Olen vältellyt tämän tekstin kirjoittamista, sillä en halua esiintyä kouluttajana somessa, vaan kertoa omista kokemuksistani ja ajatuksistani ilman paineita siitä, että minun pitäisi muistaa tarkistaa faktat tai lisätä lähdeluettelo postauksen loppuun. Olen kuitenkin itse kohdannut viime kuukausina niin paljon vihamielistä suhtautumista positiivisen vahvisteen käyttöön, että koen suorastaan velvollisuudekseni kirjoittaa tästä aiheesta blogiini.
Jos joku ei ole positiiviseen vahvisteeseen vielä aiemmin törmännyt, selvennän mistä on kyse. Positiivinen vahviste tarkoittaa, että koulutustilanteeseen lisätään jotain sellaista, mitä hevonen tavoittelee ja mistä se motivoituu, kuten esimerkiksi ruokapalkinto tai rapsutus. Tässä kohtaa kannattaa huomioida, että kaikki hevoset eivät motivoidu samoista asioista. Suurin osa motivoituu ruoasta. Osa nauttii rapsutuksista, mutta joitain ne eivät voisi vähempää kiinnostaa. Jotkut hevoset kokevat palkitsevana tauon, toiset taas mahdollisuuden ottaa vaikkapa pienen laukkapyrähdyksen. Yleisimmin käytetty ja todennäköisesti myös tehokkain positiivinen vahviste on ruokapalkinto.

Negatiivinen vahviste tarkoittaa, että koulutustilanteesta poistetaan jotain hevoselle epämiellyttävää, kun hevonen tekee oikein. Useimmiten tämä tarkoittaa painetta ja paineen poistoa. Negatiivista vahvistetta käytetään tavallisesti hevosten koulutuksessa ja esimerkiksi pohkeiden käyttö ja paineelle myötääminen perustuvat negatiiviseen vahvisteeseen. Sitä on oikeastaan mahdoton olla käyttämättä, sillä jos ihminen ei kohdista hevoseen painetta tahallaan, painetta tulee käytettyä tahattomasti.
Positiivisen ja negatiivisen vahvisteen lisäksi on olemassa mm. käsitteet positiivinen rankaisu ja negatiivinen rankaisu. Positiivisessa rankaisussa tilanteeseen lisätään jotain hevoselle epämiellyttävää (esim raipan isku) ja negatiivisessa vahvisteessa palkkion mahdollisuus viedään pois hevosen ulottuvilta (esim ihminen poistuu paikalta herkkuineen).
Jos haluaa aloittaa positiivisen vahvisteen käytön, kannattaa tutustua terminologiaan ja aiheeseen yleisesti, sillä ruokapalkan kanssa tekee varmasti virheitä, ellei sen käyttöön ole perehtynyt. Ja vaikka aiheeseen perehtyisikin, virheiden tekeminen on silti helpompaa kuin täydellinen onnistuminen. Itse olen kaivanut tietoa pääosin googlettamalla. Kuvaan myös videoita omasta tekemisestäni, jotta huomaisin virheeni koulutustilanteissa ja pystyisin kehittämään itseäni. Kukaan ei ole varsinaisesti opettanut minulle positiivisen vahvisteen käyttöä, vaan olen harjoitellut sitä itse. Olen käyttänyt ruokapalkkaa jo vuosia, mutta Sapriina on ensimmäinen hevonen, jonka kanssa olen käyttänyt sitä systemaattisesti, yhdessä äänimerkin kanssa.

Äänimerkki ennen ruokapalkkaa ilmaisee hevoselle tarkan ajoituksen vahvistettavan käytöksen suhteen. Näin hevonen oppii suuremmalla todennäköisyydellä yhdistämään palkan juuri oikeaan hetkeen ja tarjoamaan äänimerkin aikana tekemäänsä asiaa uudelleen. Itse kokeilin ensin naksutinta, mutta totesin että suulla tehtävä äänimerkki on huomattavasti kätevämpi hevosten kanssa, kun saa molemmat kädet vapaiksi.
Suomeksi löytyy valitettavan vähän informaatiota hevosten koulutuksesta positiivisella vahvisteella, mutta itse olen löytänyt hyviä tekstejä esimerkiksi Minna Tallbergin, Anna Kilpeläisen, Project Happy Athleten ja Aino Koivukunnaksen sivuilta. Jos haluat perehtyä terminologiaan tarkemmin ja saada ammattimaisia ohjeita positiivisen vahvisteen käyttöön, kannattaa tutustua ainakin noihin linkittämiini sivustoihin.
Hevosten koulutusta käsittelevien ohjeiden lisäksi olen soveltanut paljon koirien koulutusvinkkejä hevosten koulutukseen. Koirien koulutuksesta positiivisella vahvisteella löytyy huomattavasti enemmän tietoa kuin hevosten koulutuksesta. Toki soveltaessa on otettava huomioon, että saaliseläimen ja petoeläimen toimintatavat ja reaktiot ovat monissa tilanteissa erilaisia. Mutta positiivisen vahvisteen käytön perusperiaatteet ovat kuitenkin samat.

Miksi positiivinen vahviste herättää hevospiireissä niin paljon vastareaktioita?
Ehkä osittain siksi, että termit positiivinen ja negatiivinen ovat tässä yhteydessä usein vastakkain ja asiaan perehtymättömät eivät välttämättä tiedä, että kyse on vain matemaattisista termeistä, eikä siitä että positiivisen vahvisteen käyttö olisi jotenkin parempi tapa kouluttaa kuin negatiivisen vahvisteen käyttö. Positiivisen vahvisteen käyttö on siis vain yksi koulutusmenetelmä muiden joukossa. Sitä voi toki myös yhdistellä muihin koulutustapoihin.
Positiivinen vahviste on tehokas ja hevosen kannalta miellyttävä tapa opettaa asioita ja nykyään pääosin hyödynnän hevosten kanssa sitä. Silti käytän edelleen painetta ja paineen poistoa, eli negatiivista vahvistetta. Käytän myös negatiivista rankaisua, eli saatan esimerkiksi mennä ulos tallista, mikäli hevonen kuopii käytävällä ja kun se lopettaa, palaan takaisin. Positiivista rankaisua pyrin välttämään, sillä se on usein hyvin epätarkka ja epäreilu palaute hevosen näkökulmasta.
Yleisesti ottaen olisi ehkä parempi ja vähemmän provosoiva vaihtoehto puhua operantista kouluttamisesta kuin positiivisesta vahvisteesta, sillä operanttiin kouluttamiseen liittyy noiden kaikkien erilaisten vahvisteiden sekä hevosen oppimispsykologian ymmärtäminen. Itse puhun kuitenkin yleensä positiivisen vahvisteen käytöstä ihan vain vanhasta tottumuksesta ja siksi minulle on luontevampaa käyttää kyseistä termiä myös tässä tekstissä.

Pitääkö ruokapalkkaa käyttää ikuisesti?
Tykkään käyttää positiivista vahvistetta, koska koen että hevosen on tärkeää saada motivoiva palkinto hyvin tehdystä työstä. Haluan, että hevonen motivoituu aidosti yhteisestä tekemisestä ja ruokapalkinto on hyvä motivaattori. Minulta kysytään usein, aionko käyttää ruokapalkkaa ikuisesti ja onko hevosen pakko saada nami jokaisesta tekemästään asiasta maailman tappiin saakka. Ihan kuin ruokapalkan kantaminen mukana ja herkun ojentaminen hevoselle olisi jokin suurikin vaiva. Minulla on tarkoitukseen suunniteltu palkkavyö, josta herkkuja on helppo antaa hevosille tarpeen mukaan. Eivät ne paljon paina ja palkkaamisesta muodostuu omanlaisensa rutiini.
En näe mitään syytä siihen, miksi hevosen palkitseminen pitäisi lopettaa. Ihminen on melko itsekäs, kun haluaa istua toisen elävän olennon päällä ja valjastaa sen täyttämään omat toiveensa ja tarpeensa harrastus- tai kisatavoitteissaan. Mielestäni ihmisen tulee silloin paitsi huolehtia ja ottaa vastuuta hevosen fyysisestä hyvinvoinnista, myös muistaa ettei hevosta yleensä kiinnosta ne samat tavoitteet kuin ihmistä itseään. Mutta treeneistä ja tavoitteista voi tehdä hevoselle mieluisampia ja kiinnostavampia motivoimalla sitä hevoselle sopivalla ja mieleisellä tavalla. Ruokapalkinto on yksi ihan varteenotettava vaihtoehto, jolla hevosta on helppo motivoida.

Usein ihmisillä on mielikuva ”namittamisesta”, jossa kukkahattutädit tunkevat hevoselle sekunnin välein poletteja kitaan, sillä muuten ne eivät tee mitään. Itse en kuitenkaan syötä herkkuja joka välissä, aina ja kaikkialla. Kun opettelemme jotain uutta asiaa, palkitsen hevosia pienistäkin oikean suuntaisista liikkeistä ja reaktioista, jolloin palkka tulee useammin. Kun hevonen osaa jo asian, palkkaan harvemmin, mutta palkkaan kuitenkin. Esimerkiksi Sapriinaa palkkaan tällä hetkellä puolen tunnin ratsastuksen aikana arviolta 5-10 kertaa. Toisinaan palkkiona on nami selästä, joskus taas lupa syödä hetken aikaa ruohoa maastossa. Olen opettanut kaikki hevosemme aloittamaan ja lopettamaan syömisen pyynnöstä, eli kesällä niitä on helppo palkita missä ja milloin tahansa.

Usein positiivisen vahvisteen käytössä ohjeistetaan, ettei hevosta saisi koskaan kieltää, vaan pitäisi ainoastaan palkita oikeasta käytöksestä. Itse kuitenkin toisinaan kiellän hevosia esimerkiksi kuopimasta tai vetämästä ruohotupsulle. Sanon silloin ”Ei” tai ”Äppäp” ja saatan vähän osoittaa sormella, mutta mitään isompaa meteliä en yleensä pidä. Usein hyvin hienovarainenkin ilmaus siitä, että nyt ollaan menossa vähän väärään suuntaan, riittää pysäyttämään hevosen ei-toivotun toiminnan. Koen siis itse tehokkaammaksi noissa tilanteissa kieltää. Tietenkin sitten palkitsenkin hevosta heti kun se toimii toivomallani tavalla. Varmasti tähän on paljon erilaisia mielipiteitä ja uskon, että myös positiivisen vahvisteen käyttäjien joukosta löytyy yhtä paljon eri tapoja kuin on ihmisiäkin.

Jos hevonen on rauhaton, kerjää ja napsii, saatan jättää ruokapalkan joksikin aikaa kokonaan pois. Esimerkiksi Sapriinan kanssa minun piti jossain vaiheessa rajoittaa ruokapalkan käyttöä, sillä sen suu alkoi olla turhan aktiivinen napsimaan ilmaa ja siinä sivussa vähän sormiakin. Palkkaamalla Sapriinaa vain rauhallisuudesta se on pikkuhiljaa muuttunut levollisemmaksi. Nykyäänkin saatan jättää jonain päivänä ruoalla palkkaamisen väliin, jos hevosen mielentila on liian hermostunut. Pyrin erityisesti vahvistamaan koulutuksessa sitä, että hevoset seisoisivat rauhassa, kuopimatta ja härväämättä paikallaan. Ruokapalkan käyttöä aloittaessa kannattaa ensin opettaa rauhallinen paikallaan seisominen kerjäämättä, eli ”herkusta luopuminen”.
Ruokapalkkaa käyttäessä huomaa heti, jos hevonen on jännittynyt. Jännittynyt hevonen nimittäin alkaa usein ottaa ruokaa kädestä holtittomasti ja hampaitaan käyttäen. Olen kehittynyt hevosten jännityksen tunnistamisessa harppauksin sen jälkeen kun aloitin ruokapalkan käytön. Kun olimme Dinon kanssa ensimmäistä kertaa pidemmällä maastolenkillä taluttaen, se ei vaikuttanut erityisen hermostuneelta, mutta palkkaa tarjotessani huomasin, että jännitystä oli, vaikka hevonen oli ulkoisesti melko rauhallisen oloinen.
Mielestäni ihmisillä on turhaan ennakkoluuloja positiivisen vahvisteen käyttöä kohtaan. Koiria on koulutettu vuosikausia positiivisella vahvisteella. Välillä hevosihmisten kanssa keskustellessa tuntuu, että hevonen on ainoa eläin, jota on näennäisesti sallittua pahoinpidellä ja pakottaa 2020-luvulla. Asioita voi tehdä monella eri tavalla ja korostankin, että positiivisen vahvisteen käyttö on vain yksi monesta erilaisesta koulutustavasta. Myös negatiivisen vahvisteen avulla hevosta voi kouluttaa pakottamatta, mutta paineen poistuessa hevonen ei koe varsinaisesti mielihyvää, vaan sen olo helpottuu.

Hevosten koulutuksessa toimii aivan varmasti moni muukin metodi kuin positiivinen vahviste. Olen kuitenkin sitä mieltä, että hevosta kohtaan on reilua tarjota motivoiva ja mielihyvää tuottava palkinto siitä, että hevonen mahdollistaa ihmiselle harrastuselämyksiä, iloa ja unohtumattomia kokemuksia. Lisäksi positiivinen vahviste on tehokas työkalu, jonka avulla on helppo kouluttaa hevosta siten, että harjoittelusta jää hevoselle miellyttävä muistijälki ja halu treenata ihmisen kanssa jatkossakin. On ihana huomata, että hevosemme tulevat aina kutsusta luokse ja oikein jonottavat portilla kengittäjän tai eläinlääkärin saapuessa, ratsastamaan lähtiessä sekä minkä tahansa muidenkin toimenpiteiden osuessa kohdalle. Positiivisella vahvisteella koulutetut hevoset ovat myös hyvin aktiivisia, osallistuvia sekä taitavia ongelmanratkaisussa. Mielestäni on hyvä asia, että hevoset uskaltavat ottaa kontaktia ja ilmaista itseään.
Tässä oli nyt lueteltuna muutama syy siihen, miksi haluan itse käyttää koulutuksessa ruokapalkintoa. Ymmärrän kuitenkin täysin, etteivät kaikki halua kouluttaa hevosiaan ruokapalkalla. Moni varmasti pelkää, että hevonen oppii näykkimään ruokapalkkaa käyttämällä. Se voi toki olla mahdollista, jos palkkaa ei käytetä johdonmukaisesti. Itse olen saanut napsimisen pois palkkaamalla kauas itsestäni ja tarvittaessa jopa maahan. Namit katoavat saavuttamattomiin, jos hevonen häslää, kerjää tai on rauhaton. Nopeasti hevoset oppivat, millaisella käytöksellä saa palkan ja millaisella taas ei.
Jos kiinnostuit ruokapalkan käytöstä, kannattaa googlettaa aiheesta sekä suomeksi että englanniksi, katsoa videoita sekä kuvata omaa tekemistä hevosen kanssa, pyytää apua osaavalta kouluttajalta, osallistua aihetta käsittelevälle verkkokurssille tms. Painotan, että minä kerron vain omista kokemuksistani, eli en ole pätevä opettamaan ketään. Itse en enää osaisi kuvitella hevosten kanssa toimimista kokonaan ilman ruokapalkintoa. Positiivisen vahvisteen käytöstä on tullut minulle nopeasti luonteva rutiini ja olen iloinen, että aikoinaan löysin tämän koulutusmetodin ja aloin 1,5v sitten toteuttaa sitä järjestelmällisemmin.

Positiivisella vahvisteella kouluttaminen vaatii hiukan perehtymistä, mutta lupaan että se on kaiken vaivan arvoista. On ihan mahtavaa nähdä hevosen ilmeestä se hetki, kun hevonen äänimerkin kuultuaan ymmärtää tehneensä pyydetyn asian oikein. Lajien välinen kommunikointi saa uuden ulottuvuuden positiivisen vahvisteen myötä. Siitä aukeaa parhaimmillaan äärimmäisen mielenkiintoinen ja loputtoman pitkä tie oppia lisää eläinlajista nimeltä hevonen.
Meillä positiivista vahvistetta käytetään pääasiassa äänen avulla ja meillä siihen reagoidaan tosi hyvin. Maasta käsitellessä käytän namia, mutta selästä käsin se ei toimi, (koska niiin kuin tiefät varmaan, erityis herkkä lapsi, pelkää jopa leivän ottoa kädestä, jos olen selässä) Olen siis kouluttanut niin ,että kun tekee oikein kehun äänellä paljon ja jatkan kehumista, ja yleensä aina hevonen jatkas niin pitkään kun kehun. Lopulta sanon ”pruu” ja annan pitkät ohjat koska tiedän että ruokaa parempi palkka on pitkät ohjat ja turvan rapsutus jalkaan meidän tapauksessa.😊 Edellinen hevoseni kaipasi rajoja ja rakkautta. Hän sai molempia, ja lopulta toimimme vain positiivisella vahvisteella. Oli se sitten nami, rapsutus, pitkät ohjat, äänen sävy yms. Mutta parhaat tulokset tuli näin..
TykkääTykkää
Tuo äänellä kehuminen on itse asiassa sosiaalista palkkaamista, eikä positiivinen vahviste. Toki hevonen voi oppia yhdistämään kehut ja äänensävyn positiivisiin asioihin, mutta ei se varsinaisesti koe niitä sellaiseksi resurssiksi, joita se tahtoisi tavoitella. Rapsutus voi toki olla positiivinen vahviste, jos hevonen oikeasti pitää siitä. Ohjien pidentäminen on negatiivinen vahviste, mutta kuten tekstissä kerroin, ei sekään ole mitenkään ikävä tai väärä tapa kouluttaa. Hevonen vain kokee siinä tilanteessa helpotusta, eikä varsinaista mielihyvää tai motivaation kasvua. Mutta varmasti kaikki nuo mainitsemasi keinot toimivat hevosten kanssa yhtä lailla 🙂
TykkääTykkää
Eikös sosiaalinen palkka ole myös positiivista vahvistamista. Tuodaan koulutustilanteeseen jotain miellyttävää. Sosiaalinen palkka on opetettu eläimelle palkinnoksi.
TykkääTykkää
Itse en miellä sitä positiiviseksi vahvistamiseksi, koska vaikka sosiaalisen palkan opettaisi eläimelle, sen vaikutus heikkenee ajan myötä, ellei palkkaa vahvisteta jollain asialla, mitä hevonen luontaisesti tavoittelee (esim ruoka). Mutta eläin on tietysti ainoa, joka pystyy varmuudella kertomaan, minkä kokee palkkiona ja minkä rankaisuna. Eli jos hevonen aidosti motivoituu kehuista kerta toisensa jälkeen, ehkäpä sille sitten riittää sosiaalinen palkka. Mutta varmasti kaikki hevoset eivät koe pelkkää äänellä kehumista miellyttävänä tai tavoittelemisen arvoisena asiana. Kyllä siihen äänellä kehumiseen yleensä silloin liittyy myös esim. paineen poisto ja varmasti monessa tilanteessa voi olla vaikea arvioida, onko äänellä kehuminen, paineen poistaminen vai kenties molemmat yhdessä se asia, joka saa hevosen kyseisessä hetkessä tyytyväiseksi.
TykkääTykkää
En ole koskaan käyttänyt ratsailta positiivista vahvistusta, mutta aihe kiinnostaa kovasti. Kiva että kirjoitit siitä. 🙂 Mitä tarkoitat käytännössä sillä että jonain päivinä saatat jättää ruualla palkkaamisen pois jos hevosen mielentila on liian hermostunut? Mitä palkkiota käytät silloin? Voiko ylipäätään ruokapalkan ohella käyttää muuta palkkiota (positiivista tai negatiivista) samasta asiasta? Yhtäkkiä ajattelisin, että ei, se olisi hevoselle hämmentävää. Jos se on tottunut saamaan tietystä pyydetystä asiasta ruokapalkan ja yhtäkkiä palkittaisiinkin jollain muulla tavalla niin se olisi epäreilua ja hämmentävää sille.
TykkääTykkää
Tarkoitan sitä, että ruoalla palkkaaminen vahvistaa hevosen sen hetkistä tunnetilaa aika tehokkaasti. Jos ruokapalkan antaa hermostuneelle hevoselle, se yhdistää hermostumisen jatkossakin ruokaan. Siksi ruokapalkintoa tulisi käyttää vain hevosen ollessa mahdollisimman rento. Jos hevonen on jännittynyt, se ei kykene oppimaan, vaikka kuinka palkattaisiin. Jos hevonen on jännittynyt, pyrin itse käyttäytymään rauhallisesti ja tekemään sellaista harjoitusta, josta hevonen rauhoittuu. Pääosin jätän treenit kokonaan väliin, jos hevonen on kovin hermostunut. Jos en käytä ruokapalkkaa, kehun äänellä. Saatan käyttää myös nuolupalkkaa (esim Horslyxin nuolukiveä), koska nuoleminen rauhoittaa hevosta. Lisäksi yksi keino hevosen kierrosten noustessa on palkata hevosta mahdollisimman matalalta (jopa maasta), koska pään laskeminen rauhoittaa hevosta.
TykkääTykkää
Ei ole epäreilua eikä hevoselle hämmentävää, jos sitä palkitsee samasta asiasta eri tavoilla. Käytännössähän käytämme ratsailla aina negatiivista vahvistetta (apu päälle – apu pois), joten positiivinen vahviste on enemmänkin lisävahviste.
Ei ole tarkoituskaan, että hevosta aina ja ikuisesti palkittaisiin joka kerta namilla, kun se tekee jonkun tietyn asian pyynnöstä. Opetteluvaiheessa palkitaan tiheästi ja sen jälkeen vähitellen vähennetään, kunnes palkitseminen on satunnaista.
Itse asiassa tutkimusten mukaan epäsäännöllinen vahvistaminen (kun käytös on jo opittu) lisää käytöksen tarjoamista enemmän kuin jatkuva vahvistaminen. Tämän takia esim. rahapeliautomaatit ovat ihmiselle niin koukuttavia.
TykkääTykkää
Kiitos kommentista – tosi hyvin selitetty tuo asia esimerkkien kanssa! Itse en muistanut tuota epäreiluuskysymystä kommentoida.
TykkääTykkää
Kiitos kommenteistanne selkeytti kyllä!
TykkääTykkää
Oikein hyvä kirjoitus! Hieman hassulta kuitenkin kuulosti kun kirjoitit ettei aiheesta löydy oikein suomenkielisiä tekstejä. Onhan meillä yli 600-sivuinen tiiliskivi, jo suomalaisen hevoskirjallisuuden klassikoksi luettava Tuire Kaimion Hevosen kanssa, jossa positiivinen vahviste on perinpohjaisesti selvitetty. Itse tutustuin tuohon teokseen silloin heti sen ilmestyttyä 2000-luvun alussa, ja se on muuttanut mun hevosenkäsittelyn aivan täysin. Nykyisin en enää edes koe tarvetta selitellä tai perustella pisitiivisen vahvisteen käyttöä, mielestäni se on aivan itsestään selvä osa hevosten koulutusta ja kuulostaa tosi hassulta ja vanhanaikaiselta, jos joku ei sitä hyödynnä.
Jos kaipaa vähän helppolukuisempaa tekstiä aiheesta niin nythän on vasta ilmestynyt Minna Tallbergin Toimiva hevonen, jossa on aika pitkälti samat asiat, mutta pähkinänkuori-versiona. 🙂
TykkääTykkää
Itsekin olen lukenut tuota Tuire Kaimion kirjaa joskus, mutta olin silloin sen verran nuori, että opit jäivät kaiken ratsastuskoulussa opetetun jalkoihin. Enpä muistanut siksi kyseistä kirjaa mainita tekstissä, vaikka se tuttu onkin. Itse etsin nykyään tietoa pääosin netistä ja kirjat ovat jääneet vähemmälle. Mutta hyvä kun vinkkasit noista kirjoista. Niistä voi olla monille hyötyä 😊
TykkääTykkää
Olen siirtynyt vuosien tauon jälkeen takaisin hevosten pariin harrastettuani pitkään eri koiraurheilulajeja. Tulen siis maailmasta, jossa palkkaaminen on itsestäänselvyys. Minulla on todellisia vaikeuksia ymmärtää, miksi hevosten koulutus on niin paljon jäljessä verrattuna muihin eläimiin. Koiraurheiluseuraan saisi välittömästi porttikiellon, jos joku näkisi minun käyttävän väkivaltaa koulutusvälineenä. Toki eläinten välillä on eroja, mutta hevosetkin ovat hyvin miellyttämishaluisia kotieläimiä, jotka oppivat uusia asioita mielellään, jos niitä motivoidaan oikein. Koulutustilanteesta tulee pikkuhiljaa itsessään palkitsevaa tekemistä, vaikkei palkkaa saisi jokaisesta askeleesta. Se myös pysyy positiivisena, jos tilanne lopetetaan onnistumiseen ja palkintoon, josta molemmille osapuolille jää hyvä mieli. Hevosten kanssa joutuu jonkin verran käyttämään enemmän painetta koulutuksessa, kuin ”petoeläimen”, mutta paineen poston lisäksi voi minusta käyttää ihan hyvin palkintoa samalla tavalla kuin koiran kanssa. En itse ole jaksanut käyttää naksutinta (tai kieltä), mutta se on kyllä toimiva metodi varmistamaan palkkauksen oikea-aikaisuus. Minusta kehuminen tuntuu luontevammalta, koska kehu ei välttämättä aina vaadi erillistä palkkaa, kun taas naksautuksesta tulee sellainen olo, että palkka tulisi aina sen jälkeen antaa. Koirien kanssa käytetään naksutuksen lisäksi tai sijasta lyhyitä sanoja, kuten JES ja VAU, kertomaan eläimelle, että nyt meni hyvin. Seurailen mielenkiinnolla hevosmaailman vallankumousta hevosystävällisempään suuntaan ja toivon, että hevosihmiset todella ottaisivat oppia pieneläinten kouluttamisesta ja kohtelusta.
TykkääTykkää
Varmasti on melkoinen kulttuurishokki siirtyä koirapuolelta hevosmaailmaan. Itse seurailen molempia, vaikka aktiivisempi olen hevosten saralla. Kyllähän koirien kanssa ollaan ihan tosi paljon edellä näissä palkkaamisjutuissa. Mutta eiköhän hevospuolellakin asiat pikku hiljaa muutu, ainakin uskon niin. Tietoa aiheesta on kyllä ollut olemassa jo 2000-luvun alkupuolelta asti jolloin ilmestyi Tuire Kaimion kirja.
Hevostenkin kanssa voi käyttää naksun sijasta lyhyttä sanaa, esim. jes, jep tai vastaavaa. Ja mieluummin sellaista sanaa, jota ei muuten käytetä. Esim hyvä-sana on siitä vähän ongelmallinen, kun sitä muutenkin vähän väliä hoetaan. Jos useampia eläimiä koulutetaan yhtä aikaa, niin kätevintä on jos jokaiselle eläimelle on oma sana, niin ne tietävät kenelle ”naksu” kohdistuu. 🙂
TykkääTykkää
Itse käytän kielellä naksautusta. En ole lähtenyt opettamaan kaikille erillistä palkkasanaa ja kyllä nuo selvästi näyttävät ymmärtävän, että palkka kuuluu sille hevoselle, jonka kanssa harjoitushetkellä olen. Pelkään, että minulla menisi homma ihan sekaisin kolmen palkkasanan kanssa 😀 Minäkin olen joskus aikoinaan tuota Tuire Kaimion Hevosen kanssa -kirjaa lukenut, mutta siitä on vuosikausia ja se oli jäänyt itseltäni melkein unohduksiin. Harmillisesti siitä ei löydy googlettamalla juurikaan tietoa, jos etsii esimerkiksi hakusanoilla ”positiivinen vahviste hevonen” tai ”operantti koulutus”. Täytyisi lukea tuo kirja varmaan uudelleen. Ei vain ole tullut mieleen, kun nykyään etsin tietoa pääosin netistä ja käyttämilläni hakusanoilla on löytynyt vain uudempaa materiaalia aiheesta.
TykkääTykkää
Tämä positiivinen vahviste on vähän hankala juttu ajoittain! Olen itse ainakin useasti nähnyt tilanteita, jossa hevosta koitetaan herkkujen avulla esim. lastata traileriin mutta lopputuloksena hevonen kävelee ehkä puoliksi sisään, syö herkut ja peruuttaa sitten itse ulos ja tätä voi jatkua monta tuntia.
Sitten kun taas otetaan raippa käteen, niin sitä ei usein tarvitse edes käyttää kun hevonen välittömästi skarppaantuu ja menee traileriin alle viidessä minuutissa. Hevonen tietyllä tavalla siis kunnioittaa tätä tapaa enemmän, eikä kyseenalaista lastaajan tai apurin ohjeita. En tietenkään tarkoita, että hevosta pitäisi hakata tai pelotella traileriin, mutta sen pitää ymmärtää että peruuttaa ei saa vaan ainut suunta on eteenpäin. Koen myös loogisempana sen, että hevosta kielletään esim. kuopimisesta sen sijaan että sitä palkittaisiin namilla joka hetki kun se ei kuovi lattiaa.
TykkääTykkää