrä. Kirjoittaminen auttaa, joten yritän saada sen avulla vähän mieltäni purettua. Viimeviikkoinen eläinlääkärikäynti tai lähinnä hoitaneen eläinlääkärin asenne on harmittanut aivan älyttömästi ja laitoinkin klinikalle siitä palautetta.
Kaikilla tuntuu olevan tästä meidän tilanteesta jokin mielipide tai näkemys, enkä voi välttyä kyselyiltä, neuvoilta tai syytöksiltä. Tippumisvideo on levinnyt somessa todella laajalle, eikä sitä voi kontrolloida mitenkään. En edes yritä, koska fakta on, että se mitä nettiin laittaa, leviää todella tehokkaasti – eikä sitä voi estää. Jos yrittäisi, saisi kohta keräillä mielenterveytensä rippeitä netin syövereistä.
Jos en kerro julkisesti miten Repe voi, siitä kysytään viimeistään parin päivän päästä. Jos taas kerron, siitä kysytään silti lisätietoja, spekuloidaan ja neuvotaan. Jos en kerro, spekulointi voi tapahtua jossain muualla kuin minun kanssani viestitellen ja tapahtuukin. Jos kerron, on todennäköisempää että ihmiset kysyvät suoraan minulta, eivätkä spekuloi muualla. Asia on joka tapauksessa minulle itselleni koko ajan esillä. Sitä ei saa koskaan pois mielestä. Ei edes yöllä.
Ihmisten kyselyitä, uteluita ja neuvoja pahempaa olisi se, että joutuisin jotenkin piilottelemaan asiaa ja välttelemään siitä puhumista. Saan joka tapauksessa enemmän irti sitä kautta, että kerron asioista avoimesti ja pääsen keskustelemaan ihmisten kanssa, kuin siitä että vatvoisin asiaa loputtomiin täällä kotona tai kavereiden kanssa. Mitä isommalla otannalla ihmisten kanssa keskustelen, sitä laajemmin pystyn itse ajattelemaan.
Välillä ihmiset hyvää hyvyyttään neuvovat pitäytymään poissa somesta ja pitämään Repeen liittyvät asiat itselläni. Ei sekään auta. Keskustelu ja kirjoittaminen on terapeuttista hommaa. Jos yksinään vatvoo asioita, tulee ennen pitkää hulluksi. Loppujen lopuksi ainut vaihtoehto on kertoa asioista rehellisesti. Vahinko on jo tapahtunut ja asia on julkista riistaa, vaikka tekisin mitä.
Tuntemattomien kommenteista suurin osa on tietenkin pelkkiä arvauksia, sillä kaikkea ei mitenkään voi saada somen kautta selville. Jos joku tilanteesta tietämätön tulisi meille katsomaan Repeä, ei hän todennäköisesti huomaisi siinä mitään erikoista – kuten ei eläinlääkärikään huomannut ”kiukkuisuutta” lukuunottamatta. Hevosen omistajana taas huomaan pienetkin muutokset käytöksessä ja liikkumisessa helpommin.
Somessa on ikävää se, että ihmiset tekevät monesti suoria tulkintoja ja oletuksia toisen sanomisista omien kokemustensa kautta. Jos esimerkiksi kerron, että Repe on ollut aggressiivinen, oletetaan että se puree ja potkii jatkuvasti, eikä sitä pysty käsittelemään. Joku ulkopuolinen ei varmaan pitäisi Repeä kovinkaan aggressiivisena, mutta se on aggressiiviinen verrattuna tavanomaiseen käytökseensä. Monet hevoset ovat huomattavasti vaarallisempia käsitellä ihan terveinä ollessaankin. En usko, että esimerkiksi eläinlääkäri piti Repeä mitenkään epätavallisen hankalana tapauksena, vaikka se yrittikin jonkin verran potkia tutkimuksissa.
Koska olen itse joutunut Repen ”potkittavaksi” tiputtuani selästä, pidän varmasti Repeä myös vaarallisempana kuin pitäisi joku muu, jota se ei ole koskaan yrittänyt potkaista. Koska olen nähnyt, että se tosiaan potkaisee voimalla suoraan sivulleen, jos ihminen sattuu koskemaan tiettyyn triggerpisteeseen liian kovaa, olen varovainen. Jatkuva varuillaan olo ei tietenkään tee kovin hyvää hevosen ja ihmisen suhteelle.
Ei ole helppoa huomata pelkäävänsä omaa hevostaan. Tai oikeastaan täytyy sanoa, että sen huomaaminen ja myöntäminen on ollut vaikeinta 25-vuotisen hevoshistoriani aikana. Pystyn kyllä harjaamaan ja taluttelemaan Repeä nyt kun pahimmat kivut ovat menneet ohi ja se on rauhoittunut, mutta kyllä selkärangassa on koko ajan jokin muistuttamassa tapahtuneesta. Tämän postauksen kuvat on otettu eilen, eikä niistä ihme kyllä huomaa jännittyneisyyttä. Repe kuitenkin tuntui jännittyneemmältä kuin normaalisti. Se myös ärsyyntyi kuvaustilanteesta tavallista nopeammin ja veti jo muutaman minuutin kuvaussession jälkeen korvansa pysyvästi luimuun.
Kolmen viikon takaisen onnettomuuden myötä romuttui puolet itseluottamuksestani ratsastajana ja hevosenkäsittelijänä. Lisäksi romuttui kaikki se työ mitä Repen kanssa tähän saakka olimme tehneet, kaikki ne haaveet, mitä minulla oli Repen kanssa tulevaisuuden varalle… Aivan kaikki, mikä minun ja Repen keskinäiseen suhteeseen liittyi. Mitään ei ole enää käytännössä jäljellä. Vain hevonen ja ihminen, jotka kumpikin ovat varuillaan toistaan kohtaan. Ei kovin hyvä yhdistelmä.
Ei myöskään ole helppoa, kun vastauksia ei ole, joutuu taistelemaan kynsin ja hampain niitä saadakseen ja vakuuttaakseen muut siitä, että Repe on kipeä. Jos meillä olisi kolmas hevonen, voi olla että olisin jo päättänyt kuskata Repen klinikalle. Repen lisääntyneen aggressiivisuuden ja ongelmakohdan alustavan paikantamisen takia olisin silti halunnut ensin tutkituttaa sitä meillä kotona mahdollisimman paljon.
Kotona tutkimiseen aiheuttaa haasteensa se, että olen löytänyt alueeltamme vain muutamia eläinlääkäreitä, jotka tekevät klinikkatason tutkimuksia kotitalleilla. Harmillisesti olemme kaikkien näiden käyntialueen ulkopuolella tai kauimmaisella rajalla, joten meille ei joko haluta tulla ollenkaan tai veloitetaan korkeampaa käyntimaksua, kuten viime viikolla käynyt klinikkaeläinlääkäri teki.
Klinikoista on vaikea valita sopiva, kun ei vielä tiedetä, mitä pitäisi tarkalleen tutkia. Joillain klinikoilla tutkitaan ortopedisia ongelmia, mutta ei esimerkiksi ollenkaan sisätauteja. Meillä klinikkareissu itsessään vaatisi niin paljon suunnittelua, etukäteen tehtäviä toimenpiteitä ja kolmansien osapuolten apua, että mikäli päätyisimme Repen klinikalle viemään, olisi tärkeää, ettei reissua tehtäisi turhaan ja että valitulla klinikalla voitaisiin oikeasti tutkia kaikki tarpeellinen huolellisesti.
Jos vatsa haluttaisiin tähystää, paastottaminen vaatisi paljon järjestelyjä, sillä laitumella kasvaa jo tähän aikaan vuodesta kaikenlaista syötävää ja makuuhallissa on olkea kuivikkeena. Repe varmasti söisi sitä tai vähintään pureskelisi puuta, jos ei saisi heinää. Paastottamista varten pitäisi järjestää sairaskarsina kokonaan eri kuivikkeella. Se olisi toki järjestelykysymys, mutta koska hevosia ei ole meillä koskaan pidetty sisällä öisin, erikoisjärjestely aiheuttaisi varmasti stressiä niille.
Hevosten täytyy tietenkin sietää elämässään jonkin verran stressiä. Stressi on väistämätöntä ja jossain määrin luonnollistakin hevosille, sillä ne ovat saaliseläimiä, joiden täytyy aina olla vähän varuillaan ympäristönsä suhteen. Mutta stressi siitä, ettei saa ruokaa, on läpi vuorokauden laiduntavalle eläimelle suorastaan kärsimystä.
Paastottamisesta minulla on Futuran ajoilta todella huonoja kokemuksia. Se joutui paastoamaan ruokatorventukoksen takia pari kertaa saman viikon aikana. Paastottamisesta aiheutui Futuralle suuret henkiset traumat, eikä sitä voitu pitää muiden hevosten kanssa samassa tarhassa vuoteen. Siitä tuli todella aggressiivinen ruoan suhteen ja lopulta se piti sulkea pieneen postimerkkitarhaan talvikuukausiksi, koska se ei antanut kenenkään syödä. En myöskään itse voinut harjata Futuraa, jos sillä oli heinää karsinassa. Kerran Futura meinasi myös hyökätä koirani kimppuun, kun se tuli karsinan eteen seisomaan ruoka-aikaan.
Pidän paastottamista isona riskinä hevosten henkiselle hyvinvoinnille, eikä se tietysti mahahaavankaan kannalta ole hyvä juttu. Paastottaminen on vain ikävä kyllä välttämätön paha, jos mahahaavasta halutaan virallinen diagnoosi. En ole siis tehnyt vielä mitään vankkumatonta päätöstä siitä, etten ikimaailmassa voisi viedä Repeä tähystettäväksi ja paastottaa sitä, mutta siihen on kuitenkin todella iso kynnys.
Tässä tilanteessa on tullut hyvin esille nämä kahden hevosen kotitallin haasteet ja kolmannen jäsenen hankkiminen laumaan voisi olla fiksukin ratkaisu. Sapriinaa en nimittäin suostuisi ikinä jättämään yksin kotiin, eli sille pitäisi hommata klinikkareissun ajaksi joku seuralainen. Todennäköisesti saisimme jostain lainahevosen meille, mutta on siinäkin oma sirkuksensa, että laumaan tuodaan väliaikainen jäsen. Aika monta liikkuvaa osaa löytyy tästä palapelista. Kolmas oma hevonen alkaa tuntua yhä fiksummalta vaihtoehdolta. Jos lauman lukumäärä olisi pysyvästi kolme, yhden kanssa olisi helppo lähteä niin lyhyelle kuin pidemmällekin reissulle.
Lastaaminen on sitten ihan oma juttunsa. Molempia hevosia on kuljetettu kerran elämässään, eikä lastaaminen mennyt kummallakaan meille muuton yhteydessä putkeen. Repeä lastattiin kaksi tuntia ja se tuli takapuomin alta kertaalleen ulos rytinällä (tähän liittyen olen nyt miettinyt, onko takapuomin alle jumiin jääminen voinut aiheuttaa selkään jotain vaivaa, joka ei ole aiemmin näkynyt ulos päin!) ja Sapriinaa lastattiin 4 tuntia, jonka jälkeen se oli pakko laittaa liinoilla väkisin sisään. Kello oli nimittäin jo kymmenen illalla ja Repe oli jo kotona odottamassa.
En enää koskaan haluaisi pakottaa hevostani koppiin, ellei ole kyse elämästä ja kuolemasta. Joku voi ehkä nyt ajatella, että olen liian herkkänahkainen, mutta ajatelkoon. Jos meillä olisi oma koppi, olisi helpompi treenata lastaamista, mutta tilanne on mikä on ja siihen on tällä hetkellä tyydyttävä. Lastausta ei voi opettaa hevoselle ihan hetkessä ja klinikalle pitää päästä tiettyyn kellonaikaan.
Lisäksi 16 tuntia paastonneen, nälkäisen hevosen lastaaminen olisi varmasti hermoja raastavaa niin hevoselle kuin ihmisillekin. Olisi riski, että joutuisimme laittamaan Repen koppiin sellaisella tavalla, joka ei edistäisi kuljetusten onnistumista tulevaisuutta ajatellen. Haluaisin välttää pakottamista mahdollisimman pitkälle.
Tuntuu, että suurin osa hevosihmisistä – niin eläinlääkäreistä, harrastajista kuin ammattilaisistakin – miettii hevosen sairastuessa lähinnä asioiden fyysistä puolta ja unohtaa sen, että hevonen on herkkä ja tunteva eläin, joka voi traumatisoitua suhteellisen helposti. Jos sairastuminen ei ole akuutti ja on aikaa harkita erilaisia vaihtoehtoja, yritän itse mieluiten löytää sellaisen toimintatavan, joka ei aiheuta hevoselle turhaa stressiä tai jossa hevosta ei tarvitse pakottaa tekemään sille epämiellyttäviä ja pelottavia asioita. Joskus näitä asioita joutuu vähän punnitsemaan, eikä se ole aina helppoa.
Henkinen hyvinvointi on mielestäni aivan yhtä tärkeä asia kuin fyysinenkin. Ja usein fyysiset oireet myös pahenevat, jos henkinen tasapaino järkkyy. Paastottaminen, pakottaminen pelottavaan paikkaan, tutusta ympäristöstä vieraaseen siirtyminen ja yksin jääminen ovat hevosille pahimmillaan todella traumatisoivia asioita.
Tietenkin on tilanteita, joissa hevosta on pakko tutkia klinikalla, jotta diagnoosi ja oikea hoito voidaan saada. Silloin joudutaan toisinaan tinkimään hevosen henkisestä hyvinvoinnista. Klinikaltakaan ei harmillisesti aina saa sitä oikeaa diagnoosia ja pahimmillaan joutuukin tekemään useita reissuja eri klinikoille, jotta ongelman ydin löytyy.
Repen tapauksessa olen päättänyt toimia siten, että aloitamme sille mahahaavalääkityksen keskiviikkona, kun lääke vihdoin saapuu apteekkiin. Kuun lopussa Repelle (ja minulle!) on varattu kraniohoito. Toivon, että sen myötä selviäisi vähän jotain suuntaa sille, missä päin kipua, kireyttä tai jotain muuta vaivaa on. Lääkekuurin ja kraniohoidon jälkeen on toivottavasti helpompaa miettiä jatkotutkimuksia. Ehkä omakin mieli ja keho rentoutuisi kranion myötä, mikä tulisi todellakin tarpeeseen!
Repen tulevaisuus on täysin auki ja vielä haluan sen sellaisena pitääkin. En kuitenkaan usko, että voisin enää koskaan ottaa sellaista riskiä, että kiipeäisin sen selkään. Sen ymmärtäminen on ollut aivan äärimmäisen raastavaa. Jos selästä joku kaunis päivä putoaisin ja Repe reagoisi samalla tavalla kuin viimeksi, tuuri ei välttämättä olisi enää puolellani. Yksikin potku voi tappaa, jos se osuu väärään kohtaan. Ja jos potku osuu, jälki ei ole varmasti miellyttävää – oli osumakohta mikä hyvänsä. Jos potku osuu päähän, niskaan tai naamaan, jälki on äärimmäisen pahaa. Ja silloin ei auta turvaliivi tai välttämättä edes kypärä.
Viimeisen parin vuoden aikana useampikin kaverini on ollut vakavassa ratsastusonnettomuudessa. Tuttavapiiriin on osunut pari halvaantumista, aivovamma, täpärästi vältetty kuolema ja valtava määrä pienempiä, mutta silti kovin herätteleviä tapaturmia. En missään tapauksessa haluaisi joutua samalle listalle. Omaa henkeä ja terveyttä osaa nyt todella arvostaa ja olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että sain onnettomuudessa vain henkisiä traumoja.
On silti todella rankkaa miettiä näitä asioita. En voi myydä Repeä, koska se olisi täysin vastuutonta. Jos Repe jäisi meille pihankoristeeksi ja seuralaiseksi, olisi sillä kovin tärkeä tehtävä Sapriinan kannalta, mutta lemmikkinä hevonen on kuitenkin melkoisen kallis. Tämä vaihtoehto ei olisi mahdollinen ainakaan silloin, jos Repe vaatisi lääkitystä tai muuta pidempiaikaista hoitoa pysyäkseen terveenä. Jos päätyisin jossain vaiheessa lopettamaan sen, minut leimattaisiin ”siksi typeräksi ihmiseksi, joka pilasi nuoren hevosensa niin pahasti, että se piti lopettaa”. Näen jo sieluni silmin nämä kommentit, joilta en varmaan saisi rauhaa haudassakaan.
Jos Repe toipuisi siten, että sen kanssa uskaltaisi normaalisti treenata maasta käsin esimerkiksi temppuja, se kävisi jo ihan mukavasta harrastuksesta. Ajaminenkin jännittäisi, sillä potkivan hevosen takana en jostain kumman syystä tunne oloani turvalliseksi. Lisäksi meillä on niin huonot ajomaastot, että ajohevosen liikuttaminen kävisi tosi yksitoikkoiseksi. Jo ennen hevosten hankintaa meillä on ollut haaveena päästä yhdessä ratsain maastoilemaan kahden hevosen kanssa. Olisi kovin sääli, jos se jäisi vain haaveeksi. Haluaisin siis tässä tapauksessa kolmannen hevosen, jolla voisin ratsastaa.
Tähän kaikkeen liittyy todella hankalia ja isoja eettisiä kysymyksiä. Vaikeinta on se, etten tiedä oikeaa ratkaisua, eivätkä tutkimuksetkaan ole vielä osoittaneet, mikä on ongelman ydin. Lisäksi se, että tätä tapausta on ruodittu somessa melko rankalla kädellä, aiheuttaa oman stressinsä. Pahin on kuitenkin jo tapahtunut ja menetetty, eikä ole mitään takeita, että sitä voisi enää korjata. Ehkä osittain, mutta ei koskaan entiselleen.
Nämä ovat todella vaikeita asioita, enkä todellakaan tiedä ammunko nyt itseäni jalkaan, kun kirjoitan ajatuksistani näin avoimesti. En kuitenkaan halua valehdella ja uskon, että rehellisyys on aina lopulta paras vaihtoehto. Itseäni en voi joka tapauksessa huijata ja minun on vaikea elää näiden ajatusten kanssa, jos en kerro niistä rehellisesti. Tiedän, että avointa ja omat heikotkin kohtansa paljastavaa ihmistä on helppo satuttaa, mutta jos heikkouksiaan ei koskaan uskalla paljastaa, satuttaakin lopulta itse itseään.
Uskon, että kun kerron näistä asioista julkisesti, voin lopulta auttaa edes jotain toista, joka ehkä jonain päivänä kohtaa samanlaisia haasteita elämässään. Voin ehkä auttaa myös kipeitä hevosia, joiden käytöstä luullaan kiukutteluksi. Aion tehdä kaikkeni levittääkseni tietoutta siitä, miten kipeä hevonen käyttäytyy. Ehkä ihmisten uskomukset vielä jonain päivänä muuttuvat ja eläimiä aletaan ymmärtää tuntevina yksilöinä. Sen ajatuksen ansiosta kestän tämän kaiken vähän paremmin.
Jotenkin tuntuu hullulta, että joku ihminen haluaa lyödä jo lyötyä. Luulisi, että jos joku asettaa itsensä näin haavoittuvaan asemaan ja rehellisesti kertoo omista ajatuksista, ihmisillä olisi edes vähän myötätuntoa ja ne ikävät kommentit, joilla ei selkeästi ole mitään muuta tarkoitusperää kuin loukata, jätettäisiin pois. Itse ainakin näen ja osaan kuvitella, että sinulla on vaikeaa ja sinulla on paha mieli jo valmiiksi, niin minkälainen ihminen haluaa vielä lyödä lisää vettä myllyyn. Niin inhottava tilanne, toivottavasti tilanne selkenee pian ja kaikki kääntyy parhain päin ❤️
TykkääTykkää
Voi kyllä haluaa! Se on yleistä, että lyötyä halutaan lyödä. Itsekään en kyllä sitä ymmärrä. Mutta kiitos ihanasta kommentista❤ Kyllä tsemppaavia kommentteja silti aina tulee enemmän kuin ilkeitä, onneksi 🤗
TykkääLiked by 1 henkilö
Tämähän se on se kaikkein paskamaisin fakta haukkujissa ja härnääjissä, ei ihmisiä pidättele mikään silloin, kun halutaan tehdä kiusaa ja mässäillä toisten epäonnella ja vastoinkäymisillä. (Jos näin ei olisi, ei missään Suomen lehtipisteistä myytäisi Seiskaa.)
Se on niin järjettömän helppoa antaa palaa täällä näppäimistön takana, turvallisesti ja vailla pelkoa siitä, että joutuisi sanomisistaan minkäännäköiseen vastuuseen. Eikä itse ole siinä tapahtumien keskipisteessä, tai jossain vastaavassa tilanteessa tuttujen ja tuntemattomien reposteltavana.
Ja kuten fraasissa sanotaan, kyllä maalla ollaan viisaita kun merellä sattuu vahinko. Kaikki oman elämänsä hevoskuiskaajat ja virtuaalivalmentajat kyllä löytävät jonkun ”virheen” johon tarttua. Kukaan meistä ulkopuolisista ei tiedä tästä(kään) asiasta kaikkea, näiden oikojien ja neuvojien pitäisi ottaa huomioon se, että omistaja on usein hevosensa paras tulkki – etenkin kun se hevonen asuu kotipihassa ja sitä seurailee tuntikaupalla per päivä.
Eikä näihin tilanteisiin ole olemassa mitään patenttivastausta, joka olisi sellaisenaan sovitettavissa elävään elämään. Se on hyvä yrittää tyrkyttää jotain yksioikoista ratkaisua, kun ei tarvitse ottaa huomioon realiteettia aa, bee tai see. Tai tunteita. Nekin kun kuuluvat mukaan tähän hevoshommaan.
TykkääLiked by 1 henkilö
Siis niin tämä. Ei vaan voi tajuta, kuinka julmia ja kamalia ihmiset voikaan olla.
Sitäpaitsi lopettamisesta hevonen ei kärsi ja se ei sitä murehdi, joten se todellakin on parempi vaihtoehto kuin kivuista kärsiminen, stressaaminen ja pelkääminen.
Sinä elät siinä tilanteessa, joten PirkkoPettereiden on ihan turha tulla pätemään. Ajatusmaailmasi on hieno ja arvostan sinua aivan hitokseen.
Tsemppiä. ❤️
TykkääTykkää
Kiitos ❤ Lämmittipä sydäntä lukea kommenttisi🥰
TykkääTykkää
❤ Sydän ja hali, ei muuta. Kaikkea muuta kuulet varmasti joka tuutista.
TykkääTykkää
❤
TykkääTykkää
Tämä nyt on jossittelua, mutta jos syytä käytökseen ei löydy ja suhteenne ei lähde korjaantumaan, niin koukkuun vaan ilman omantunnontuskia, välittämättä mitä muut ulisee. Jokainen saa päättää mitä omilla rahoillaan ja terveydellään tekee.
Tietysti hevoset on eläviä ja tuntevia olentoja joita ei halua noin vaan ”heittää roskiin” kun asiat ei mee niin kuin haluaa, mutta kyseessä on niin isot asiat että minusta tässä tulee vastaan se eläinharrastusten kova puoli, pitää osata vetää raja johonkin.
TykkääTykkää
Haluan kertoa tsempit meidän poppoolta, olemme myöskin aika samankaltaisessa tilanteessa.
Eikö ole mahdollista yhtenä laumana mennä klinikalle, eli Sapriina mukaan? Ehkä lastaus ei ole niin stressaavaa kun molemmat sinne menee, varmaan nyt eri tilanne kun tuntevat sinut ja ehkä saatkin palkattua ne sinne yllättävän hyvin? Ja mitä liinoihin tulee, monet liinoilla pakotetut on saatu koulutettua lastaukseen. Ehkä se on ymmärrettävästi tehtävä hevosen kuntoonsaamisen vuoksi.
TykkääTykkää
Toki se on periaatteessa mahdollista, mutta riskinä on tietysti se, että jos Sapriina ei vaikka menisikään koppiin ja olisi pakko lähteä, sitten sen joutuisikin jättämään kotiin. Turvallisin vaihtoehto sujuvuuden kannalta olisi jättää Sapriina kotiin. Mutta en jaksaisi nyt miettiä näitä eri vaihtoehtoja kommenteissa, kun olen niitä miettinyt ja pyöritellyt vaikka kuinka jo muutenkin, eikä nyt olla lähdössä klinikalle ennen kuin saan selvitettyä tuon edellisen Repeä hoitaneen klinikan toimintaa vähän ennen kuin varaan muualle aikoja (annoin sinne palautetta, koska tutkimuksissa ei tehty ihan sitä mitä oli sovittu) ja myös lääkekuurin aion syöttää ja kranion katsella läpi ennen lisätoimia, ellei tilanne mene akuutiksi jostain syystä. Toistaiseksi on kuitenkin ollut muutosta vain positiiviseen suuntaan. Kiitos tsempeistä🤗
TykkääTykkää
On kyllä sinulla vaikea tilanne, todella paljon tsemppiä! ❤️
Olisiko saprinaa mahdollista viedä sinne mistä ostitte sen, niin siksi aikaa jos menisitte Repen kanssa klinikalle? Silloin se ei joutuisi olemaan yksin ja olisi tutussa paikassa. Olisi edes toiselle hevoselle stressittömäpää. Parasta tietysti olisi, jos tutkimukset voitaisi tehdä kotona, mutta jos se ei onnistu.
Jos Repe olisi minun, niin tutkituttaisin sen kyllä, vaikka se hevoselle stressaavaa onkin. Silloin olisi ”helpompi” tehdä niitä päätöksiä, kun mahdollisesti tietää mikä sitä vaivaa ja onko sen mahdollista kuntoutua siitä. Ja siltikin asia ei tietty ole niin simppeli, sillä jos se reagoi noin vahvasti aina kipuun, niin onhan se hurjaa!
On todella haastavaa, kun luottamus on mennyt. Vain sinä tiedät mikä ratkaisu on teidän kohdalla oikea, kun hevosen kanssa toimit. Minä toimisin luultavasti erillä tavalla kuin sinä, mutta kumpikaan tapa ei ole oikea tai väärä. Olet kyllä rohkea, kun tuot julki näitä tämän harrastuksen vaikeita puolia! Nämä ovat niin isoja eläimiä, että todella voi sattua pahasti, jos huonosti käy. Voimia vaikeaan tilanteeseen ja toivottavasti homma selkiytyy jotenkin päin!
TykkääTykkää
Ei tässä ole tarkoituskaan jättää Repeä tutkituttamatta, vaan katsoa nyt vähän asiaa eteenpäin ja paikantaa mahdollista ongelmakohtaa jatkotutkimuksia varten. Sapriinan kuljetus oli vielä vaikeampaa kuin Repen, joten en lähtisi sitä kyllä täältä mihinkään viemään, vaan mieluumin järjestäisin sille meille kotiin seuralaisen. Kiitos kommentista ja tsemppaamisesta 🙂
TykkääTykkää
Tsemppiä, ihailtavaa miten avoimesti kaikesta huolimatta uskallat näitä ajatuksia tänne kirjottaa! 😊
TykkääTykkää
On kyllä kurja tilanne, kun tarkkaa syytä kipuun ei tiedetä. Jos kävisi huonoin vaihtoehto, että Repeltä löytyy parantumatonta kivuliasta vikaa, lopetuspäätös on eläimen hyvinvoinnin kannalta järkevä eikä tilanne johdu nuoren hevosen ”pilaamisesta”. Vaikka joku niin kommentoisikin, itse tiedät, mikä on paras ratkaisu.
Jos taas tilanne on parempi ja Repe paranee ennalleen, vaarallinen käytös voi iän ja treenin myötä loppua. Itse olen aikanaan omien vuokrahevosten kanssa huomannut, miten nuorena arka ja säpäkkä hevonen voi muuttua iän myötä leppoisan pomminvarmaksi alkeisratsuksi. Kaikki on siis mahdollista, varsinkin kun on näin nuoresta hepasta kyse. 🙂 Toki ymmärrän, että pelko ja jännitys ei katoa itsestään tai hetkessä. Uskon, että jokainen hevosharrastaja kokee pelottavia tilanteita, mutta yllättävän harvoin somessa puhutaan pelosta, joka liittyy johonkin tiettyyn tilanteeseen hevosten kanssa. Siksi pidän tätä tosi hyvänä tekstinä, koska esiin tulee monta haastavaa asiaa, mitä hevosten kanssa voi kohdata ja mistä ei välttättä yleensä näin avoimesti puhuta. Paljon tsemppiä teille, toivottavasti ratkaisuja löytyy ajan myötä!
TykkääTykkää
Kiitos kovasti ihanasta kommentista ❤ Tosiaan pelosta ja muista vaikeista tunteista puhutaan hevospiireissä aivan liian vähän.
TykkääTykkää
Käytin juuri omaa hevostani klinikalla. Melkein kaikki tutut (ja puolitutut) olivat sitä mieltä, että on turhaa viedä hevonen klinikalle, oireet olivat niin lieviä. Luotin kuitenkin itseeni, ja vikahan sieltä löytyi. Eli onneksi vein. Me varattiin klinikalle niin pitkä aika, että ehdittiin tutkia kaikki mahdollinen, koska selvää syytä oireille ei ollut. Kallis laskuhan siitä tuli, kun tutkittiin niin paljon myös ”turhaa”, mutta ehdottomasti sen arvoista, niin saa rakkaalle ystävälle hoitoa. Tämä on siis yksi keino, niin ei tarvitse ajaa klinikalle turhaan ja palata tyhjin käsin. Meilläkin oli se asenne, että niin pitkään tutkitaan, kunnes syy selviää. Sitä ennen ei klinikalta lähdetä.
Meidänkin hevosella oli nyt mahan tähystys. Sitä ei kannata stressata, meillä se ei vaikuttanut hevoseen yhtään mitenkään. Ei ole muuttunut aggressiiviseksi ruokaillessaan tai mitään muutakaan. Enkä ole kyllä kuullut keneltäkään tutultakaan, että tähystys olisi aiheuttanut ongelmia 🙏🏻 Minä juotin hepalle omenamehulla maustettua vettä paaston aikana, niin sain lievitettyä siltä aika hyvin pahinta ruoanhimoa. Suosittelen tuota taktiikkaa. Hevonen ei stressaantunut edes niinä aikoina, kun muut saivat ruoat ja hän ei, koska oli sitä mehua nenän edessä. Oli aivan rauhallinen oma itsensä. Se yksi paasto on kuitenkin vain yksi paasto, se ei vielä mahaa tuhoa. Me otettiin klinikalla annos gastrogardia sitten varuilta vielä paaston jälkeen. Mutta sen hetkellisen stressin takia ei kannata jättää tutkimatta, tarkoitus kuitenkin pyhittää keinot, vaikka itsellekin kyllä itku tuli, kun mietin heppa-parkaa, joka ei ymmärrä, miksi ei saa syödä. Pienempi paha on kuitenkin paastottaa kerran ja sitten tutkia, kuin jättää tutkimatta ja sitten ei ongelmat selviäkään. Olen varma, että Repe selviää paastosta mainiosti! 🙂
Uskon, että tarkoitus pyhittää keinot myös lastaamisen kanssa. Vertaan nyt koko ajan tuohon omaan hevoseeni, mutta sekin on jouduttu kerran laittamaan liinoilla koppiin. Ei kuitenkaan tullut traumoja, sen jälkeen on kävellyt tyynenä itse sisälle. Korkeintaan kerran pysähtynyt sillalle miettimään, että menenkö vai enkö. Mutta vaikka se kuljettaminen ja paasto onkin hevoselle stressi, eikä varmasti mukavinta puuhaa omistajallekaan, niin koita vaan yrittää suhtautua niin, että teet sen kaiken Repen parhaaksi ❤️ Repe ei sitä itse ymmärrä, mutta sinä voit helpottaa sen oloa paljon enemmän, jos saatte diagnoosin ja tarvittavan hoidon siihen. Ei varmasti ole helppoja asioita, mutta kovasti tsemppiä ja voimia mietintöihin 🙏🏻
t. Sama, joka on instagramissa kysellyt mm. pihattoasioista (@liedcalling) 🙊
TykkääLiked by 1 henkilö
Siis vautsi…. olen ylpeä miten avoimesti käsittelet asiaa ja et ole luovuttanut missään vaiheessa. Epätietoisuus on inhottavaa, mutta älyttömästi tsemppiä sinne! ❤️
TykkääTykkää
Kiitos paljon ❤ Ihana kuulla, että joku ajattelee etten oo luovuttanut. Tuntuu, että siitäkin mielipiteitä on niin monia. Mutta itse sen tietysti parhaiten tietää, onko luovuttanut vai ei😅
TykkääTykkää
Siis ymmärsinkö oikein ettet uskalla nyt enää ratsastaa hevosella kun kerran tipuit ja se potki sinua päin? Hevosharrastus on yksi vaarallisimpia lajeja varmaankin ja aina voi sattua jotain yllättävää-varmaan tiedätkin sen mutta en ihan ymmärrä että jos löytyy syy kipuiluun ja se hoidetaan, miksei voi silloin hevosella ratsastaa? Hevonen on saaliseläin, se voi potkia, purra, hypätä pystyyn, juosta yli etcetc säikähtäessään mutta eihän silloin pidä luovuttaa koska pelottaa liikaa?
Kommenttia ei ole tarkoitettu pahalla, lähinnä hänmästelen vain tätä ajatusmaailmaa että kerran sattuu haaveri tai läheltä piti tilanne niin haaveet joutaa romukuoppaan.
Jos toki tämän päätöksen teet että kolmas hevonen tulee niin itse pistäisin repen monttuun- nuori hevonen jolla ei voi tehdä mitään. Mutta toki päätöksen teet sinä, tsemppiä
TykkääTykkää
Mä oon tippunut 25 vuoden aikana ihan älyttömän monta kertaa. Aina oon mennyt takaisin selkään, paitsi nyt. Ja koskaan en ole alkanut pelätä, paitsi nyt. Se ei ole mitään luovuttamista, vaan ihan tervettä itsesuojeluvaistoa. Koskaan aiemmin hevonen ei ole minua potkinut vastaavassa tilanteessa tai oikeastaan muutenkaan. Monenlaisista rodeoista olen kyllä lentänyt, on tullut aivotärähdys, mennyt taju ja tikattukin, mutta valitettavasti juuri tämä yksittäinen tippuminen muutti kaiken. En voi sille mitään, eikä tilannetta auta tällaiset kommentit. Mutta kiitos kuitenkin tsempistä ja uskon, ettet tarkoittanut kommentillasi pahaa.
TykkääTykkää
Olipahan Piitu todella törkeä kommentti. Tarkoitit pahaa tai et, sitä sait varmasti aikaan. Häpeä!
Kaktulle tsempit ❤
TykkääTykkää
En yleensä kommetoi somessa mtn paitsi nyt. 😀 mä tiedän miltä tuntuu kun eläinlääkäristä lähtee ”hullun” leima otsassa. Näin kärjistetysti sanoen. Meidän koiralla oli pitkään hyvin huomaamattomia (tassun nuolemista ja pientä jäkittämistä) ja niistä useaan kertaan eläinlääkäriä konsultoin. Yks kerta sitten kysyin voisiko oireet liittyä selkään tai jalkoihin koska koira oli sellainen pupujussi eli auttaisiko röntgen kuvat. Eläinlääkäri sanoin ihan suoraan siinä sitten pitkän selityksen jälkeen että tassujen nuoleminen on luonnollista jne että kuvataankohan siinä sitten enemmän omistajan mielenrauhaa kun oikeita oireita. Olin ihan silleen joo itsestänikin jo tuntuu että olenko hullu kun olen varma että omalla koiralla on joku vaikka oireet ovat hyvin olemattomat vieraan silmiin. Kuitenkin ajattelin että osaan lukea omaa koiraani jo niin hyvin että tiedän että sillä ei ole kaikki kunnossa. Lopuksi 1,5v ekoista oireista, tilanteen todella huonontuessa, googlen ja toisten lääkäreiden konsultointien jälkeen voin sanoa että tiedän suunnilleen mikä koiralla on ja miten hoidan mitäkin oiretta. Meidän koira on tosi herkkä ja reagoi ilmeisesti vatsallaan hyvin pieniin muutoksiin arjessa. Kauan meillä kesti että päästiin siihen missä nyt ollaan. Rentoutusharjoitukset, ruokavalion muutos, ajoittaiset närästyslääkekuurit, hieronta ja koiran jokapäiväinen kuunteleminen niin on tuonut mun koiran silmiin ilon takaisin. Ja meidän suhde nykyään on tiivimpi kuin koskaa. Huh tulipa tekstiä. 😀 halusin kai vaan sanoa että on ihan huikeaa miten jaksat perustella omia ajatuksia ihmisille joille ne ei kuulu. Ja miten jaksat pitää kantasi siinä että tunnet kyllä hevosesi ja näet kun kaikki ei ole kunnossa. Ei sitä ulkopuoliset aina näe, eikä sitä lääkäreille saa selitettyä aina. Mutta kun oma eläin on kyseessä niin olen kokenut että minä itse olen sen paras tulkitsija. Arvostan hirveästi eläinlääkäreitä ja tätäkin kenellä käytiin. Mutta eivät ne pysty sen yhden käynnin aikana näkemään sitä mitä omistaja. Eläimet on kauheen hyviä peittämään näitä oireita oudoissa tilanteissa. Mitä ikinä teetkin tai päätätkin niin tiedät kyllä sisälläs että ne on niitä oikeita juttuja eläimen kannalta.
TykkääLiked by 2 people
Mulla on käynyt monesti eläinlääkärissä samoin. Futurankin kanssa useasti. Eläinlääkärin on usein vaikea löytää ongelman syytä, jos hevonen peittää kipunsa ja jos ei tajuta heti tutkia oikeaa kohtaa. Ihana kommentti ja kiitos älyttömästi rohkaisevista sanoista sekä oman kokemuksesi jakamisesta💛
TykkääTykkää
Mielestäni pystyt erinomaisen rationaaliseen pohdintaan tilanteen vaikeudesta huolimatta.
On tosi vaikeaa myöntää itselleen saati muille että oma hevonen pelottaa, been there. Toisilla siihen vaan saattaa mennä esim vuosia ja soppa sen kun sakenee ajan saatossa. Joskus on paljon rohkeampaa pelätä kuin esittää rohkeaa.
Mihin ikinä päädytkään niin se on oikea ratkaisu ja se on sun ratkaisu eikä metelöivän somekansan.
Paljon tsemppiä, luota itseesi.
TykkääTykkää
Kiitos rohkaisusta😍
TykkääTykkää
Tämmöisiä tilanteita varten kannattaa jatkossa varautua. Taidat olla nyt vähän omassa ”kuplassa” hevosen stressin suhteen. Mikään hevonen ei saa mitään pysyviä traumoja, jos sen kaveri käy päiväreissun klinikalla. Tai jos kerran lastataan koppiin vastentahtoisesti.
Lisäksi nämä asiat pitäisi miettiä jo ENNEN, kuin hevosia otetaan omaan pihaan. Jokaisella hevosenomistajalla tulisi olla puhelinsoiton päässä kyyti klinikalle.
Lisäksi yksinoloon ja lastaamiseen voi opettaa, myös positiivisella vahvisteella. Näiden pitäisi olla jokaisen yli vuotiaan perustaitoja, kuten käytävällä seisominenkin.
Hyvä, että mahahaavalääkitys on aloitettu, mutta entäs jos kyse ei olekaan siitä? Saattaa turhaan pitkittää jotain muuta kipua.
Pihattosi on tosi hieno ja tapasi harrastaa ja viettää aikaa hevosten kanssa ihailtavaa. Toivon sinulle ja hevosillesi ehdottomasti vain kaikkea hyvää ja onnistumisia. Mutta vaikka neuvoa ei saisi, niin vähän maalaisjärkeä käteen nyt .. 🙂
TykkääTykkää
Meillä on kyllä tiedossa kyyti, ei asia siitä ole kiinni. Hätätilanne on eri asia ja silloin päätökset tehdään nopeammin. Jos on aikaa miettiä ja harkita, miten asiat hoitaa kannattaa harkita. Kyllä hevonen voi saada hyvin traumoja noista mainitsemistani asioista. Sapriinaa ei oltu 8-vuotiaaksi mennessä lastattu kertaakaan, eikä Repeäkään 3-vuotiaaksi mennessä (paitsi joskus ihan pikkuvarsana oli kulkenut auton takatilassa klinikalle). Sille en voi mitään, ettei kasvattajilla ole ollut aikaa opettaa näitä taitoja. Ei varmastikaan ole Suomen ainoita hevosia, joille ei ole lastausta koulutettu. Repen mahassa on varmasti jotain vaivaa, koska Antepsin auttoi oireisiin nopeasti, joten mahahaavalääkettä kannattaa kokeilla. Sittenhän sen näkee, onko siitä apua.
TykkääTykkää
Älä nyt viitsi! Ota järki omaan käteen. Mulla oli oma lv yli kymmenen vuotta ja jos sille olisi jotain sellaista tapahtunut, että klinikalle olisi pitänyt lähteä 5 tunnin päähän niin monttuun olisi mennyt. Sekin oli vain kerran elämässään lastattu traileriin ja se oli silloin kun se mulle tuli. Ja laitoin monttuun, kun ei enää oma aika riittänyt. Lupasin, ettei kiertoon lähde ja sen lupauksen pidin!
Jokainen hevosenomistaja vetää oman rajansa, mihin ryhtyy mihin ei. Siihen on tyydyttävä. Ole sinä tyytyväinen, että saat seurata näin hienoa ihmistä ja hänen hevosiaan!
TykkääTykkää
Monttu on toinen vaihtoehto, jos ei halua klinikalle viedä. Mutta minusta hevosia ei lahdata siksi, ettei itse viitsi opettaa niitä kuljetukseen tai maksaa klikikkamaksua. (Enkä tarkoita sua kaktu vaan nimim Mmm) Tuossakin ongelmana on, että jos lopettaa aina kipeän hevosen, pitää hommata uusi seurahevonen (eli traileri ja kuljetus pitää joka tapauksessa järjestää!). Kukaanhan ei toivottavasti pidä hevosta enää nykyään yksin.
Eniten stressiä eläimelle aiheuttaa kipu. Ei kuljetus, ei tilapäinen yksinolo.
TykkääTykkää
Jokainen tekee hevosensa kanssa sen päätöksen, jonka parhaaksi näkee. Joskus se on monttu, joskus tutkituttaminen ja kalliillakin hoidattaminen. Kukaan ulkopuolinen ei voi arvoida tilannetta paremmin kuin omistaja itse. Minäkin kyllä ennemmin lopettaisin hevosen (jos kyse on muutaman sadan euron harrastelämppäristä, joka joutuu helposti kiertoon) kuin myisin eteenpäin, jos päätyisin siitä luopumaan – mutta en toki sitä päätöstä tee ennen kuin tilannetta on selvitelty ja hevosta tutkittu lisää.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kyllä varmasti on myös tilanteita, missä omistaja itse ei ole paras arvioija. Osa hevosenomistajista edes ei nää omaa hevostaan, osa esim. omassa pihassa pitävistä sokeutuu asioille (Kun ei muuta näe), osalla ei riitä tietotaito, osa ei vaan osaa lukea hevosta, osa ei halua uskoa ja valehtelee itselleen.
TykkääTykkää
Tilanteita on varmasti ihan yhtä paljon kuin on hevosia ja omistajiakin. Ulkopuolisina kenenkään on kuitenkaan turha ryhtyä meidän tilannetta arvioimaan. Ja jos eläinlääkäri näkee hevosta tunnin tai pari ja omistaja päivittäin monta tuntia, kyllä omistajalla on varmasti kattavampi ymmärrys hevosen oireista. Hevonen usein myös jännittää tutkimuksia ja voi peittää oireitaan sen takia.
TykkääTykkää
Tsemppiä ihan hurjasta Kaktu ja voimia vaikeiden asioiden äärelle. Minusta on aivan pöyristyttävää kuinka ihmiset kehtaavat arvostella toimintatapojasi noin rajusti, sillä itse uskon vahvasti jokaisen hevosenomistajan tuntevan oman hevosensa parhaiten ja tietävän luonnostaan, kuinka kannattaa toimia. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita ja jokainen hevonen/ihminen -kombo on hieman erilainen.
Päädyt mihin tahansa Repen kanssa, uskon että teet oikean ratkaisun 🙂 itselleni jo vuosia sitten tapahtui oman hevoseni kanssa yksi onnettomuus, josta emme kumpikaan ehkä koskaan päässeet täysin yli, sillä koko lopputaipaleemme yhteiseloa varjosti pelko ja varovaisuus. Ja vaikka vuosia tämän jälkeen hevonen vielä oli minulla täydessä käytössä, ei sen kanssa toimiminen ollut enää ikinä niin rentoa ja mukavaa kuin se ennen onnettomuutta oli ollut. Jälkikäteen oikeastaan kaduttaa, etten päästänyt siitä hevosesta aikaisemmin irti. Harrastuksen tulee kuitenkin olla pääsääntöisesti mukavaa toimintaa josta nauttii, eikä jotain mitä pelkää tai aiheuttaa enemmän ahdistusta kuin hyviä muistoja.
Loppukevennyksenä pakko sanoa, että näytät aivan upeilta näissä postauksen kuvissa!
TykkääTykkää
Kiitos ihanasta ja rohkaisevasta kommentista❤ Olen myös sitä mieltä, että loppupeleissä harrastuksen pitää olla mukavaa. Toki siihen kuuluu vastoinkäymisiä, mutta jos aina on varuillaan tai pelkää, se ei ole hyvä juttu ollenkaan.
TykkääTykkää
Kirjoitat hyvin sen, mitä varmasti moni kokee tai on joskus kokenut. Hevosmaailmassa on todella vaikeaa myöntää pelkäävänsä. Ainahan sanotaan, että ”älä näytä pelkoasi”, vaikka sehän on täysin mahdotonta. Ihailen sinua hevosenomistajana vielä enemmän, kun pystyit kertomaan näin herkän asian. Vaikka oletkin rohkea, myös sinulla on rajasi.
Kamppailin pelon kanssa melkein koko sen ajan, kun harrastin hevosia. Pelko syntyi yhdestä tippumisesta, joka iski lujaa henkiseen itseluottamukseen. Olen varmaan muutenkin arempi kuin moni. Jossain vaiheessa pelko oli niin paha, että sain ahdistuskohtauksia. Puhuminen auttoi. Samoin se, että hankin itselleni rauhallisen hevosen, jonka kanssa tein vain sellaisia asioita, jotka tuntuivat itselle hyvältä (esim. jätin suosiolla esteet ja vauhdikkaat maastot väliin). Opin myös sen, että selästä voi tulla pois, jos oma olo ei ole turvallinen.
Erityisen vaikeaa oli selittää valmentajille, ettei vaikka juuri sinä päivänä uskalla laukata hevosellaan. Näin oli esimerkiksi silloin, kun oli tuulinen päivä, ja hevonen säpsyi. Pelkäsin sen säikähtävän kesken laukan, jolloin putoaisin.
Tsemppiä kovasti! Luottamus on asia, joka ei palaudu hetkessä. Joskus se ei palaudu koskaan, jos ei saa riittävästi korvaavia kokemuksia.
TykkääTykkää
Kiitos paljon ihanan ymmärtäväisestä kommentista❤ Pelosta ja muista vaikeista tunteista puhutaan liian vähän.
TykkääTykkää
Eihän tähän voi sanoa muuta kuin että kovasti nyt tsemppiä. On todellakin aivan normaalia itsesuojeluvaistoa alkaa pelätä tuollaisen tapahtuman jälkeen. Henkiinjäämisvietti on kuitenkin kaikilla eläimillä, myös ihmisellä, tosi vahva.
Toisaalta luulen, että ihmisen on tosi vaikea tajua tuota pelkoa ennen kuin on sen itse kokenut. Se on jotain niin alkukantaista, että sitä ei pysty järkeilemään pois. Itse aloin kauan sitten pelätä yhtä lainaratsua, kun se varoittamatta hyökkäsi kimppuuni tarhasta hakiessa. Tilanne yllätti, vaikka minua oli varoitettu, että hevonen saattaa tehdä niin. Tämän jälkeen en pelon takia saanut hevosta kiinni enää karsinastakaan ja lopetin sen luona käymisen.
Pelko on varmasti vielä musertavampi, kun kyseessä on oma hevonen, johon on aiemmin luottanut.
Noista tutkimuksista sen verran, että ei siitä mahatähystyksestä kannata tehdä mitään hirvittävää peikkoa. Suurimmalle osalle hevosista se ole mikään valtaisa trauma. Oma ponini on paastotettu tähystykseen useita kertoja eikä sille ole jäänyt siitä traumoja, vaikka se on tosi herkkä. Eikä joka kerta ole löytynyt haavaumaa eli paastotus ei sitäkään ole aiheuttanut. Toki poni on ollut paastopäivinä kiukkuinen ennen kuin on saanut ruokaa, mutta on palautunut omaksi itsekseen nopeasti. Kyseinen poni ilmaisee tuntojaan tosi selkeästi eli en usko, että olisin myöskään vain ollut huomaamatta sen kärsimystä.
TykkääTykkää
Kiitos paljon ihanasta kommentista❤ Itsekin uskon, että tällaista pelkoa on vaikea ymmärtää. Ei sitä voi tosiaankaan mitenkään järkeillä pois.
Mulla nyt sattuu olemaan tosi kurja kokemus hevosen paastottamisesta taustalla, eikä toisaalta yhtäkään hyvää kokemusta samasta asiasta. Eli se yksi huono kokemus nyt luonnollisestikin määrittää sen, mitä asiasta ajattelen. Mutta hyvä kuulla, että monella muulla paastottaminen on sujunut paremmin!
TykkääTykkää
Toivottavasti Repen tilanne helpottaisi. Jos kysyä saa, niin ajattelitko vielä joskus ratsastaa Repellä jos sen tilanne paranee eikä aggresiivisuutta mahdollisesti olisi jos mahahaava ja mahdolliset kivut saataisiin hoidettua? Itse ymmärrän jos pelko hevosen selkään menosta jää kun itse meinasin jäädä hevosen kavioihin kun putosin sen kaulan yli pellolla laukatessa ja sen jälkeen selkään meno pelotti todella mutta pakotin itseni kyytiin ja onneksi pystyn yhä harrastamaan ratsastusta. Kaikkea hyvää sulle ja Repelle!
TykkääTykkää
Kiitos! Tuon olen selittänyt jo postauksessa, mutta en siis aio Repen selkään enää mennä. Jostain kommentista varmasti löytyy vielä tarkennettu syy, miksi näin. Muilla hevosilla olen kyllä ratsastanut ja ratsastan jatkossakin.
TykkääTykkää
Paljon sinulla on pohdintaa siitä, mitkä tilanteet aiheuttavat eläimelle stressiä. Se on hyvää pohdintaa, mutta lohduttaisin sinua – ja meitä muita eläimiään ”hyysääviä”- sillä, että eläimen omistajan velvollisuus on hoitaa se eläin kuntoon ja lääkärille niissäkin tilanteissa kun se ei itse ymmärrä omaa parastaan. (Toki toinen vaihtoehto on lopettaa eläin ja varmistua, ettei se koe stressiä.) Koira joka kipuilee mutta pelkää piikkejä viedään sinne klinikalle tutkittavaksi ja rauhoitetaan tutkimusta varten. Hevonen joka pelkää eläinlääkäriä on raspattava, jotta se voi syödä normaalisti ja olla kivuton – se rauhoitetaan ja hoidetaan vaikka tilanne sille aiheuttaakin stressiä.
Eläin ei kykene ymmärtämään miksi sille tehdään jotain epämieluisia ja stressiä aiheuttavia asioita, aivan kuten ei esimerkiksi pieni lapsi ymmärrä miksi rokotetaan tai otetaan verinäyte kun se sattuu. Nämä ei kuitenkaan ole neuvottelukysymyksiä silloin kun on ottanut ”itseään heikomman” tahon huolehdittavakseen . Kuitenkin niillä hoidoilla ja tutkimuksilla haetaan eläimelle sitä ”parempaa” ja kivutonta elämää.
TykkääTykkää
Tietenkin asia on juuri kuten kuvailitkin, enkä ole koskaan sanonutkaan, etten aio Repeä tutkituttaa. Postauksessa avasin vain syitä siihen, miksi klinikalle lähteminen ei ole meille ihan helppo juttu. Koska tilanne ei ole akuutti, voi hyvin katsella rauhassa tilannetta ja eläinlääkärit ovat myös olleet tästä samaa mieltä. Jos pitää viedä klinikalle jossain vaiheessa, asia järjestetään.
TykkääTykkää
On kyllä kinkkinen tilanne sulla. Tietenkinhän tuossa tähystyksessä on sekin puoli, että jos ei esim pysty paastottamaan kotona, niin viedä klinikalle edellisenä päivänä paastoamaan jos vain mahtuu. Stressiä siitäkin tulee ja sitten kotiin pitäisi kaveri saada mutta tuokin on yksi vaihtoehto jos ei nälkäistä halua lähteä kuljettamisella kiusaamaan.
Pidän peukkuja että tilanteeseen tulee jokin järkevyys, tuo on todella raastavaa jos hevonen ei ole oma itsensä eikä itse keksi mikä syynä mahtaa todellisuudessa olla.
TykkääTykkää
Joo, tuo olisi melkein fiksuin ratkaisu, jos klinikalle veisi. Toki kalliimpaa myös. Mutta tosiaan kaveri olisi silloin oltava kotiin jäävällä hevosella.
TykkääTykkää
Kahden hevosen kanssa on valitettavasti vaikeampaa etenkin silloin jos on läheisriippuvaisesta kyse. Niin kauan pysytään tyynenä kun on kaveri, mutta kun hevonen onkin yksin, alkaa yleensä hermostunut härdelli ja kun on isosta eläimestä kyse ja vielä melko tuoreesta tuttavuudesta, tuo se omat lisänsä.
Minä en näkisi lainkaan pahana sitä, että hevosen laittaisi taivasmatkalle. Se ei tiedä menetettyä elämäänsä. Vieraalle myymisessä kuten itsekin kirjoitit on monta puolta, moraalikysymys ja kun on lämppäristä kyse, niiden arvostus on perin heikkoa ellei juokse euroja ja tuo rahaa tilille näin kärjistetysti.
Selän vammat ovat siinä mielessä ikäviä, että ne voivat oireilla niin eri tavoin. Puomin alta jyrääminen vauhdilla on voinut vaurioittaa rankaa, mikä sitten tulee esille käytön myötä, vaikka muutoin hevonen olisikin vaikuttanut normaalilta. Kiropraktikko olisi yksi vaihtoehto ja ammattitaitoinen kiro löytää rangasta syyn ja ainakin omalla hevosellani on ollut säännöllisestä kirohoidosta hyötyä – jos ei muutoin niin auttaa omaa korvien väliä 🙂 ). Kalliita ovat, mutta jos löydät ammattitaitoisen, niin jo kerta voi auttaa paikallistamaan rangassa olevan vamman, oireilun jos sellainen siellä on. Ja sen avulla on helppo paikallistaa myös eläinlääkärin tutkimuksessa ja päästä edistymään. Tässä nyt yksi ehdotus. Hevosen oireilun etsiminen on varsin vaikeaa, silloin kun siihen sopii niin moni syy. Omani kohdalla varattiin klinikalle aika, kiro oli tehnyt jo kolme hoitoa ja kertoi, mistä vikaa löytyy. Menimme klinikalle ja pyysin lääkäriä kuvaamaan hevosen takaosan kavioista selkään asti, ultrattiin ja löydetiin syy. Sen mukaan olemme sitten yhdessä eläneet ja tähän asti kiitos, on mennyt hyvin.
Kirjoittaminen on hyvä apu omien ajatusten työstämiseen, mutta me hevosihmiset olemme siinä mielessä raadollisia, että muistamme kyllä toisten virheet ja muistutamme niistä herkästi. Sivallamme vielä sopivasti jo tehdyistä virheistä ja tulevista. Avoimuus voi taasen olla se, millä ampuu itseään selkään. Sopivasti avoin, mutta harkiten, mitä oma henkinen sietokyky kestää. Ei ole kuitenkaan tarve tehdä tiliä siitä, miten toimii ja miten asiat ratkaisee. Toivottavasti asiat järjestyvät, pääset pelosta eroon, se vie aikansa, mutta ajan kanssa.
TykkääTykkää
En tee tiliä muille, vaan olen todennut, että avoimesti asioista kertominen helpottaa parhaiten omaa oloani. Kun hyväksyy asiat sillä tasolla, että pystyy myöntämään ne sekä itselleen että julkisesti, olosta tulee huomattavasti levollisempi. Näin käy, vaikka joku hyökkäisikin minua vastaan avoimuuteni vuoksi. Olen saanut ikäviäkin kommentteja, mutta viime yön nukuin pitkästä aikaa rauhassa ilman aamuyöheräilyjä, sillä postauksen kirjoittaminen kevensi mieltä niin paljon.
TykkääTykkää
Voimia vaikeaan tilanteeseen. Tekstisi oli koskettava. Toivon sekä uskon, että asiaan löytyy ratkaisu ennen pitkään.
Erityisesti tämä kohta jäi mieleen:
”Henkinen hyvinvointi on mielestäni aivan yhtä tärkeä asia kuin fyysinenkin. Ja usein fyysiset oireet myös pahenevat, jos henkinen tasapaino järkkyy.”
Allekirjoitan täysin, oman herkän hevoseni takia.
TykkääTykkää
Kiitos paljon❤
TykkääTykkää
Tsemppiä Kaktu, kyllä sinä löydät oikeat ratkaisut tähänkin asiaan. Kukaan ei voi tietää tilannettanne niin kuin sinä, eikä nähdä kaikkia yksityiskohtia, kun me emme ole sinä. Loppujen lopuksi ainoastaan sinä tunnet Repen ja teet varmasti parhaan ratkaisun sen kanssa oli se sitten mikä tahansa. Kenelläkään ei pitäisi olla siihen sanomista (vaikka varmasti monellakin on), olet loppujen lopuksi aina oman eläimesi paras asiantuntija, ottaen tietysti huomioon ammattilaisten mielipiteet ja diagnoosit.
On hienoa, että jaksat tämänkin hullunmyllyn keskellä ajatella muita hevosenomistajia ja hevosia ja jakaa kokemuksiasi siinä toivossa, että niistä olisi jonakin päivänä hyötyä myös muille. Arvostan tätä suuresti. Sanoin samaa viime viestissä ja sanon samaa edelleen, luota itseesi ja jatka hyvää työtä! Repe ei voisi olla paremmissa käsissä, kävi miten kävi.
TykkääTykkää
Kiitos paljon, ihanasti sanottu😍
TykkääTykkää
Huomaan miettiväni, että jos putoamistilanteesta ei olisi videota, niin olisitko pitänyt tilannetta yhtä vakavana? Videollahan se todellakin näyttää pahalta, mutta siinä maassa noustessasi taisit kysyä ”mitä se teki”. Jos videota ei olisi, niin olisitko tehnyt samanlaisia päätelmiä hevosen tulevaisuuden osalta? Tuntuu todelta ikävältä puolestasi tämä tilanne. Toivon että Repen tilanne selviää, on hoidettavissa ja saat siitä vielä kivan hepan yhteiseen tekemiseen.
TykkääTykkää
Olen itsekin miettinyt tätä ja uskon, etten olisi tajunnut tilanteen vakavuutta ilman videota. Onneksi video kuitenkin oli, sillä muuten olisi vaikeampi lähteä selvittämään kipujen syytä ja arvioimaan tilannetta. Uskon, etten olisi mennyt takaisin selkään, vaikkei videota olisi ollutkaan. Ja jonkinlainen pelko olisi ehkä jäänyt, mutta tuskin näin voimakas.
TykkääTykkää
Valtavasti voimia vaikeaan tilanteeseen 😔❤️ Olen seurannut hevoselämääsi aina Futuran ajoista asti ja pitänyt aina kovasti tavastasi toimia hevosten kanssa. Uskon, että löydät tässäkin tapauksessa oikeat ratkaisut.
Tiedän, että olet varmasti neuvoihin jo väsynyt, mutta halusin silti kertoa, että meidän edesmennyt ruuna meille tullessaan muuttui erittäin vihaiseksi laumatovereilleen ja myös ihmisille. Aluksi hoidin asiaa jumeina (satula , jonka kanssa se meille tuli, oli todella epäsopiva) ja hevosta hierottiin ja kranioitiin useasti. Hoidot paransivat tilannetta, mutta oireita oli edelleen ja hevosen lantion alue pysyi kireänä. Siksi aika pian aloin epäillä mahahaavaa.
Koska kyse oli meille eläkkeelle muuttaneesta, jo 17v LV-ruunasta, joka oli alusta asti ollut ongelmallinen ja rahaa oli kulunut jo melkoisesti (hoidot, satulanseppä jne), emme lähteneet klinikalle vaan päätin yrittää kotikonsteilla parantaa tilannetta ja luopua hevosesta, jos sen olo ei parane.
Ensihätään ruuna sai papaijaa (ensin kaupan hyllystä kaikki mahdolliset ja sitten kuivattua hevosille tarkoitettua) ja sen rinnalle kamomillaa. Ruokinta oli pelkkää heinää lähes vapaasti ja kaikki väkirehut jätettiin hetkeksi pois. Tilanne parani pikkuhiljaa ja lopulta ruuna eleli meillä
monta vuotta ja oli pienen tyttöni luottoheppa. Ruokavalio koostui vapaasta heinästä, kivennäisestä, pienestä määrästä alfalfaa ja kamomillasta.
Itse en oikein uskonut tätä ollenkaan. Mutta kerran kamomilla pääsi loppumaan pidemmäksi aikaa…. Vihaisuus ja muut ongelmat palasivat välittömästi.
Jouduimme lopulta ruunasta luopumaan, kun etujalkojen kanssa tuli ongelmia.
TykkääTykkää
Kiitos ihanasta kommentista ❤ Itse olen jo syöttänyt kamomillaa koko kevään ja nyt kun mahahaavaepäily tuli, jätin väkirehut pois.
TykkääTykkää
Tiedän niin tunteen, kun yrittää pähkäillä parasta mahdollista ratkaisua tilanteessa, jossa oma hevonen pelottaa eikä ole selvää jalka poikki -syytä, minkä vuoksi voisi laittaa hevosen saman tien pois. Eikä myöskään sitä kuuluisaa kristallipalloa kertomassa, tuleeko hevosesta vielä ehjä vai ei.
Itse päädyin aikanaan sellaiseen päätökseen, että yksi vaaratilanne vielä ja hevonen on aika päästää pois. Sellainen tuli vuokraajan kanssa eikä ihmeen kaupalla kukaan vahingoittunut. Nuoren hevosen olisin vielä tutkituttanut, mutta 21-vuotiasta, jolla oli jo pientä kulumaa, en. Koin, että jos en mihinkään muuhun voi enää vaikuttaa, vaikutan edes siihen mihin voin – lopetustilanteeseen: hevoseni lähti rauhallisesti rakkaidensa ympäröimänä eikä niin, että lähtö olisi koittanut vaikka jonkun useita osapuolia vahingoittaneen onnettomuuden ja hätälopetuksen kautta.
Se on totta, että hevonen on kallis lemmikkieläin. Omani olisi voinut mennäkin vielä jonkun aikaa oloneuvoksena, mutta en ole niin rikas, että olisin sitä voinut tonnilla kuussa pitää sillä riskillä, että kuitenkin sattuu jotain vaikka hevosen pitkästyessä tai kehittäessä vanhuudenvaivoja. Omassa pihassa on teillä onneksi maltillisempi kulurakenne kuin Uudenmaan täysihoitotalleilla.
Jos jossain vaiheessa päädyt viemään Repen klinikalle, yhtä vaihtoehtoa ei ole taidettu vielä mainita: monille klinikoille hevosen voi viedä jo edellisenä iltana yöksi. Silloin hevonen voi paastota klinikalla. Pidempi aika toki toiselle hevoselle olla yksin, jos ei jotain kolmatta kaveria järjestä.
Tsemppiä, mitä ikinä päätät tehdäkään! Tärkeintä on se, että mitä tahansa päätätkin, olet itse sujut valintasi kanssa. Silloin ei niin haittaa, mitä muut mahdollisesti spekuloivat, kun tiedät itse päätyneesi hevosen ja itsesi kannalta parhaaseen ratkaisuun!
Kadonnut itseluottamus palailee varmasti aikanaan hyvien kokemusten ja onnistumisten myötä. Siihen menee aikaa, mutta se onnistuu. Ja toisaalta ainakin mulle ne pahimmat pelon ja epäonnistumisen vuodet oli myös hirmu opettavaisia, kun tarve ja palo opetella ymmärtämään hevosta oli niin suuri.
Paljon voimia taatusti raastavaan tilanteeseen!
TykkääTykkää
Kiitos kun kerroit kokemuksesi ❤ On tuota klinikalle yöksi jättämistä ehdotettu ja olen sitä itsekin miettinyt. Se olisi ehkä stressittömin vaihtoehto, jos kotona olisi kaveri Sapriinalle. Mutta meillä ei ole nyt kiire klinikalle. Katsotaan tilannetta ja mietitään jatkoa kesämmällä, kun lääkekuuri on syöty, kraniohoito tehty ja selvitetty tuota antamaani palautetta Repeä viimeksi hoitaneen tahon kanssa.
TykkääTykkää
Tsemppiä hankalaan tilanteeseen. Tuli mieleen kun pohdit tuota paastoamista, niin siinä voi käyttää myös sellaista koppaa turvassa, ettei heppa pääse syömään.
TykkääTykkää
Totta, jos täytyy paastottaa niin tuo voisi olla hyvä vaihtoehto. Ei tullut edes mieleen, vaikka olen kyllä aikoinaan täysihoitotalleilla niitä koppia paljonkin nähnyt.
TykkääTykkää
Hei, voimia teille! Tiedän miten raastavaa on joutua miettimään hevosen puolesta mikä on oikein, eettisin, kivuttomin, paras ratkaisu. Pitäisi osata tehdä päätös toisen elämästä, täysin itsekkäästi, mutta kunnioittaen hevosen elämää.
Itselläni on welsponi tamma, jolla on kaviokuume ja puhkuri. Kaviokuume on nyt sairastettu kerran kortisoni kuurin takia ja kerran se saatiin säilörehusta. Puhkuri on semmoista ”kesä-allergiaa”, kuiva kesä ja siitepölyt (luulisin) saa ponin haukkomaan henkeään. Kahdesti tämänkin vaivan takia on jouduttu klinikalla käymään. Joka kerta kun olen joutunut kärsivälle ponille eläinlääkäriä tilaamaan, olen miettinyt että missä menee se raja että kärsimystä on liikaa ja enään ei kannata hoitaa. Viimeksi tänä syksynä kun saatiin paha kaviokuume, valvoin monta yötä miettien minulle äärettömän rakkaan tamman tulevaisuutta. En pystynyt tekemään lopetuspäätöstä. Nyt kaviokuume on jo selätetty ja tammani tarhaa onnellisena kavereidensa kanssa.
Vieläkään en silti ole varma oliko hoitaminen oikea ratkaisu. Jäin miettimään että koska tulee taas seuraava sairastuminen poni-neidille, voi olla että pärjätään vuosia terveenä tai sitten seuraavaksi puhkuri iskee kun kesä alkaa. Sitten en enään hoida! Rakkaani pelkää jo kuollakseen matkustamista ja eläinlääkäreitä. Olen jo luvannut tammalle että seuraavalla kerralla pääset vihreämmille niityille. Seuraavalla kerralla. Pelkään lähes viikoittain että koska se seuraava kerta tulee 😦 Eikä ponin elämäkään ole aivan sellaista mitä haluaisin ponille tarjota. Muut kavioläimet laiduntavat kesän. Meillä on onneksi neljä ponia. Pareittain ovat niin että terveistä yksi on aina tamman kanssa ja kaksi muuta laiduntavat. Onneksi on näin. Mutta harmittaa. Meillä on tosi kiva metsäinen laidun, jossa olisi kiva nähdä kaikki kesällä.
No siinä meidän tarina. Sen vielä sanon että ei sitä ”oikeata” ratkaisua taida ollakaan olemassa. On vain ratkaisua, joissa on kaikissa miinuksia ja plussia. Päätät mitä tahansa, on se päätös varmasti se paras päätös Repelle. Hevosenomistaja se loppuviimeksi on hevosen paras tunteiden tulkki.
TykkääTykkää
Kiitos ❤ Hyvin kyllä sanottu ja olen itsekin miettinyt, ettei "oikeaa" ratkaisua tässä kohtaa ole. Täytyy tarkkailla tilannetta jonkin aikaa ennen kuin voi tehdä ratkaisua. Vaikka kuinka ihmiset vouhottaisivat, että minun pitäisi nyt tutkituttaa Repe, tilanne ei ole niin akuutti, koska hyvin se tuolla tarhassa pärjäilee. On turha lähteä nyt hötkyilemään asian suhteen. Oman mielenrauhan takia toki olisi kiva tutkituttaa pian, mutta järkevämpää on ensin selvitellä mitä klinikalla kannattaisi ensisijaisesti tutkituttaa, jos sinne lähtee. Sitten on pienempi riski, että reissu olisi turha.
TykkääTykkää
Muistathan, että kipu on saaliseläimelle aina valtava stressi. Suurempi stressi kuin paasto tai kuljettaminen. Lähinnä varmaan sen takia monet ovat ihmetelleet päätöstä olla viemättä klinikalle lähitulevaisuudessa. Oudosti ja jopa aggressiivisesti käyttäytyvällä hevosella kun aivan varmasti on kipuja koko ajan, vaikka lääkkeet niitä vähän lieventäisivätkin. Totta kai päätös on sinun, ja varmasti ei ole ihan yksinkertaista järjestää sapriinalle kaveria repen klinikan ajaksi, mutta kannattaa myös miettiä tuota saaliseläimen tilannetta jatkuvasti kipeänä, vaikka se näennäisesti tarhassa olisikin ok. On tullut elämän aikana vastaan kaularankaongelmaiset, pahat nivelrikot, jännevammaiset, mahahaavaiset ja muut, jotka tarhassa vaikuttivat ok:lta, mutta olivat silti jatkuvasti kipeitä (pienistä merkeistä huomasi, ja monien kohdalla vahva kipulääke vaikutti selvästi positiivisesti).
….
Mahan tähystys, rtg-kuvat, ultrat, jne ovat niin nopeita toimenpiteitä, että niitä ehtii esim kolmen-neljän tunnin klinikkareissun aikana tehdä valtavasti. Tuskin on siis turha reissu, vaikka syy ei valmiiksi olisikaan selvillä. Sitä ei kannata pelätä. Eläinlääkärille voi laittaa myös etukäteen tietoa ja videoita, niin hänkin osaa jo ehdottaa sopivia tutkimuksia. Sekin säästää aikaa sitten klinikalla.
….
Kuljetusta varten voi antaa vaikka vähän rauhoittavaa hevoselle, jos itseä jännittää, eikä halua laittaa vaikeaa hevosta liinoilla kyytiin. Varmasti tuon tiesitkin, mutta jos et ollut vielä ajatellut vakavissasi 🙂
….
Tsemppiä joka tapauksessa, ja peukut pystyssä, että Repe saa diagnoosin ja hoidot auttavat ❤ Epätietoisuus on pahinta, sen olen huomannut itsekin. Toivottavasti Repe tulee vielä kuntoon, siitä on kasvamassa komea herra.
TykkääTykkää
Tottakai muistan tämän ja siksi en olekaan missään vaiheessa ajatellut, etten voisi viedä Repeä klinikalle, jos tilanne muuttuu esimerkiksi pahemmaksi. Nyt Repen vointi on mennyt koko ajan parempaan suuntaan ja 7 eri eläinlääkärin kanssa keskusteltuani olen tehnyt sen päätöksen, että katsotaan nyt jonkin aikaa mihin tilanne kehittyy lääkityksen myötä. Eläinlääkäreille olen laittanutkin videoita arvioitavaksi ja pitkiä keskusteluja käynyt puhelimitse. Olen ajatellut kyllä nuo kaikki ehdottamasi asiat läpi, eikä missään vaiheessa klinikalle lähteminen ole ollut mikään ehdoton ei. Todennäköistä on, että sinne vielä jossain vaiheessa lähdetään. Nyt tilanne ei ole akuutti, koska Repe on tarhassa ihan tyytyväisenä, juokseekin siellä, syö ja juo normaalisti ja perus hoitotoimenpiteetkin pystyy jo tekemään. Tällä hetkellä tilanne on mielestäni niin vakaa, ettei ole minkäänlaista kiirettä jatkotutkimuksiin.
TykkääTykkää
Tsemppiä, minusta on hienoa, että jaat ajatuksia avoimesti. Tässäkin on monta asiaa, joista joku voi herätä ajattelemaan myös omaa tilannettaan. Lisäksi minusta osoittaa henkistä kypsyyttä pysyä pohtimaan asioita näin monelta kannalta. Ehkä jollekin voisi herätä jopa aiemmin kokematonta empatiaa, kun tätä lukee. Itse ainakin toivon teille kaikkea hyvää.
Ja muista, että 3-vuotias hevonen on todella nuori. Hevonenkin kasvaa henkisesti pitkään. Se, että Repe nyt käyttäytyy näin, ei tarkoita, että se käyttäytyy aina samalla tavalla. Yritän tällä sanoa sitä, että kun teidän luottamus pikkuhiljaa palaa, pääset tekemään töitä terveen Repen kanssa ja se myös aikuistuu, ratsastaminen ei välttämättä ole enää mahdotonta eikä Repe potki pudonnutta ratsastajaa. En nyt kehota suinpäin kokeilemaan, mutta vuosien päästä Repe voi ihan hyvin (uudelleen alusta asti tehtynä) olla täysin turvallinen ratsu. Siinä määrin kun hevonen voi turvallinen olla.
TykkääTykkää
Kiitos 😍 Itse yritän aina pohtia asioita monesta eri näkökulmasta. Jotenkin tuntuu, että ihmiset takertuvat nyt turhaan siihen, etten olisi muka tutkituttamassa Repeä tarkemmin tai viemässä sitä klinikalle, vaikka kyllä ne asiat ovat koko ajan isosti harkinnassa ja suunnitteilla. Mutta sen klinikkareissun aika ei ole just nyt heti, vaan meillä on nyt suunnitelma, jonka olemme tehneet Repen voinnin, lääkekuurin ja eläinlääkäreiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta.
Itse en usko, että Repellä tulen koskaan enää ratsastamaan. Se oppii lähes kaikki asiat kerrasta ja tarjoaa aina viimeksi oppimaansa asiaa seuraavalla treenikerralla. Vaikka Repe paranisi, se voisi silti seuraavan kerran selkään mennessä pukittaa ja sen jälkeen myös potkia putoavaa ratsastajaa, koska se on oppinut, että niin voi tehdä ja todennäköisesti myös kokenut helpotusta, jos pahin kipu on mennyt ohi samalla kun tipuin selästä. Vaikka käytöksen voisi kouluttaa pois, on liian iso riski yrittää kouluttaa, koska koulutuksen yhteydessä tippuminen on täysin mahdollinen, eikä tuuri ole välttämättä toisella kerralla yhtä hyvä.
TykkääTykkää
Heti ensin on sanottava että en missään nimessä halua olla ilkeä. Ymmärrän tuskasi ja stressisi asian vuoksi. Nostan hattua rohkeudellesi avautua kipeistä asioista. En väitä missään tapauksessa, että olisit pilannut nuoren hevosesi. Mitään ei ole pilalla! Peliä ei ole menetetty! Olet säntillinen ja taitava hevosen käsittelijä, ja ihailen lempeyttäsi hevosiasi kohtaan. Näen kuitenkin, että olet ollut nuorten hevosten kanssa ilmeisen vähän. Onko peräti ensimmäinen varsa, jota ratsutat? Tai ratsutit? Haluan sanoa kymmenien vuosien ja lukuisten ravi- sekä ratsuvarsojen kokemuksella, että niiden kanssa on oltava nöyrä, pystyttävä luovimaan, tulemaan ulos sieltä omasta kuplasta, kokeiltava koulutusmetodi jos toinenkin, ennen kuin palaset loksahtavat kohdilleen. Tämmöinen iänkaiken näiden kanssa pelannut akan kantturakin joutuu välillä katsomaan peiliin ja kysymään apua. Nuorison kanssa pelatessa on ymmärrettävä, että hevoset eivät tule samasta muotista, joten kouluttajankin on pystyttävä muuttumaan. Sen, minkä saan yhdellä tyylillä toiminaan toisella, ei välttämättä toisella toimikaan. Positiivinen vahvistaminen on huippu hyvä juttu, mutta jotta hevosella on stressitöntä olla ihmisensä kanssa , se tarvitsee rakkauden lisäksi rajat. Kaikki niitä rajoja ei valitettavasti opi pelkällä naksuttelulla. Mitä ratsastukseen tulee, tuntuu hyvin surulliselta, että olet valmis luovuttamaan yhdestä tippumisesta. Olen nähnyt lukuisia ja taas lukuisia vastaavia tilanteita nuorten kanssa, sätkimiset ja tippumiset kuuluvat pelin henkeen. Jos itseä pelottaa, Suomi on pullollaan päteviä ratsuttajia. Anna ammattilaisen auttaa ja pistää homma alulle. Ymmärrän, että tämä on ylpeyskysymys. Vaatii rohkeutta myöntää, että tuli haukattua liian iso pala kakkua. Mutta rohkeutta sinulta löytyy, toivon Repen vuoksi sydämeni pohjasta, että edes miettisit tätä vaihtoehtoa. Olen nähnyt miten se nauttii oppia, se ansaitsisi mahdollisuuden oppia myös ratsun hommat. Sinä tunnet hevosesi paremmin kun minä enkä siksi epäile yhtään, etteikö Repe voi olla myös kipeä. Siksipä ihmettelen suurensuuresti, mitä vielä odotat tutkimusten kanssa? Kiireesti hepo klinikalle. Kukaan ei mene rikki yhdessä päivässä tai kahdessakaan, vaikka joudutte koko porukka käväisemään epämukavuusalueella. Uskallan väittää, että epätietoisuus ja asian vatvominen aiheuttaa isomman pahan. Tai jos et halua pakolla lastata, miksi et vuokraisi vinkkaa pihaan ja pistä treenit käyntiin? Haluan Kaktu vielä sanoa, että et todellakaan ole vastuuton, jos päätätkin myydä Repen. Aina kemiat ei vain natsaa, nimimerkillä kokemusta on. Se ei ole mikään häpeä myöntää. Jonkun toisen käsissä ja ympäristössä itselle epäsopiva hevonen voi puhjeta kukkaan. Tämä on nähtävissä myös Sapriinassa, kuinka se sinun luona on puhjennut kukkaan. Olet tehnyt upeaa työtä sen kanssa ja luonut hienon suhteen. Olisi äärimmäisen itsekästä laittaa nuori hevonen monttuun vain siksi, ettei omat rahkeet riittäneet. Terveydelliset syyt toki asia erikseen. Ja vielä lopuksi: tsemppiä!
TykkääTykkää
Mä oon itse asiassa ihan työkseni (tai kesätyökseni jos tarkkoja ollaan) ratsuttanut nuoria hevosia aikoinaan Virossa, mutta siitä on jo 10-15 vuotta aikaa. Heitän arviolta, että 20 nuorta olen sisäänratsastanut, osan kanssa jatkanut työskentelyä pidempäänkin. Vuosina 2010-2012 sisäänratsastin myös muutamia kavereiden hevosia Suomessa. Eli väärään osui nyt veikkauksesi siitä, ettei mitään kokemusta ole.
Kaikki eläinlääkärit ovat sanoneet, ettei Repen tilanne ole akuutti. Meillä on suunnitelma, joka on mietitty niiden keskustelujen ja tutkimusten pohjalta, joita olen käynyt eläinlääkäreiden ja muiden ammattilaisten kanssa. Eläinlääkärin ohje oli nyt syöttää lääkekuuri ja katsoa miten se vaikuttaa. Sen teemme ja kuurin jälkeen katsotaan, missä ja milloin lisätutkimuksia tehdään. Todennäköisesti käymme klinikalla jossain vaiheessa, mutta se milloin sinne menemme, ei ole somekansan päätettävissä. Minä itse teen siitä arvion mieheni ja eläinlääkärin kanssa.
TykkääTykkää
Me somekansa, josta joskus puhut vähän halventavastikin, olemme myös ihmisiä. Seuraajiesi joukossa on valtava määrä hevoskokemusta ja -näkemystä. Muista, että olet valtavan etuoikeutettu, että voit käydä keskustelua erilaisten ihmisten kanssa. Ja että ihmiset ovat kiinnostuneita tekemisistäsi, ja aidosti välittävät. Jos viis veisaisin, en olisi noita kommenttejani kirjoittanut. Tuntuu, että vuosien seuraamisen jälkeen olet minulle tuttu, vaikka minä en ole sinulle. Vaikka ei asioista olisikaan samoilla linjoilla, kannattaa kritiikkikin lukea ajatuksella ilman sarvia, hampaita ja martyyrin viittaa. Ylimieliseksi ei kannata heittäytyä. Se ei ole somemaailmassa eikä missään maailmassa pitkä tie. T. Somekansalainen, rakkaudella
TykkääTykkää
Mielestäni halventavaa on se, miten kysymättä ja asioistani tarkemmin tietämättä teet oletuksia siitä, mistä minulla on kokemusta tai mistä ei tai milloin hevoseni pitäisi tutkituttaa. Fakta on, että kyseessä on minun hevoseni ja minun elämäni. Se, että sanon että päätän itse omista ja hevoseni asioista, ei suinkaan ole ylimielisyyttä. Kannattaa katsoa peiliin, jos sen sellaisena kokee. Varmasti huomaat itsekin, miten paljon saan kommentteja. En voi noudattaa kaikkia näitä minulle annettuja neuvoja tai ohjeita, vaikka niiden kirjoittajilla olisikin kokemusta ja näkemystä. Omaa ja hevoseni tilannetta kukaan teistä ei kuitenkaan voi täysin tietää. Ja kyllähän minulla on oikeus kiistää väitteesi tai olettamuksesi, jos ne eivät pidä paikkaansa. Se ei ole ylimielisyyttä.
Tilanne ei ole akuutti, logistisesti klinikka-asiaa pitää järjestellä, lääkekuuri alkaa vasta tänään, klinikan kanssa asiat ovat edellisen käynnin osalta selvittämättä (laitoin palautetta ell toiminnasta ja odotan, tulevatko vastaan. Jos eivät, en asioi heillä enää), eikä olla laskua, röntgenkuvia tai ell:n lausuntoakaan saatu viikon takaisesta käynnistä. Hevonen möllöttää tarhassa tyytyväisenä, aggressiivisuus on poistunut normaaleista käsittelytilanteista ihan levolla ja ilman lääkekuuria ja muutkin oireet lievittyneet. Ainoa selkeä oire on nyt liikkumishaluttomuus ympyrällä ravatessa. En vain voi olla koko ajan päivittämässä someen jokaista edistysaskelta. Ei klinikalle edes kiireellä oteta muita kuin akuutteja tapauksia. Tässä nyt vielä muutama syy, miksi ei olla VIELÄ klinikalle lähdetty. Eikä minulla ole edes mitään syytä näitä asioita oikeasti kenellekään perustella, mutta alkaa jo oikeasti mennä hermot ihmisten syytöksiin.
TykkääTykkää
Tämä teidän tilanne on kyllä älyttömän
järkyttävä ja surullinen. Mutta sinä olet maailman paras omistaja eläimillesi ja tiedät aivan varmasti mikä on niille missäkin tilanteessa parhaaksi. Voimia tähän vaikeaan aikaan, kyllä se varmasti siitä! ❤️
TykkääTykkää
Hyvä, juuri niin. Eiväthän ihmisetkään juokse joka pikkuvaivasta terveyskeskukseen, tai ainakaan siellä ei oteta vastaan. Se, että katsotaan, mihin suuntaan tilanne kehittyy, on ihan normaalia. Mitä taas ihmisen pelkotiloihin tulee, haluan kertoa omista siedätyskokemuksistani jotain: Olin jäänyt kahdesti entisen hevoseni jalkoihin hakiessani sitä tarhasta. Ensin koska tarha oli mutainen, ja toisen kerran koska hevoseni oli säikähtänyt jotain laitumella. No minäpä menin seuraavana päivänä sen seuraksi sinne. Istuin turvallisuussyistä ja pelkotilani vuoksi aluksi aitauksen ulkopuolella. Koska aikaahan kului päivittäin tunteja, niin vaihtelin asentoa. Katselin siis hevosen kävelyä lähistöllä myös nurmella maaten. Kyllähän se alussa herätti pelkoa. Ne jalat. Nyt siedätystä paremmin tuntevana käsitän, että olin silloin liian lähellä. Silti pelko vähitellen sammui. En muista, siirryinkö välillä kauemmas makaamaan, tai nousinko istumaan, vai hävisikö pelko tästä siedätysopillisesta virheestä huolimatta. Joka tapauksessa melko pian siirryin istumaan laitumen puolelle, sillä hevosenihan oli päästävä kauemmaskin syömään, eikä se enää ikinä uskaltanut mennä sinne ilman minua. Niin, ihan kaikkea ei voi muuttaa, mutta lähes kaiken kyllä. En tiedä, mitä siellä oli tapahtunut. Jossain vaiheessa aloin maata laitumella. Alussa nousin aina istumaan hevosen tullessa lähelleni. Lopulta se ei enää ollut tarpeen. Hevoseni koitteli minua turvallaan merkiksi siitä että osaa varoa astumasta päälleni. Useina viimeisinä kesinä se viestitti minulle aina selvästi, koska tahtoo siirtyä toiseen kohtaan ja odotti, että minä nousen ensin. Tästä oli sellainen yllättävä seuraus, että kaaduttuamme sittemmin muutaman kerran yhdessä, hevoseni aina jäi paikalleen odottamaan ja koitti minua turvallaan merkiksi, että odottaa minun nousevan ensin, jotten jää jalkoihin. Tälläistä ei opeteta hevoselle niillä pakkokeinoilla. Olen tavannut myös ihmisiä, jotka rutiinina opettavat kaikille hevosilleen, että ihmisen on voitava istua tallikäytävällä ja vaikka hevosen vatsan alla peppu maassa. Nimen omaan irti oleva hevonen huomaa sen ja osaa varoa. Ihan turhaan siis jotku väittävät, että ankarammat menetelmät luovat turvallisuutta. Minulla on paljon päinvastaista kokemusta. Samoin siitä, täytyykö ihmisen olla johtaja. Olen havainnut, että monet hevoset ja koirat tottelevat aina empimättä rakastettavasti käyttäytyvää (ja jopa arkaa tai muuten säälittävää, esim ontuvaa) ihmistä, mutta vastustelevat kovastikin kylmäkiskoista pomottajaa. Tämä moderni menetelmä vaatii kuitenkin paljon toistoja ja hyvää mielikuvitusta, että keksii kaikki tarvittavat vaiheet. Varsinkin silloin, kun korjataan jo väärin omaksuttua toimintaa. Siksi ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka ennemmin vaihtavat hevosta. Mutta juuri ne runsaat esiharjoitusvaiheet takaavat sen, ettei vaaratilanteita yleensä moderneilla menetelmillä edes tule. Mutta kyllä minä näin jo 1980-luvulla täysin perinteisesti kouluttavia ihmisiä, jotka sitoivat päivästä ja kuukaudesta toiseen saman varsan satulaan aina vain painavamman säkin ja lähtivät sen kanssa lopulta tunninkin maastokävelyille. Siis aina vain uudestaan ja kauemmas ja kauemmas. Loppuvaiheessa he myös juoksuttivat varsaa kaikissa askellajeissa sen säkin kanssa kymmeniä kertoja. Samoihin aikoihin tehtiin myös nojailu-ja aidallaistuskeluharjoituksia ja kuljetettiin varsaa ratsastettavan hevosen vierellä, käsihevosena. Joten en toki luule, että asioiden osiin pilkkominen olisi vasta Tuire Kaimion keksintö. Hän vain esittää asian perusteellisesti kirjasarjassaan. Yhtä lailla koirille suunnatuissa naksutinkoulutuskirjoissa muistutetaan siitä, että pelkkä toimintapaikan vaihto tai vieras elementti näkökentässä voi muuttaa rutiinin pelottavaksi. Siksi niitä toistoja tarvitaan hurjasti ja eri paikoissa, ennen kuin kenenkään tulee nousta jo pillastuneen hevosen selkään! Tälläiset harjoitukset ovat kuitenkin tavattoman avartavia ihmiselle itselleenkin, joten vaikkei mitään muita tavoitteita olisikaan, niin kokeilla kannattaa. Lisäksi juuri tälläisia harjoituksia
tehdessähän sitä näkee, onko jokin asia, mistä eläin (tai vaikka itse) hieman jännittyy. Se on kuin lukisi avointa kirjaa. Sillä tavoin selviää, mitä asioita vielä tulee harjoitella. Ehdottomasti suosittelen jokaiselle, jolla siihen mahdollisuus on. Mitä pahempi trauma eläimellä, itsellä tai ystävätärellä on, sitä mielenkiintoisenpaa se on. Ja oppaita löytyy niin kirjastoista kuin kirjakaupoistakin ja lisäksi kurssejakin järjestetään ainakin nature horsemanship- eli pyöröaitauskoulutuksesta, jossa tosin osa kouluttajista korostaa mielestäni liikaa sitä johtajuutta.
TykkääTykkää
Ja vielä: Olisiko sinulla mahdollisuus saada jostakin rikkinäinen, liikenteestä hylätty traileri pihallesi seisomaan? Tällöin voisit harjoitella ikuisesti juuri haluamallasi menetelmällä. Sillä joskus vuosien varrella voi kuitenkin tulla tilanne, jossa haluaisit lastata hevoset. Vaunun pitää kuitenkin olla niin kestävä, etteivät hevosten jalat mene läpi.
TykkääTykkää
Anteeksi, että kirjoitan tälläisina palasina, mutta ei näytä muutenkaan onnistuvan.. Mitä niihin selvittämättömiin kipuihin tulee, niin itse olen käyttänyt akupainantaa silloin, kun virallinen koululääketiede ei pysty auttamaan. Olen tehnyt sitä sekä itselleni, että koiralleni ja myötämielisille tuttavilleni. Se on auttanut mitä erilaisimpiin vaivoihin. Yli kymmenen vuotta sitten tunsin myös ihmisen, joka pystyi ratkaisemaan käytännössä kaikki Ratsuhevosten ongelmat muutamalla painantapisteellä ja venytyksellä. Ja hän oli suomalainen. En kuitenkaan tiedä hänen nykyisiä yhteystietojaan. Kerron tämän siksi, että sekä sinä että lukijat käsittäisitte, että valinnan varaa on. Silti vaivaisen eläimen lopettaminen voi toisinaan olla armeliaanpaa. Jokaisen tulee saada itse tehdä oma ratkaisunsa, mutta ensin kannattaa selvittää ja (mikäli rahaa on) jopa kokeilla vaihtoehtoja, ja rauhassa harkita. Nämä kaikki vaihtoehtojutut ovat yleensä huomattavasti halvenpia, kuin se klinikalla käyminen. Varsinkin, jos oppii tekemään itse.
TykkääTykkää
On aina ikävää kun hevonen loukkaantuu tai sairastuu ja varsinkin nuoren hevosen kanssa se on erityisen harmillista, mutta sitä sattuu. Hevospiireissä pitkään pyörineenä ja alalla töitä tehneenäkin tuli havaittua sellainen fakta että ne ihmiset joiden ensimmäinen reaktio muiden ihmisten tapaan harrastaa (ja varsinkin heidän kokemiinsa hankaluuksiin) oli lähes aina negatiivinen tai jopa vihamielinen, olivat itse joko kokemattomia joilla oli naiivi käsitys siitä ”miten asioiden kuuluu mennä” tai sellaisia joilla ei yksinkertaisesti ollut elämässään muuta (ainakaan hyvää) sisältöä kuin hevoset ja jos oma hevonen ei riittänyt sitä tyhjiötä täyttämään, oli siirryttävä arvostelemaan muiden elämää tunteakseen itsensä paremmaksi. Sinulla on täysi oikeus loukkaantua ja tuomita asiattomat kommentit, mutta kun muistaa että ne oikeastaan aina tulee kapeakatseisilta ihmisiltä jotka projisoivat omia ongelmiaan ja/tai puutteitaan muihin, ne on helpompi sietää. Omassa elämässään tasapainon löytänyt ihminen osaa ilmaista myös eriävän mielipiteensä asiallisesti ja ymmärtää että montaa eri tietä voi päästä maaliin eikä mikään reitti vaadi toisten loukkaamista ja manipulointia.
Epätietoisuus on kamalaa, mutta seuraava askel on se millä on väliä, ei sillä mitä ehkä tapahtuu 10 askeleen päästä, eikä sinun tarvitse vielä miettiä eikä päättää mitä voit ja uskallat tehdä Repen kanssa myöhemmin – se tulee sitten aikanaan jos tulee. Aina ei tarvitse olla vastausta valmiina kaikkeen, varsinkaan vain muiden uteliaisuuden takia. Jos hevonen on kroonisesti kipeä, ei ole mikään häpeä laittaa sitä monttuun, se on varma pelastus kivulta ja rohkea teko; elämä ei ole mikään Hevoshullun sarjis jossa kaikki voidaan korjata rakkaudella. Jos hevonen saadaan terveeksi, sinulla on koko sen elämä aikaa miettiä mitä sen kanssa haluat tehdä tai olla tekemättä. Ei ole myöskään häpeä tuntea pelkoa potkivaa hevosta kohtaan, koska kavio on monen ihmisen ja toisen hevosenkin elämän päättänyt. Hevosen tapaa reagoida voi kuitenkin työstää todella paljon ajan kanssa, vaikka yhtäkään ei voi koskaan pomminvarmana pitää. Moni nuori ja kokematon hevonen pitää oletusarvoisesti uusia ja yllättäviä asioita vakavana uhkana joihin täytyy reagoida ja äkkiä, mutta ne jotka ajan kanssa ja hyvästä reaktiosta palkiten siedätetään sateenvarjoihin, muovipusseihin, koviin ääniin, jalkoihin pyöriviin palloihin, putoaviin asioihin, ihmisiin dinosauruspuvussa jne jne. ovat lopulta nähneet niin paljon että harva asia niitä enää yllättää ja aiheuttaa rajua puolustus- tai pakoreaktiota kun ovat jo tottuneet ”pahempaankin.” Se että hevonen on reaktiivinen ja nopea oppimaan ei onneksi vielä tarkoita että ensimmäinen reaktio on pysyvä tai välttämättä edes toistuva. Jos sinusta vain suinkin tuntuu siltä että Repen haluat pitää, mikään ei estä sinua käsittelemästä sitä maasta ja totuttamasta sitä vaikka tykinlaukaukseen hännänjuuressa ja jos joskus näyttää siltä että siitä ei sambakarnevaalikaan enää potkua saa irti niin pohtii vasta sitten uskaltaako selkään vai ei. Mikäs kiire valmiissa maailmassa kun ei hevosta ole tarkoitus ikäluokkakisoihin viedä. Brookby Heights -nimisellä myyntitallilla on mahtavia videoita siitä mitä kaikkea hevoset voivat oppia sietämään. Toivon sinulle kaikkea parasta, toivottavasti löydät vielä edes jonkinlaisen mielenrauhan asioiden epävarmuudesta ja joidenkin tyhjänpäiväisestä ilkeilystä huolimatta.
TykkääTykkää
Kiitos ihanasta ja viisaasta kommentista ❤ Repe ei ole ollut millään tavoin säikky tai reaktiivinen aiemmin. Jutun pointti onkin, että sille on käynyt kaikki ja sitä on siedätetty jo moneen, eikä mikään ole ollut koskaan ongelma. Repe on mennyt joka asiaa vain uteliaana tutkimaan. Oon tehnyt selkäännousutreeniä miehen sirkkelöidessä 30m päässä. Kun ekaa kertaa ammuttiin jousella Repen vieressä, se lähti nuolen perään innoissaan. Olen roikkunut sen kyljessä apinana, kaatunut sen jalkoihin, kissa on juossut mahan alta, eikä reagoinut niihinkään muuten kuin vilkaisemalla. Ei siis ole sille todellakaan tyypillistä reagoida noin isosti. Tuo reaktio oli juuri siksi niin paha, että tuli täysin puskista. Sitä riskiä en enää vuosienkaan päästä varmuudella ottaisi, että menisin selkään, mutta muita päätöksiä en ole Repen suhteen vielä tehnyt. Se joko pysyy meillä seuralaisena ja maastakäsittelyhevosena tai päätyy viimeiselle matkalleen, mutta siitä päätän vasta kun asiaa on tutkittu rauhassa.
TykkääTykkää
Ajatteletko siis että jos putoat, niin hevonen toistaa videolla nähdyt potkut? Miksi se tekisi niin jos se ei ole kipeä?
Usein olen ollut hevosten kanssa tilanteessa, jossa olen ajatellut että onneksi olin selässä, koska maasta käsin hallinta olisi voinut olla vaikeampaa. Jos käsittelet hevosta maasta ja esimerkiksi kaadut, niin voisiko riski olla samanlainen kuin selästä pudotessa?
Todella ikävä tilanne kyllä, olen pahoillani puolestasi. Kovasti tsemppiä jatkoon edelleen!
TykkääTykkää
Hevonen voi oppia käytöksen jo yhdestä kerrasta ja se voi jäädä kipumuistiin. Hyvin usein käy niin, että jos hevosella on ollut kipua jossain, kipukäytös jatkuu vielä ongelman ratkettuakin ennen kuin saadaan taas tarpeeksi hyviä toistoja. Olen kaatunut Repen jalkoihin muutaman kerran metsässä kompuroidessani ja se on vain jäänyt seisomaan rauhassa paikalleen.
TykkääTykkää
Tällainen on tämä netin maailma. Se on mukava huudella puskista vaikka ei mitään asiasta tiedä. Enkä tiedä minäkään, mutta sanon kuitenkin muutaman ajatuksen.
Itse olen muulin ja aasin omistaja, ihan ilman kokemusta tähän hypännyt. Olen aina ihmetellyt kun vaaditaan sitä kokemusta mutta mistään ei saisi aloittaa 😊
Onneksi veljeni on kokenut hevosmies ja kengittäjä ja häneen voin aina turvautua vaikka minulla ei ihan hevosia olekaan.
Hänelle puhuinkin tästä sinun asiasta. Näitä nousi esille :1. Mahahaava. Tutkimusten ja vanhojen hevosmiesten mukaan paras lääke on kun hevonen pääsee vihreään ruohoon. Tätä ei juuri markkinamiehet mainosta koska se on ilmaista. 2. Hiekkaa vatsassa. Psyllium?
Onhan tässä sinulla jo tietoa noista jalkakivuista yms. niihin kantaa ottamatta.
En haluaisi olla pahanilmanlintu, mutta tuli mieleeni myös ilkivalta. Olet kuitenkin paljon julkisuudessa näiden asioiden kanssa, ja niinkuin kerroit kaikenlaista kommenttia tulee. Ihmisiä on myös ihan sairaita ( ihmisen pilaamia tai ihan syntymähulluja, niinkuin hevosia 😁)
Kokemusta on.
TykkääTykkää
Asia ei kyllä kuulu mulle mitenkään, mutta pakko myöntää että itsekin olen ehkä lukiessa vähän miettinyt että miksi kynnys klinikalle lähtemiseen tuntuu olevan niin kovin korkea. En ymmärrä miten voit luottaa puhelimessa arvionsa antavien eläinlääkärien mielipiteeseen siitä, että hevosta ei tarvitse tuoda klinikalle, jos et pystynyt luottamaan edes sen teillä käyneen eläinlääkärin arvioon hevosen kunnosta. Hän on ilmeisesti näistä eläinlääkäreistä ainoa, joka hevosen on nähnyt? Ajatteletko, että ne puhelimessa arvion antavat eläinlääkärit ovat jotenkin asiantuntevampia näkemättä koko hevosta?
TykkääTykkää
Luotan myös omaan arviooni. En päivitä jokaista edistysaskelta someen, mutta tosiaan Repe liikkuu tällä hetkellä puhtaasti ja käyttäytyy tarhassa normaalisti. Hoitaessa ja taluttaessa stressaa, mutta koko ajan on mennyt parempaan suuntaan. Asia ei ole akuutti ja siksi ei olla vielä käyty klinikalla. Järjestelen asioita siten, että sinne jossain vaiheessa päästään. Kiirettä asialla ei selvästikään ole. Jos olisi, en myöskään aikailisi.
TykkääTykkää
Haluan pyytää anteeksi seuraavia asioita: 1) En toki tarkoittanut, että on hyvä, kun ette saaneet aikaa klinikalle, vaan että on hyvä, kun uskallat sanoa vastaan arvostelijoille. Kirjoittamises-sani oli mennyt sen verran aikaa, että väliin ehti pari kommenttia. Kas kun kirjoitan kännykällä, niin en välillä näe edes omaa tekstiäni kuin rivin verran, ja kolmesti sekin on kadonnut jonnekin ennen kuin olen ehtinyt lähettää.
2) Kirjoitin vahingossa aluksi edellisen artikkelisi perään, josta syystä myös vastasit siellä, mistä johtuen osa seuraajista näyttää yhä luulevan, ettet yritä enää lainkaan selvittää syytä tapahtumaketjun. Vaikka sinähän nimen omaan OLIT JO SILLOIN tilannut hevosfysioterapeutin tms käymään, joten nyt vain pitää odottaa. 3)Olen halunnut pitää toivoa yllä, ja myös hyödyntää tilaisuuden kertoa lukioillesikin siedättämisen mahdol-lisuuksista, vaikka onhan se näin tarkemmin ajateltuna mautonta tälläisestä tilanteessa, kun ei vielä tiedetä, onko Repen vaiva korjatta-vissa. Toivottavasti on!! Mutta ellei ole, vaan hevoseen mahdollisesti sattuu viiltävästi aina alamäkeen ratsastettaessa, tai ainakin jos ratsas-taja vielä samalla kumartuu pitkälle eteen, niin voi olla hyvinkin viisas rat-kaisu, ettei kukaan enää mene sen selkään, sillä epähuomiossa voi käydä niin, että joku kuitenkin joskus vuosien saatossa ratsastaa sillä alamäkeen. 4)Ja tämä seikka siis myös meni ohi monilta lukijoiltasi, tuon väärään kohtaan kirjoittamiseni vuoksi. Tosin onhan tässäkin jonossa jonkun toisen kertomus hevosensa rakenneviasta. Mutta jotenkin sekin on kai mennyt ohi yllyttäjien huomion. EIHÄN TÄMÄ VÄLTTÄMÄTTÄ TOSIN MITENKÄÄN KOSKE REPEÄ!! JA SINUN PÄÄTÖKSEESI ON OSIN MUUT SYYT. Mutta tuskin monikaan tahtoisi itse ratsuttaa hevosta, jolla TIETÄISI olevan sellainen ongelma. Kuulemani diag-noosit ovat vaihdelleet, silloin kun niitä edes on ollut. Vaivat myös ilmenevät vähän eri tavoin. Jotku hevoset pyö-rivät aina selkään nousussa, toiset pukittavat, kolmannet kaatuvat milloin missäkin ykskaks, loput eivät tahtoisi mennä mitään mäkeä saati lastaus-siltaa. Loput vain hätkähtelevät, tai yrittävät rynnätä kiitolaukalla kaikki jyrkemmät alamäet käynnin sijaan. Tms. Ja monestiko näitä lieviä tapauk-sia joko kuritetaan tai totutetaan?? Sinä tietysti ammattilaisena käsität tämän, mutta osa noista kommentoi-jista ei näköjään käsittänyt. Siksi päätin vääntää tällä tavoin rautalangasta, vaikken olisi kyllä viitsinyt. Toisaalta, minusta päätös siitä, minkä kuntoista hevosta kuuluu tai ei kuulu liikuttaa, ja minkä kuntoista hevosta edes kuuluu pitää hengissä, on elämän vaikeinpia, enkä taatusti ota siihen kantaa kenen-kään puolesta. Klassikkoesimerkki on säässä oleva luupiikki, johon satula painaa aina ratsastajan nojautuessa pitkälle eteen ja/tai alamäissä. Usein, ja varsinkin suomenhevosilla, (pysyvät) rakenteelliset viat johtuvat kulumista, mutta löytyy niitä valitettavasti myös nuorilta lämminverisiltä. Toisaalta lihasjumit ym jäykkyydet voivat ilmetä ihan samoin, mutta ovat helposti korjattavissa!! Joten eletään toivossa. Ja nyt olen päättänyt kehdata kertoa, että viimeisenä oljenkortena käytettiin 1990-luvulla uskomattoman menes-tyksekkäästi ja laajasti puolituttavieni keskuudessa homeopatiaa. Senkun nauratte. Siitä luovuttiin kuitenkin vain siksi, ettei seudulla enää ole eläimiin erikoistunutta homeopaattia.
TykkääTykkää
Olet niin ahkera kommentoimaan, etten mitenkään ehdi vastata kaikkiin kommentteihisi, pahoittelut! 😅 Yksi korjaus: en ole ammattilainen! Mutta kiva kun huomasit, että tosiaan tässä epätietoisessa tilanteessa ei auta oikein lähteä miettimään koulutus- ja siedätysvaihtoehtoja. Ensin pitää hoitaa kivut pois ja ottaa aikalisä, niin hevosen kuin minunkin. Eivät nuo ikävän sävyiset kommentit varmasti teistä muista kommentoineista tai kommenttien sisällöstä johdu. Toki negatiivisuus ruokkii negatiivisuutta jne, mutta tuskin kenenkään kannattaa etsiä itsestään syytä siihen, miksi minulle kommentoidaan tietyllä tavalla.
TykkääTykkää
Tällainen on tämä netin maailma. Se on mukava huudella puskista vaikka ei mitään asiasta tiedä. Enkä tiedä minäkään, mutta sanon kuitenkin muutaman ajatuksen.
Itse olen muulin ja aasin omistaja, ihan ilman kokemusta tähän hypännyt. Olen aina ihmetellyt kun vaaditaan sitä kokemusta mutta mistään ei saisi aloittaa 😊
Onneksi veljeni on kokenut hevosmies ja kengittäjä ja häneen voin aina turvautua vaikka minulla ei ihan hevosia olekaan.
Hänelle puhuinkin tästä sinun asiasta. Näitä nousi esille :1. Mahahaava. Tutkimusten ja vanhojen hevosmiesten mukaan paras lääke on kun hevonen pääsee vihreään ruohoon. Tätä ei juuri markkinamiehet mainosta koska se on ilmaista. 2. Hiekkaa vatsassa. Psyllium?
Onhan tässä sinulla jo tietoa noista jalkakivuista yms. niihin kantaa ottamatta.
En haluaisi olla pahanilmanlintu, mutta tuli mieleeni myös ilkivalta. Olet kuitenkin paljon julkisuudessa näiden asioiden kanssa, ja niinkuin kerroit kaikenlaista kommenttia tulee. Ihmisiä on myös ihan sairaita ( ihmisen pilaamia tai ihan syntymähulluja, niinkuin hevosia 😁)
Kokemusta on.
TykkääTykkää
Kiitos kivasta kommentista! Tosiaan tuo kokemuksen vaatiminen on ihme juttu. Luulisi, että suurin osa ihmisistä ajattelisi että 25v hevosten parissa toiminut ihminen on suht kokenut, mutta ei. Kun pitäisi olla se 40 vuotta kokemusta ja siltikään ei riitä 😅
Tuosta mahahaavasta; epäilen että se on seuraus eikä syy ja lääkkeet on auttaneet tosi nopeasti. Jo ennen lääkitystä meni paremmaksi levolla. Vihreää ruohoakin alkaa näkyä.
Psylliumkuuri on jo kertaalleen syötetty kevään aikana, mutta sillä ei toki aina hiekat ihan tuosta vaan lähde. Hiekkaakin voi toki olla, mutta veikkaan ettei se ole pääsyy, koska levossa on mennyt paremmaksi ja hiekan liikkeelle saamiseen tarvittaisiin liikuntaa 🤔
TykkääTykkää
Tippumisvideon nähtyäni mietin että teillä on mahtavat puitteet heppojen pitoon omassa kotona perheenjäseninä ja rentouttavina ja hyvää mieltä tuottavina harrastuskavereina.Mahtavaa että miehesikin on innostunut hepoista ja ratsastuksesta.Hevosten kanssa on aina riskinsä toki,mutta jos olisin sinun tilanteessa niin olisi kaksi kivaa luottoheppaa(vaikka poni toiseksi kun olet pieni,itsekkin olen aikuinen ponin omistaja😊) sinulle ja miehellesi.Repe voisi olla (jos on terve ja muuten alkaa tuntumaan siltä että häneen voi luottaa)seuralaisena ja maastakäsittelyheppana.Jos taas häneen ei voi koskaan luottaa ja/tai löytyy sellainen vika joka on kivulias eikä parane niin sitten tilanne on toinen.Erittäin hyvä ell(hevos ja koiraihminen) on sanonut”eläinten on tarkoitus tuottaa omistajilleen iloa,ei jatkuvaa surua ja huolta”eikä ainakaan hengenvaaraa.Paljon tsemppiä sinulle ja hyvää kesän odotusta!
TykkääTykkää
Kiitos paljon😊 Ponit on ihania, mutta lämminveriset on niin lähellä sydäntä, että ehkä vielä hommaan toisen sellaisen😊 Kolme tuossa menisi ihan näppärästi. Ja olen samaa mieltä, että hengenvaarallista ja pelottavaa harrastuksen ei pitäisi olla. Vain aika näyttää, mitä Repen kanssa tapahtuu.
TykkääTykkää
Sen verran vielä lisään että ensimmäinen oman ponini sain 15v.Hän oli 3v. ja 3v. ruunattu.Hyvä yhdistelmä😉Hänen bravuureitaan oli silloin mm. kaikki neljä jalkaa ilmassa pukit kesken käynnin pitkin ohjin.Mutta missään tilanteessa hän ei potkinut minua noin kun olin pudonnut tai muutenkaan.Enemmänkin oli sitten sellainen viaton mammanmussukka ilme.”anteeksi kun olen tämmöinen vallaton kakara”ja tilanne loppui siihen.Se on minun mielestä normaalia varsamaista käytöstä.Eli olen ihan eri mieltä kun joku täällä sanoi että ”tuo on ihan normaalia käytöstä nuorelle”Juu,itse olen poni-ihminen, joku rotu kun on lähellä sydäntä niin se on😍
TykkääTykkää
Jos tulet siihen lopputulokseen että Repe on vietävä klinikalle, mutta et halua ottaa riskiä hankalasta lastauksesta, domosedan-geeli kielen alle toimi meillä kun hevosen lastauskoulutus oli vielä kesken, mutta se oli pakko saada klinikalle siinä välissä! Annos naamariin puoli tuntia ennen lastausta ja huomattavan hankala lastattava oli helppo saada kyytiin. Joskin välillä meinasi nukuttaa niin pahasti, että kaveri joutui nostelemaan jalkoja eteenpäin.
Eihän toi tietenkään optimaalinen vaihtoehto ole, mutta itse mutuilin että on se mukavampi kuin monen tunnin tappelu. Jos siis klinikalle on vaan päästävä.
Tsemppiä hirveästi!
TykkääTykkää
Kiitos! Täytyy harkita asiaa. Kyllä luultavasti jossain kohtaa klinikalle mennään.
TykkääTykkää
Olen katsonut tippumisvideon monta kertaa. Kuvahan ei ole kovin terävä eli oletko varma, että Repe tosiaan yritti potkia sinua? Minusta tilanne näyttää siltä, että Repe on sekaisin kovasta äkillisestä kivusta ja jää siksi pyörimään paikalleen, mutta yrittää samalla olla osumatta sinuun ja hyppää yli.
TykkääTykkää
Video on kyllä terävä puhelimellani ja olen kyllä varma siitä, mitä tilanteessa tapahtui. Olihan Mikkokin paikalla näkemässä tapahtuneen. Seuraavat 2 viikkoa onnettomuudesta Repe yritti potkia ihmisiä myös muissa tilanteissa ja käyttäytyi normaalia aggressiivisemmin. Mutta ei tietenkään tahallaan, vaan varmasti juurikin kivun takia. Nyt kun kivut on saatu hallintaan, on ollut taas normaali käsitellä.
TykkääTykkää
Hei Kaktu
Kiitos, että avoimesti ja rohkeasti kirjoitit ajatuksiasi koskien Repen tilannetta. Hienoa on myös se, että toivot näin voivasi auttaa jotakuta toista hevosihmistä. Uskon, että jokainen meistä voi oppia tekstistäsi – ja myös useista kommenteista – paljon.
Positiivista on se, että Repen vointi on jo parantunut ja aggressiivisuus vähentynyt. Lääkekuurin jälkeen tiedätte tilanteesta lisää.
Minusta on luonnollista, että olette molemmat edelleen hieman jännittyneitä toistenne seurassa. Koitte yhdessä pelottavan tilanteen, eikä siitä toipuminen tapahdu hetkessä. Toivon, että Repen vaivan syy selviää lopullisesti, ja että se voidaan hoitaa. Kranio tekee teille molemmille varmasti hyvää! Uskon että pääsette uudestaan rakentamaan suhdettanne, askel askeleelta, teille sopivalla tahdilla.
Olen edelleen sitä mieltä, että Repen voimakkaan reaktion laukaisijana oli vahva, äkillinen kipu. Ymmärtääkseni voi käydä niin, että vaikka kipu itsessään olisi vähentynyt tai poistunut, voi hevonen (eläin) yhä käyttäytyä kuin kipu olisi olemassa. Me ihmisetkin teemme tätä. Itse varoin nilkkaani ”turhaan” vielä vamman parannuttua, koska olin niin tottunut tekemään niin. Poisoppiminen on haastavaa mutta mahdollista.
Tsemppiä Kaktu ja Repe!
Etähalauksia
TykkääTykkää
Ruman suoraa tekstiä:
Pidät omaa kokemustasi ja mielipidettäsi nyt turhan suuressa arvossa, johtunee varmaan osittain säikähdyksestäsi. Se että hevosenomistaja tuntee hevosensa parhaiten on tässä puskailijoiden luvatussa maassa yksi iso vitsi 😀 valitettavasti. Ihan yleisellä tasolla siis – en meinaa juuri sinua. Vie se kuukaudeksi tai pariksi ammattilaiselle niin saat hyvin alustetun ratsun takaisin. Voit sen jälkeen jatkaa millä tyylillä tahdot, kukaan ei pakota perinteisesti tekemään. Enemmän sille tekee haittaa jäädäkseen iäkseen seisomaan kun että joku ammattilainen sen asiallisesti sisäänratsastaa. En suoraan sanoen jaksa uskoa että kunnon ammattilainen pitää tapahtunutta juuri minään (tapahtumaa edelsi monta virhettä) ja jos hevonen on kipeä niin varmasti kyllä senkin meitä tavan tallaajia paremmin huomaavat.
TykkääTykkää