Kun Dino tuli meille, moni kyseli miksi halusin itselleni nimenomaan lämminverisen. Päätin kirjoittaa asiasta ihan kunnon postauksen, sillä asia on lähellä sydäntäni. Lämminverisiä ei mielestäni arvosteta riittävästi (paitsi tietysti niitä kovatasoisia ravureita, jotka oikeasti juoksevat rahaa). Minulle raviradoilla pärjäämättä jääneet lämminveriset ovat kuitenkin olleet kullanarvoisia ystäviä ja harrastuskumppaneita jo vuosien ajan, joten haluan kertoa, miksi itse pidän niistä niin kovasti.
Yksi ensimmäisistä hevosmuistoistani on se, kun pappani halusi kerran ajaa raviradan kautta, jotta minä näkisin hevosia. Olin ehkä 3-vuotias ja istuin auton takapenkillä, kun ajoimme raviradan viereen. Katsoin, kun iso, musta lämminverinen juoksi hienon näköistä ravia kärryt perässään. Hevonen oli niin upean näköinen, että muistan sen varmaan ikuisesti. Myöhemmin pyörin kesäisin mummulani lähistöllä olevilla ravitalleilla. Ihailin aina erityisesti upeita, tummia lämminverisiä. Saatoin istua tarhojen vieressä pitkiä aikoja vain katselemassa niitä.
Myöhemmin pääsin jopa ratsastamaan tai ajamaan muutamalla näistä hevosista. Ratsastin kerran 12-vuotiaana 2-vuotiaalla lv-orilla ilman satulaa tarhassa ja se oli maailman kiltein ja lapsirakkain olento. Sen jälkeen kaikki ennakkoluuloni orien ja varsojen suhteen karisivat. Toki tässä iässä mietin, kenen idea oli laittaa 12-vuotias lapsi ilman valvontaa ratsastelemaan ilman satulaa nuorella orilla, mutta näin silloin 90-luvulla kyseisellä ravitallilla toimittiin.
Sain lapsuudessani lämminverisistä pelkästään hyviä kokemuksia. Ne olivat mielestäni kaikkea sitä, mitä hevosen kuuluikin olla; äärimmäisen kauniita, ylväitä, luotettavia ja silti tuulennopeita. Ratsastin ympäri vuoden ratsastuskoulussa pääosin poneilla, mutta kesälomat kuluivat lämminveristen parissa. Yläasteella olin kaverini kanssa TET-harjoittelussa tallilla, jossa saimme myös ratsastaa. Meille tarjottiin ratsuiksi suomenhevonen ja lämminverinen, joista minä valitsin tietysti lämminverisen ja ihastuin viikon aikana tuohon hevoseen aivan älyttömästi.
Olen siis lapsesta saakka jostain kumman syystä pitänyt lämminverisistä ja saanut olla paljon tekemisissä niiden kanssa. Varmasti lapsena ja nuorena saadut hyvät kokemukset ovat vaikuttaneet siihen, mitä lämminverisistä nykyään ajattelen. Ratsastuskoululla ratsastin ponitunneilla ja saman tallin isot puoliveriset tuntuivat aina vierailta. En koskaan siirtynyt ratsastuskoulussa poneista hevosiin pienen kokoni vuoksi. Lämminveristen kanssa kesäisin puuhaillessa kaikki tuntui aina kuitenkin luontevalta. Ajattelin silti aina, että jos hankkisin oman hevosen, haluaisin ponin. Minulla olikin pari pikkuponia ylläpidossa, kunnes vuonna 2008 vahingossa päädyin ostamaan Futuran.
©Johanna Sivu
Futuran tarina onkin ihan oma juttunsa, mutta ehkä jokainen voi kuvitella, että kun omistaa saman hevosen 10 vuotta, eikä ratsasta muita hevosia säännöllisesti, omaan hevoseen tottuu ja sen kyydistä nauttii ihan eri tavalla kuin muiden hevosten. Lopulta kaikki muut hevoset tuntuvat yhä vieraammilta ja vaikka niillä olisikin ihan mukava ratsastaa, aina oman ratsun selkään palaaminen tuntuu siltä kuin olisi tullut kotiin. Futuran kuoleman jälkeen mikään hevonen ei tuntunut kotoisalta ennen Dinoa ja uskon, että syynä on pitkälti rotu. Toki Repenkin selässä kävin istumassa ja lyhyesti kävelemässä muutamia kertoja, mutta niiden lyhyiden selässä istuskelujen pohjalta ei vielä pystynyt hirveästi päätelmiä tekemään.
Futuran ja Dinon välissä minulla oli ratsuina russponi, puoliverinen ja suomenhevonen, mutta kaipasin koko ajan lämminverisen matkaavoittavia liikkeitä. En vain tuntenut oloani kotoisaksi muiden hevosten selässä. Lämminverisillä on selvästi enemmän eteenpäin suuntautuvat liikkeet, kuin esimerkiksi puoliverisillä. Kun on ratsastanut vuosia lämminverisellä, jolla on matkaavoittava askel, muut hevoset tuntuvat ikään kuin polkevan paikoillaan. Mielestäni lämminveristen liikkeet ovat myös mukavammat istua kuin puoliveristen, mutta se voi johtua siitäkin, että olen ratsastanut puoliverisillä niin vähän, etten ole koskaan oppinut istumaan niiden ylöspäin suuntautuvissa liikkeissä.
Vaikka lämminveriset onkin jalostettu raviurheiluun, se ei silti mitenkään sulje pois muita liikutusmuotoja. Eivät kaikki estesukuiset hevosetkaan päädy esteratsuiksi tai koulusukuiset kouluratsuiksi. Myös ravitreenissä olevalla hevosella voi hyvin ratsastaa ihan liikunnan monipuolisuuden nimissä. Itsekin olen aikoinaan ratsastellut muutamaa ravuria, jotta ne saisivat hieman erilaista jumppaa starttien ja hiittien välissä.
Jalostuksella voidaan saada tiettyjä rakenteellisia ominaisuuksia tai luonteenpiirteitä korostettua hevosessa, mutta lopulta koulutus on se, mikä ratkaisee. Hevosella voi olla elämänsä aikana montakin eri ”ammattia” ja ihminenhän on se, joka hevosen käyttötarkoituksen valitsee. Hevonen voi olla tyytyväinen monenlaisissa hommissa, kunhan sitä kohdellaan hyvin, eikä vaatimustaso kohoa liian korkeaksi rakenteelliset seikat huomioon ottaen. Rennossa harrastekäytössä olevan hevosen rakenteen soveltuvuutta ei yleensä erityisemmin tarvitse miettiä. (Suosituksena Katariina Alongin podcastin jakso, jossa sivuttiin tätä samaa hevosten ammatin vaihtoon liittyvää asiaa, tosin kouluhevosesta lännenratsuksi siirtymiseen liittyen)
Lämminveriselle voi opettaa monenlaisia kouluratsastusliikkeitä, hyppäämistä, lännenratsastusta tai vaikka ratsastusjousiammuntaa siihen saakka kuin ne ovat kyseiselle yksilölle fyysisesti mahdollisia. Lämminverisillä ei ole samanlaista kokoamiskykyä kuin monilla muilla roduilla, laukka voi olla nelitahtista ja ravi on askellajeista selkeästi vahvin. Nelitahtista laukkaa pystyy kehittämään pyörivämmäksi, mutta se vaatii paljon työtä. Nämä ominaisuudet voivat rajoittaa esimerkiksi koulukisoissa pärjäämistä olennaisesti, mutta kyllä aluetason kisoissakin silti lämppäreitä joskus näkee. Tai ainakin muutamia vuosia sitten näki. Itse kun en ole kisoja enää aikoihin seurannut.
Lämminverisen ravihevosen ravikilpailuoikeus päättyy 12-vuotiaana. Monella lämppärillä raviura kuitenkin päättyy jo aikaisemmin tai jää kokonaan alkamatta, sillä jalostuksesta huolimatta kaikki lämminveriset eivät sovellu ravikäyttöön esimerkiksi jalkaongelmien, liian pienen tai liian suuren kokonsa, kilpailujännityksensä tai laukkaherkkyytensä vuoksi. Usein raviuransa päättäneet tai siihen soveltumattomat lämminveriset päätyvät teuraaksi tai jäävät pihankoristeiksi, mutta osa niistä myydään eteenpäin harrasteratsuiksi. Jos hevosella ei ole ratsastusta rajoittavia terveysongelmia, lienee sanomattakin selvää, että 12-vuotiaalla hevosella voi olla vielä paljon annettavaa esimerkiksi harrasteratsuna.
Koska minulla ei ole mitään kisatavoitteita tai kriteereitä sen suhteen, millaisiin koulu- tai estesuorituksiin hevoseni on fyysisesti pystyttävä, halusin tarjota kodin lämminveriselle, joka ei ehkä muuten löytäisi koskaan itselleen aktiivista ja hyvää kotia rakastettuna perheenjäsenenä ja harrastuskumppanina. Halusin itselleni aktiivisen, liikkumista rakastavan, älykkään ja positiivisen hevosen. Lämminveristen joukosta sellaista yksilöä ei ole vaikea löytää.
En voi väittää, etteikö lämminveristen edullinen hintatasokin olisi vaikuttanut hevoshankintoihini. Jos kerran voin löytää edullisesti itseäni miellyttävän hevosen, joka sekä luonteensa että muiden ominaisuuksiensa puolesta kohtaa kaikki kriteerini, tietysti hankin silloin mieluumin lämminverisen muutamalla satasella kuin lähden etsimään useamman tonnin puoliveristä tai ponia. Mikko taas halusi nimenomaan suomenhevosen, joten päädyimme siinä kohtaa Sapriinaan, vaikka sen hintaluokka olikin selvästi suurempi.
Voisin kuitenkin hyvin ostaa itselleni lämminverisen, vaikka niiden hinnat olisivat kalliimpiakin. Yksinkertaisesti siksi, että nautin niillä ratsastamisesta siitä huolimatta, ettei niillä ole samanlaisia rakenteellisia ominaisuuksia kuin ratsurotuisilla hevosilla. Ja toki ratsurotuisistakin hevosista löytyy niitä takakorkeita, notkoselkäisiä, paksukaulaisia tai lyhytjalkaisia yksilöitä, joilla voi olla omat haasteensa ratsastuksen eri osa-alueilla. Rotu yksinään ei takaa, että hevosen ominaisuudet soveltuvat johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen.
Lämminverisistä saa oikein mukavia harrasteratsuja, kunhan koulutus ravurista ratsuksi tehdään maltilla, eikä oleteta että aiemmin kovaa kärryjen edessä ravanneen hevosen pitäisi heti kyetä ravaamaan hitaasti ja tahdikkaasti kentällä tai laukkaamaan pienellä ympyrällä. Usein ravihevoset ovat tottuneet juoksemaan pitkällä ja melko suoralla uralla reipasta vauhtia, joten niiden tasapaino ei yksinkertaisesti heti riitä hitaaseen ja hallittuun kouluvääntöön pienellä kentällä, maastossa rämpimiseen tai hyppäämiseen. Maastossa rämpimisestä ja puomitreeneistä on hyvä aloittaa tasapainon harjoittelu ja maastakäsittelyn kautta pystyy rakentamaan tehokkaasti pohjaa ratsastusta varten.
Entisen ravihevosen eteenpäin vieminen vaatii aikaa, taitoa ja kärsivällisyyttä. Lihaksiston kehittyminen ratsastukseen soveltuvaksi saattaa viedä useita kuukausia ja siksi koulutusvaiheessa säännöllinen lihashuolto sekä välipäivät ratsastuksesta ovat erityisen tärkeitä. Aikaisemmin ajetun hevosen ratsukoulutus on kuitenkin siinä mielessä helppoa, että useimmiten ohjas- ja ääniavut sekä eteenpäin liikkuminen joukon ensimmäisenä ovat jo ajamisen myötä tulleet hevoselle tutuiksi.
On hyvä muistaa, että useimmilla lämminverisillä ravihevosilla on geeneissään juoksemisen palo ja niiden päälle ja kropalle tekee hyvää välillä päästellä oikein reipasta ravia. Kun ratsukoulutus tehdään kuitenkin ensisijaisesti rauhallisuudesta ja rentoudesta palkiten, entisistä ravureista voi tulla paljon muutakin kuin kaahottavia höyrypäitä. Mikäs sen mukavampaa kuin monitoimihevonen, jolla voi mennä koulua, hypätä, maastoilla ja vielä ajaakin!
Vielä kymmenisen vuotta sitten lämminverisiä oli jatkuvasti myynnissä halpaan hintaan, mutta kun aloin loppukeväästä etsiä uutta hevosta ja halusin nimenomaan lämminverisen, huomasin ettei myynti-ilmoituksia löytynyt juurikaan. Lopulta kyselin hiljaisessa myynnissä olevia hevosia eräässä raviharrastajien Facebook-ryhmässä ja sain muutamassa tunnissa noin 20 yhteydenottoa. Lämminverisistä on siis aivan valtavasti ylitarjontaa, mutta ihmiset ovat ehkä sen verran viisastuneet, etteivät halua myydä hevosiaan halvalla ihan mihin tahansa koteihin.
Yleensä aiemmin ravikäytössä ollut lämminverinen on liikennevarma ja raviuransa ansiosta sen verran paljon maailmaa nähnyt, että kaikenlaiset hoitotoimenpiteet, kengitys ja kuljettaminen onnistuvat ongelmitta. Useimmiten lämminveriset eivät kovin pienestä hätkähdä ja liikkuvat mielellään eteenpäin, vaikka jokin asia vähän jännittäisikin. Oman kokemukseni mukaan lämminveriset ovat usein miellyttämisenhaluisia, järkeviä, mutta vauhdikkaita tyyppejä, joilla on luontainen halu liikkua ja kulkea joukon ensimmäisenä.
Lämminverisillä tulee varmasti aina olemaan erityinen paikka sydämessäni. Nautin lämminveristen kanssa harrastamisesta ihan eri tavalla kuin muiden hevosten. Lapsuudessa koetut hienot hetket ravitalleilla, Futuran kanssa saavuttamani ainutlaatuinen yhteistyö ja luottamus sekä ihmeellinen yhteys, mitä jo lyhyessä ajassa olen Dinon kanssa ehtinyt muodostaa, puhuvat puolestaan. Repekään ei ole poikkeus, sillä vaikka ratsastushommat jäivät sen kanssa kesken, se on osoittanut aivan mieletöntä oppimiskykyä ja motivaatiota monessa asiassa.
Lämminverinen ravihevonen on minulle se kaikkein lähimpänä sydäntä oleva hevonen, vaikkei rotu olekaan ratsupiireissä juuri minkään arvoinen. Minulle nuo uljaat juoksijat ovat kuitenkin juuri sitä, mitä harrastukseltani haluan. Täynnä voimaa, nopeutta, lempeyttä ja liikkumisen iloa. Koska pidän lämminverisistä ja niillä on aina paikka sydämessäni, valitsen itselleni mieluumin uudelleenkoulutettavan lämminverisen kuin jonkin muun valmiin ratsun tai ratsurotuisen nuoren hevosen. Minun piti Futuran kuoleman jälkeen miettiä, onko tämä edelleen se mitä haluan, vai kaipaanko jotain muuta. Nyt tiedän, että lämminverinen on ja tulee todennäköisesti aina olemaan minulle se kaikkein rakkain hevosrotu.
Hyvä kirjoitus Kaktu! Lämppäreillä on niin paljon tarjottavaa myös raviradan ulkopuolella. Parhaita tätiratsuja, 5/5.
TykkääTykkää
Mulla ei ole paljoakaan kokemusta lämminverisistä, koska käyn ratsastuskoulussa, mutta täytyy sanoa, että tää oli jotenkin koskettava tarina. Ihanaa, että oot löytänyt jälleen sen hevosen, joka tuntuu oikeelta!
TykkääTykkää
Kiitos! Niin minustakin!😍
TykkääTykkää
Itselläni on myös nuoruudesta paljon kokemusta lämminverisistä ravitalleilta ja nykyään vuokraankin erästä entistä ravuripappaa, Patea, joka on uudelleen koulutettu ratsuksi. Sen kanssa on aivan mahtava touhuta, sillä se on niin puuhakas ja innostuu kaikesta tekemistä ihan itse. Metsäretkillä vauhtia riittää omasta takaa mutta kaikki pyynnöt kuunnellaan tarkasti ja pyritään miellyttämään ratsastajaa ja varsinkin varotaan pudottamasta.
Jääräpäisyyttäkin löytyy eikä mikään päivä ole koskaan samanlainen, välillä menee lyhyelläkin kävelyreissulla moninkertainen aika kun jokainen sentti on tutkittava tarkasti. Jokainen hetki tuon eläimen kanssa ovat onnellisia ja ilon täyteisiä ja olen äärettömän kiitollinen saadessani viettää osan elämääni sen kanssa.
TykkääTykkää
Toki lämminverisissä on yksilöitäkin, täytyy myös se muistaa. Viitaten tuohon ”On hyvä muistaa, että lämminverisillä ravihevosilla on geeneissään juoksemisen palo ja niiden päälle ja kropalle tekee hyvää välillä päästellä oikein reipasta ravia”. Meidän lämpöisellä nimittäin ei ole tätä juoksemisen paloa 😅 hän rakastaa ennemmin laukata. Lisäksi hän ei ole lämpöiselle tyypillisesti vauhdikas vaan on enemmänkin laiska, vaikka toki on sinänsä eteenpäin pyrkivä. Hän vaan tykkää käppäillä kaikessa rauhassa eikä kaahotella 😄 Tällä meidän lämpöisellä toki on sitten niitä muita lämminverisen piirteitä, mm. herkkyys, fiksuus eri tilanteissa (vaikkapa tuo liikenne) ja oppii nopsaan asioita 😊 nämä on ihania ystäviä ja vaikka kaikki ei ravisukuisia ratsuina arvostakaan niin onneksi on meitä jotka arvostaa ❤️
TykkääTykkää
Varmasti on yksilöitä, kuten kaikissa roduissa on! Ja kuten jossain toisessa lauseessa mainitsin, rotu ja jalostus eivät takaa, että hevonen sopii tiettyyn lajiin. Vaikka yleisempää on, että lämppärit tykkäävät juosta, aina voi löytyä niitäkin, joille ei koko ravihomma maistu yhtään. Ja osalla laukkakin voi olla kolmitahtista. Mutta joka lauseeseen en voi sisällyttää tuota yksilöllisyyden korostamisen tärkeyttä, vaikka pidänkin sitä tosi tärkeänä ❤
TykkääTykkää
Kannattaa muistaa että lv on jalostettu ravurilsi, ei ratsuksi niin kuin ratsurotuiset hevoset. Monesti jo rakenteen puolesta ne ovat hyvinkin vaivaisia kun niitä aletaankin yhtäkkiä aikuisena treenaamaan kunnolla selästä. Ts.niisen rakenne ei ole luoto siihen. Siksipä just illuusio siitä että hevonen pelastetaan kun se ostetaan pois ravikäyröstä on ihan höpöhöpö puheita. Yleensä siellä on ammattiihmksiö jossa hevoset hoidetaan lähes täydellisesti. Halpoja ja nöyriä ne on, se toki totta.
Ja jotku menee tottakai tosi kivasti maastomopona ja jotku rakenteen puolesta jopa kilparatsuna, kaikki ei sitten sovi ollenkaan rakenteensa puolesta ratsuksi.
TykkääTykkää
Varmasti monenlaista vaivaa voi entisillä ravureilla olla, mutta kyllä niitä on yhtä lailla ratsurotuisillakin hevosilla. Kyllä se on hevosen kasvun kannalta parempi, että ratsastus aloitetaan vasta aikuisiällä kuin liian aikaisin. Ei hevonen siitä ammatin vaihtamisesta kärsi, kun uudenlainen liikunta aloitetaan maltillisesti. Mulla oli lv, jolla oli 9-vuotiaaksi mennessä raviuran loppuessa ajettu 49 ravistarttia ja silti se porskutti vielä 10 vuotta ratsuna, hyppäsi isojakin esteitä. Siitä 10 vuodesta ehkä 4kk oli sellaista aikaa, etten pystynyt jonkun vaivan takia ratsastamaan. Eli kyllä niitä terveitä yksilöitä on ihan yhtä lailla. Kipeää hevosta ei tietenkään kannata laittaa harrasteratsuksi, vaan monttuun.
TykkääTykkää
On tärkeää valita hevonen, joka sopii omalle luonteelle ja käytölle, kuten hyvit toit tekstissä esille. 🙂 Tykkään itsekin kovasti lämpösistä! Ne ovat nöyriä, kuuliaisia, rohkeita, selväpäisiä ja energisiä.
Ex-ravurin ostamiseen liittyy kuitenkin monenlaisia riskejä. Suomen maassa on todella paljon ns. amatöörivalmentajia. Yksipuolinen treenaminen rikkoo paikat: ura loppuu lyhyeen ja ratsu-urallakin voi olla paljon terveyshuolia. Lisäksi liian kovaotteinen valmentaminen voi sulkea nöyrän lämppärin opitusti avuttomaksi. Nämä riskit realisoituivat edesmenneessä hevosessani. Persoonan avautuminen ja terveydestä huolehtiminen vaativat paljon aikaa ja rahaa (mm. hieronnat). Halpaa hevosta ei todellisuudessa ole olemassakaan!
TykkääTykkää
Hyvä Kaktu! Hyvissä käsissä lv:stä saa vielä paljon iloa aikaiseksi! Lopetin tänä keväänä lv ruunani, joka oli miltei 30 v. Raviura loppui tällä tyypilliseen hankkarinrevähdykseen 7 v. ikäisenä. Taitava ratsastaja uudelleenkoulutti hevosen, ostin sen 12 vuotiaana eli olin toinen omistaja. Hevonen hyppäsi, oli oppivainen kouluratsu ja innokas maastoilija, terapiaratsu ja maastakäsittely oli tällaisen tyypin kanssa etenkin hyvin mielekästä. Edettiin aina hitaasti ja jos tuli jokin ongelma kuten jalan turvotusta tms niin levossa parani. Vain yksi diagnostisoitu haaveri oli tuon vanhan hankkarin lisäksi, eli syväkoukistaja oli revähtänyt ( silloin heppa oli 14 v. ) ja klinikalta saaduin ohjein parannettiin. Hevonen oli aina hoikanpuoleinen, mutta sille kehittyi hyvin ratsastamiseen tarvittavat lihakset. On sääli että hevosia lopetetaan niin herkästi . Tietenkään kipeillä ei ratsasteta mutta omistajien pitäisi varautua siihen että joskus voi joutua lepuuttaan heppaa joko laitumella tai muuten pidempiäkin aikoja. Palkinnoksi saa monta vuotta harrastuskaveria, kuten meidän tapauksessa reilu 16 v. Ilmaiseksi tätä kaikkea ei tietysti saa, eikä niin pidä ollakaan.
TykkääTykkää
Mulla sykkii myös lämminverisille sydän ikuisesti, Ne on ihan suotta aliarvioitu rotu ratsupiireissä, koska ovat yksi monipuolisimmista ja yhteistyöhaluisimmista hevosista, mitä tiedän! Luonne ja yhteistyöhalukkuus on todellakin silkkaa kultaa, ja lämminveristen sirous miellyttää myös mun silmääni kovasti.
Täydellisessä maailmassa omistaisin connemaranponin lisäksi myös pienen ruunikon lv:n, mutta laittaisin varmaan kärryt perään ja nautiskelisin vaan vauhdikkaista ajolenkeistä!. 🙂 Reetun kanssa ajaminen, kaikella rakkaudella, on vähän sellaista, että kävelijätkin menee ohi ainakin käynnissä. 😀
TykkääTykkää